08/24/16 09:25
(http://ivo.bg/)

Кашата в главата на Борисов ще я сърбаме всички

Управляващите по московски маниер през телевизора български власти ни опипват втори пореден ден с посланието, че е вероятно за кандидат на ГЕРБ за президент да бъде назначена Йорданка Фандъкова.  Вече и Томислав Дончев, министърът с ангажимент да води предизборната кампания на партията, се включи в опипването. А министрите на Борисов не говорят подобни неща по свое “усмотрение”, заявявайки, че (вече) е 100 процента сигурно само едно: че самият Борисов няма да се кандидатира.

Допреди седмица в медиите се въртеше интригата, според която Кристалина Георгиева щяла бъде кандидатът на ГЕРБ. Мразя да се включвам в състезанието между “знаещите” разни клюки, които бързат да ги сервират с надежда да блеснат със своята осведоменост. Но дори и моя неосведомена милост знаеше, че тя няма да напусне поста си на еврокомисар. Защо тогава някои медии бяха подведени да пишат коментари за вероятното й номиниране?

Тази каша от слухове и игри на криеница е отражение на терзанията на Борисов. Главата на намирисващата риба вероятно вече е взела курс “пълен напред към пълен мандат”, щом министър Дончев е упълномощен да ни съобщи с такава категоричност какво  няма да направи Шефа. Много й се иска на главата да стане държавен глава, но страхът от изпускането на реалната власт я потапя обратно в бурната вода на премиерските отговорности.

Не е нужно да гадаем дали Фандъкова наистина ще се окаже новото мюре на Борисов. За нея поне ни опипват с подготвящи намеци. Но си мълчат за другата обсъждана кандидатура- тази, на вицепрезидента Маргарита Попова, която също се спряга ( и стяга) – ту от БСП, ту пък сега от ГЕРБ ( един “симбиоз”, който говори много за фалшивото делене между двата отбора на петата колона в България).

В един пернишки сайт преди два дни изтече част от стенограма на обсъжднията на последния пленум на БСП, където по отношение на Маргарита Попова се чули следните реплики:

Неизвестен: Приветствам това да бъдем толерантни, но какво искаме да кажем с една такава позиция? Че някои наши организации са малоумници и нищо не разбират ли? Колко номинации има Попова от наши организации? Колкото и малко има, това е симптом, който не трябва да подминаваме! Няма как да замазваме нещата, и при положение, че Попова не си говори една година с Плевнелиев и се разминава с енго по коридорите…

 

Шум в залата…

Глас от залата: Ами да взима некви хапчета!

 

Женски глас от залата: Не качвайте акциите на Попова, защото ще се сритаме с хората работещи в съдебната система! Разберете, че това е злия гений, който работеше преди да бъде избран още като вицепрезидент, който работеше срещу адвокатурата като цяло и срещу съдебната система като цяло. Мразят я в съдебната система! Нямаме основание да й даваме по-добра оценка. По-добре дори да я премълчим!” http://zapernik.com/2016/08/20/10350/

В съдебната система може да я мразят Попова, но партийните централи на двете крила на петата колона я ценят като свой резервен играч. А общото между нея и Фандъкова е най-важното качество за спечелване на номинацията: сервилността към Москва. Изглежда, че Фандъкова е на път да спечели по този показател. http://ivo.bg/2013/12/25/нов-теч-на-доказателства-за-течната-д/

На кантара може и да натежи все пак предимството на Маргарита Попова като “свободна валенция”, която няма да създаде проблем на Борисов с освобождаването на сегашния й пост, както би станало с Фандъкова. Едни нови избори за кмет на столицата могат да се окажат рисковано изпитание за преялата с власт ГЕРБ.

А като стана дума за кашата ( в главата на рибата, откъдето се вмирисва тази бъркотия), имаме поредната аналогия от времето на Тодор Живков, когато обаче премиерският пост беше една формалност. Въпросната “формалност” се именуваше по едно време Гриша Филипов. Във връзка с този съветски гражданин, който говореше български със съветски акцент, се разказваше вица за трите проблема на България: “ сушата, кишата и Гришата”.

Сега поне проблемът е сведен само до кашата, забъркана от следовника на Живков, която обаче ще сърбаме един ден всички ние.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване