08/19/16 12:47
(http://patepis.com/)

Волжка България през 21 век (Великий Болгар в Татарстан)

Отиваме във Волжка България – мястото е истински интересно 🙂

Приятно четене:

Волжка България през 21 век

Великий Болгар в Татарстан

Волжка България, Татарстан

Великий Болгар (Булгар)

се намира на левия бряг на река Волга или на 200 км от Казан – столицата на Татарстан (България) в Русия.

Хан Кубрат и неговите синове – Волжка България, Татарстан

Хан Кубрат и неговите синове

Тази героична сцена от буквара отдавна е запалила в сърцето ми романтичния копнеж да тръгна на път по следите на неговия син Котраг на североисток към Волжка България.

Промоционалната цена на чартъра Варна – Москва (20 евро), нормалната цена на спалния вагон Москва – Казан (1953 рубли) и ниския курс на рублата през юни 2016 (70 рубли = 1 евро) направиха Болгар по лесно достъпен, въпреки антибългарската цена на руската виза.

Кой е по-големият ни брат САЩ или Русия, днешният българин открива по цената на визите!

Казан

Волжка България, Татарстан

Рано сутринта в 7 сутринта сме на Казанската ж.п. гара в компанията на няколко махмурлии. Все пак ние не чакаме дълго на спирката да дойде автобус 53, който ни отведе за 25 рубли до

Речной вокзал (речната гара)

Предвидливо подранили в 8 сутринта, ние бързо сме разочаровани, че няма билети! Удряме го на молба към русата началничка, че сме гости от България дошли да посетят прародината си България! Тя се опитва да ни влезе в положението и ни казва да почакаме. Оглежда ни с талимански поглед и преценява, че ние двамата с жената (100 + 60 = 160 кг) няма да превишим разчетната товароподемност на кораба на подводни криле „Метеор“, тъй като има голяма група от 20 ученици, които бяха под 70 кг всеки. Разчетната маса на един пасажер според Руския речен регистър на корабоплаването е 80 кг.

2х80кг<20 (80-70) или 160<200.

Това неравенство беше решено в наша полза и ни бяха издадени билети за Казан – Болгари по 331 рубли!

Много благодарим! Большое спасибо! Бик зур рәхмәт!

Другите варианти за пътуване до Болгар са: екскурзия с автобус – 1600 рубли, такси за 2500 рубли или автобус от Южний вокзал за 280 рубли остават за ваша информация.

Волжка България, Татарстан

Капитанът чекна водолинията и даде команда за отдаване на швартовите въжета.Точно в 8сутринта ние потеглихме по разписание от пирс 8 на Речний порт Казань към порт Болгари.

Волжка България, Татарстан

Пълна газ на дизелите по 1000 к.с. които завъртяха двата винта. Корпусът потрепна и се измъкна от водата сред облаци от водни пръски и се понесе над подводните криле по Волга с 65 км/час.

Една забравена вълнуваща картинка от миналия ХХ век.

Волжка България, Татарстан

В ХIX век по Волга са плавали параходи според Айвазовски

Волжка България, Татарстан

Днес учениците се наслаждаваха на вятъра в косите със селфита.

От тях разбрахме, че двама от тях се били успали и не се качили, а ние сме заели техните места!

Волжка България, Татарстан

Типичeн крайбрежен руски пейсаж с брезова роща (горичка). Прави ни впечатление, че тук Волга става много широка, чак другият бряг не се вижда. Това е така защото, тук се е ширнало Куйбишевското водохранилище.

Волжка България, Татарстан

Щолните (хоризонталните мини) край село Сюквеево отбелязват мястото на една голяма трагедия на 21 юли 2011г

Волжка България, Татарстан

 Тук след една внезапно завихрила се буря световните агенции предават „БЪЛГАРИЯ ПОТЪНА“ („Bulgaria sunk”). Далеч зад граница и аз бях стреснат от тази катастрофална вест. Оказа се, че пътническият кораб „Булгария“ се е преобърнал и потънал на 3 метра дълбочина поради небрежноста на екипажа забравил отворени ниските илюминатори.

Слава Богу, че не е моята мила родина!

Волжка България, Татарстан

Този пътнически кораб, който минава покрай нас е подобен на кораба „Булгария“, при който се удавиха 122 души, кротко спящи в кабините си. Вечна им памет на загиналите!

Прекръстих се и се помолих нашият ремонтиран дураалуминев красавец „Метеор“ безопасно да ни отведе до Болгар.

Разгромната руска приватизация е отвяла далеч зад граница бързоходните кораби на подводни криле и днес са останали само 2 „Метеора“ в Волжка България.

А колко „Метеора“ са останали в Дунавска България? – Нула!

Волжка България, Татарстан

Следващата спирка е

Кизил Байрак

или Червено Знаме

Волжка България, Татарстан

Ниският ни полет над водата трая 2,5 часа и затова нашите сродници българи (татари) се бяха предвидливо запасили с варени яйца и курица (пиле), домати и огурчики (краставички). Ние пък закусихме с вафли и фрапе от термоса си, зер ние сме от ЕС! 🙂

Волжка България, Татарстан

Отдалеч в маранята проблясва новият златен купол на джамията. Това е новият паметен знак за приемането на исляма на 21 май 922г. от българите

Волжка България, Татарстан

Леко забавяме ход и плавно ретро метеорът се потапя във водата преди да пристане в 10:20 сутринта.

Волжка България, Татарстан

Пред нас срещу пристана и вкопан в стръмния склон е

Музеят на Българската цивилизация

Вежливо ни упътиха към тоалетната, а после ни дадоха билети за връщане с метеора и входни билети за музея по 10 рубли за пенсионери, вместо по 60 рубли!

Много благодарим! Большое спасибо! Бик зур рәхмәт!

Абу-л-Аля Хамида ибн Идрис ал-Булгари – Волжка България, Татарстан

Абу-л-Аля Хамида ибн Идрис ал-Булгари

А сега вече можем спокойно да се спрем и разгледаме статуята на българския учен теолог Абу-л-Аля Хамида ибн Идрис ал-Булгари от ХII век наречен „венец на тълкователите на корана“.

За да даде отпор на радикалните ислямисти руското правителство е решило да открие тук Ислямска Академия.

Качваме се асансьора, защото музея е разположен на третия и четвъртия етаж.

Карта на средновековната Волжка България – Волжка България, Татарстан

Карта на средновековната Волжка България

Волжка България, Татарстан

Хан Алмуш осъзнавайки необходимоста да се укрепи младата си държава в 895 г.се стреми да установи тесни връзки с Багдад. През 922 г. халифът Али ал- Муктадир изпраща в Волжка България посланници. Един от тези посланици е известния арабски пътешественик и писател Ибн Фадлан, който докладва за приемането на исляма като официална държавна религия във Волжка България.

Волжка България, Татарстан

Страшните български воини са победили единствени монголската армия

Волжка България, Татарстан

През 1223 г. в прочутата „овча битка“ край бреговете на Волга били взети в плен 4 000 монголци. Българите решили да ги не продават в робство, а ги разменили за овни.Така Чингис хан бил принуден да даде 4 000 овце на българите за да получи обратно свойте войни.

Но Болгар бил завоюван и изгорен през 1236 от монголските войски на Джучи Бату. Но след смърта на Бату, той бил наследен от православния цар Сартак на Златната орда, която обхваща северо западната част на монголската империя.

Православният хан Сартак – Волжка България, Татарстан

Православният хан Сартак

Хан Сартак бил замен от Берке, внука на Чингис хан, който приел исляма през 1257 г. По неговото време е възстановен Болгар, който се превръща в първа столица на Златната орда (Алтън Урда).

Но защо не разбирам бъкел (нищо) от словата на екскурзовода на татарски? Мога да чета на татарски и монголски, защото и те ползват кирилицата. Къде са изчезнали познатите слова с изключение на думите Казан и Ал- Кохол?

Мога да се съглася с Таню Танев, че „раздалечаването на връзките между Дунавска България и Волжка България, става след завладяването на Волжка България през 1236 година от монголците. Много голяма част от мъжкото население на последната е било избито, както във войните, така и след завладяването на Волжка България. Завоевателите почти винаги избиват мъжкото население, вземайки жените за съпруги.“

 „Така кръвта се сменя, както показват съвременните иследвания: Тоест, след присъеденяване на Волжка България към Златната орда и включването ѝ в Монголската империя, избиването на огромен процент от мъжкото население, характерните за населението У ДНК хаплогрупи R1а и Балканската I2 намаляват своя процент, а на тяхно място навлизат тюркската N1c2 и монголските С, О и Q.

Езикът на който са говорели във Волжка България е бил подменен с тюркски, на който матерно говорят и сега. Заключението може да бъде само едно. Съвременните Българи в Татарстан и в Дунавска България са твърде далече един от други.

Болгар, Татарстан, Русия, 422840

Причината, за да са различни толкова много се крие в различния исторически пътища, които са извървяли двете държави, Дунавска и Волжка, след своето разделяне от Велика България. Между впрочем, идеята Велика България се е поддържала до средата на Девети век, като съюз на сродни държави, произлезли от един и същи корен. Кановете и Хановете от тези държави вземали за съпруги дъщери на на други Канове и Ханове от „Велика България“. Идеята Велика България умира след като навлизат различните религии в тези държави. Християнството в Дунавска България и Киевска Рус; ислямът във Волжка България; юдейството във Хазария.“

 

 Допълнително след победата на руснаците над Казанското ханство много българи сменят вярата си и езика отново с този на победителите.

Волжка България, Татарстан

 Това са известните в руската история казаци „първопроходци и покорители на Сибир“– Ермак и Кубрат Иванов, които имат чисти български имена и произход, но са православни и рускоговорящи.

св.Аврамий Български – Волжка България, Татарстан

св.Аврамий Български

Един от тези герои-мъченици е св.Аврамий Български, който сменил ислямската си вяра и се покръстил. Затова е жестоко наказан като вероотстъпник от своите събратя българи.

Волжка България, Татарстан

От това славно минало са останали само руини обрасли с мъх и трева, които днес са грижливо почистени и с мярка са реставрирани.

Волжка България, Татарстан

Страшните българи вече стават част Златната орда или Монголската империя. Казват, че „татари“ е прозвище на чуждите наемници във войските на монголския Чингиз хан – татани – род войска.

През 1920 г.

Ленин с декрет преименува българите в Русия на татари.

Борбата на националистите в Татарстан за връщане на старото име България (Булгария) или Булгаристан не спира.

Керамика с български патки или пауни? – Волжка България, Татарстан

Керамика с български патки или пауни?

Времената на господството на Златната орда са изпълнени с религиозна толераност. За това свидетества и открития християнски гроб

Надпис на арменски език върху надгробна плоча от 1321г. от Болгар – Волжка България, Татарстан

Надпис на арменски език върху надгробна плоча от 1321г. от Болгар

Тук е погребано тялото на уважаваната хатуна (принцеса) Сара, която се пресели при Исус (почина).Тези които прочетат това, нека се помолят Богу за въкресението на нейната душа.

Този кръст е открит в гроба на прицеса Сара – Волжка България, Татарстан

Този кръст е открит в гроба на прицеса Сара

Принцеса Сара – реконструкция – Волжка България, Татарстан

Принцеса Сара – реконструкция

Накитите на принцеса Сара – Волжка България, Татарстан

Накитите на принцеса Сара

Реконструирани лица на знатни българи от разкопките – Волжка България, Татарстан

Реконструирани лица на знатни българи от разкопките

Енциклопедичноста и мностранноста, която е била характерна за средновековните източни учени е била също характерна и за българските учени. Бурханеддин ал-Българи е бил известен със своите трудове по фармакология, риторика и богословие, писани на арабски.

За съжаление музеят не разполага с артефакти от времето на Волжка България, а повечето са от времената на Златната орда (Алтън Урда).

Волжка България, Татарстан

Но археологическите разкопки продължават и аз се надявам да се намерят още артефакти от Волжка България.

По-долу са някои образци на българското въоръжение, попаднали в частни колекции

Волжка България, Татарстан

Особен интерес за мен беше въоръжението на българските воини.

Жените българки са били също равноправни воини – Волжка България, Татарстан

Жените българки са били също равноправни воини.

Българска войнишка тока за колан – Волжка България, Татарстан

Българска войнишка тока за колан

Български меч изкован от дамаска стомана с надпис Харис ад Дин – Волжка България, Татарстан

Български меч изкован от дамаска стомана с надпис Харис ад Дин

Макет на българската баня, която пропуснахме да посетим – Волжка България, Татарстан

Макет на българската баня, която пропуснахме да посетим

Волжка България, Татарстан

Излязохме с асансьора горе на петия етаж, т.е. на върха на билото. Пред нас ни чакаха сенчести голфкари, които за 50 рубли щяха ни разведат из

„Болгарския държавен историко-архитектурен музей-резерват Великий Болгар“

изграден с милиони рубли събрани доброволно от българския народ.

Карта на парк - музея Великий Болгар – Волжка България, Татарстан

Карта на парк – музея Великий Болгар

Внимание най-долу в ляво (на пътя извън картата) е храмът на мъченика Аврамий Болгарски. Ние обаче вярваме, че „с питане и до Цариград се стига“ и ще намерим храма, където да се поклоним.

Пладне е, а слънцето пече, но ние преодоляхме бодро това разстоянието от 1км пеша до най-близкия обект.

Волжка България, Татарстан

Върху останките от главната джамия в Болгар, победителят е изградил православната църква „Успение Богородично“. Тя е реставрирана, но днес е заключена.

Волжка България, Татарстан

На всички туристи и поклонници правят впечатление надгробните плочи на арабски вградени във фундамента на църквата.

Волжка България, Татарстан

На преден план на тази стара графика се виждат руините на Бялата палата или банята. Голямото и Малкото минаре са в краищата й .

По време на похода му към Персия в 1772 г. руският цар Петър Велики посещава Болгар и нарежда да се съберат всички надгробни плочи и преведат надписите от арабски. Браво това е научил, когато е бил на стаж в Европата 😉

Макет на голямата джамия-външен изглед – Волжка България, Татарстан

Макет на голямата джамия-външен изглед

Макет на голямата джамия – вътрешен разрез – Волжка България, Татарстан

Макет на голямата джамия – вътрешен разрез

Новата джамия – Волжка България, Татарстан

Новата джамия

Новата джамия е музей на приемането на исляма от българите. Уви, тук нямаше намаление за пенсионери. Входът е 50 рубли. Затова посетихме само безплатната тоалетна, където мюсюлманите ритуално се подмиват преди да влязат вътре за молитва

Все пак си е заслужавало да влезем, разбираме от интернета

Великолепен полилей виси под купола на джамията – Волжка България, Татарстан

Великолепен полилей виси под купола на джамията

Портрет на красива незабулена българска принцеса от галерията – Волжка България, Татарстан

Портрет на красива незабулена българска принцеса от галерията

Най-големият Коран в света – Волжка България, Татарстан

Най-големият Коран в света

Тук се пази най-големият Коран в света. Той е 800 кг според Гинес. Коранът е отпечатан в Италия на специална хартия, подвързана в телешка кожа. Кориците на ко

Публикувана на 08/19/16 12:47 http://patepis.com/?p=67434

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване