08/25/16 08:58
(http://ivo.bg/)

Чрез нахалство към регрес

В интернет се завъртя видео по повод кончината на Димитър Цонев- моите съболезнования на близките му.

https://www.youtube.com/watch?v=EY9SK2o4RQg

Няма да правя коментар на коментарите в коментарното студио на БНТ от 20 октомври 1992 г. Датата не се разбира от самото видео. Но се подразбира от факта, че участниците в предаването коментираме в края на деня, когато се състоя закритото заседание на Народното събрание във връзка с кризата, предизвикана от пълзящия преврат на “тайните служби”, започнал с явната провокация на пресконференция от 18 септември, на която шефът на разузнаването Бриго Аспарухов обвини правителството в някаква “македонска афера”. След заседание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Желев на 2 октомври той беше принуден да си признае лъжата и се…”извини”. Премиърът Димитров нарече “извинението” му “безпрецедентно нахалство”.

Нахалството беше освен това и доста продължително. Аспарухов си остана на ключовия пост ( контролът над който подпали първата искра на разрива между президента Желев и победилия на изборите СДС) до самия край на президенстването на първия ни демократично избран държавен глава. Той никога не обясни защо му беше толкова важен човекът, когото мнозина свързват и с появята на Мадридския таран срещу дясното в България, и с лансирането на неговото продължние на Бойко Борисов в политиката и управлението като втора степен на московската ракета , изстреляна в българска орбита. Аспарухов, уж деполитизиран (под крилото на големия седесар Желев), не просто възстанови веднага членството си в БСП след като беше уволнен от новия президент Петър Стоянов, но и при първа възможност се кандидатире за председател на партията.

Припомням тези факти, защото нахалството наистина беше толкова голямо, че отзвукът от него отеква и в наши дни ( върти се в интернет днес актуално видео как премиерът Борисов бие дузпа на мачле, на което съдията му дава шанс на всяка цена да вкара гол – този манталитет управлява България с нахална самоувереност в правото си да се мачка правилатаhttp://www.dnevnik.bg/sport/2016/08/25/2816886_video_kak_se_bie_premierska_duzpa_-_dokato_ne_vleze/).

Нахалството не винаги е кресливо. Мълчаливото задкулисие, което изигра комбинацията с прекрояването на мнозинството в парламента без избори ( които щяха да бъдат спечелени от СДС с много по-голямо мнозинство от постигнатото година по-рано), се подхилваше отстрани и отзад. Този сюжет много леко е загатнат във видоето , но ще оставя на зрителите да открият как и от кого.

За финал ще направя все пак един коментар –  на собствената ми погрешна прогноза в онова предаване по БНТ. Беше толкова абсурно слчващото се, че не вярвах пълзящият преврат да успее.

Можех ли например да знам как са шантажирали Доган да се обърне срещу СДС с обвинението на прокуратурата срещу него в национално предателство във връзка с “оня списък”, чрез който предал на Турция списък с български шпиони, а след това, когато го обърнаха срещу правителството на СДС, му свалиха обвинението?

Можех ли да знам, че депутатът от ДПС Свилен Капсъзов, смятан за втори по влияние в парламентарата грпа на ДПС , ще бъде пречупен в буквалния смисъл? Убиха го при инсценирана катастрофа на път за София. Той беше противник на обрата в отношенията със СДС и вероятно щеше да наклони везните срещу превратаджиите в парламентарата група.

Не можех да знам всичко това, но днес знам. И го споделям с вас, за да знаете и вие.

Политическото нахалство си е на власт. Можем поне да го разобличим, ако не да го смирим пред фактите. От едното самоуважение, кото ще ни е нужно да продължим съпротивата срещу мутациите на политическото нахалство.

А за безпаметните и заблудените, които си мислят, че политическото нахалство е някакъв “демократичен феномен”, напомням саркастичната максима от времето на “соца” ( като умилително днес някои наричат диктатурата) : “чрез нахалство към прогрес”.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване