09/01/16 09:06
(http://ivo.bg/)

Пощенският гълъб Борисов кацна на рамото на Джо Байдън

На 26 август оприличих премиера Борисов на пощенски гълъб и акцентирах върху този образ в заглавие в блога. http://ivo.bg

Четири дни по-късно същото каза Велислава Дърева пред БТВ. Дали съм я “подсетил” или сама се е “светнала” за тази метафора, не знам.

И друг път съм казвал, че не претендирам за монопол върху хрумванията. Давал съм пример как преди повече от 20 години вестникарският търгаш Петьо Блъсков се опита да предяви претенция върху мое заглавие от в. “Демокрация “ ( “ 100 години срамота”), което било публикувано в неговия в. “168 часа” . Оказа се, че лозунг със същия калабмур е бил разнасян много по-рано от студенти при протестите срещу БКП през 1990 г. Донесоха ми снимка от демонстрация с този лозунг, за да натрием вирнатия нос на претендиращия “автор” Блъсков.

Този урок съм го научил и не се нуждая от преговор, но все пак… Трябва ли да се “разпознавам” в огледалото на Борисов отново като идиот ( както когато поименно ме нарече идиот по Нова телевизия през юни 2014 г.) заради това, че той смята за идиоти онези, които го наричат пощенски гълъб?

„Това може само някой идиот да го каже – нито Джо Байдън е пощенски гълъб, нито е адвокат”, заяви той с присъщия си господарски маниер днес пред БТВ.

Сигурно се повтарям, но от устата на такъв, като Борисов, определинието “идиот” за мен е комплимент. Но не това е основната причина да обърна внимание на поредната му просташка изява в рамките на интервю, в което той се опитва да раздава шамари и ритници на журналисти, карикатуристи, политолози и изобщо на всички, които си позволяват “идиотизма” да се усъмнят в неговото “величие”.

Излишно е пред интелигентна аудитория да обръщам внимание на похвата му да измества ако не темата, то акцентът в нея. Но не е излишно да припомня, че причината да го нарека пощенски гълъб беше собствената му сервилност пред турския му домакин Йълдъръм. Кой го караше да се гъне и да заявява, че си бил записвал какво му е казал турчина и че отивал да занесе записките си на Меркел?http://www.manager.bg/blgariya/borisov-si-zapisa-iskaniyata-na-turciya-nosi-gi-dovechera-v-berlin

На въпроса на Борисов дали същото може да се каже за американския вицепрезидент Джо Байдън, който също посети Турция, отговорът е ясен по дефиниция: не, не може да се каже. Не само защото Байдън не се е “хвалил” да си е водил лично записки, нито пък е обещавал публично да ги носи някъде като пощенски гълъб, но и поради очевидната огромна разлика в координатната система, в която са разположени амариканско-турските отношения спрямо българския случай.

Байдън нито се е държал като просител, нито е имал основание за това, докато Борисов се изяви като местен васал пред Високата порта, когото Йълдъръм нарече покровителствено “моят приятел” след обилна доза подмазвачески жестове от страна на един съседен управник, който в разгара на руско-турския конфликт говореше в угода на Москва за турска намеса в България. Беше тази година, през януари. https://news.bg/politics/turtsiya-se-opitva-da-se-mesi-vav-vatreshnata-ni-politika-namekna-borisov.html

Сега, когато Кремъл вече позволява, Борисов се оказва изведнъж приятел на същата тази Турция ( подобно на Путин), че и на посредник между нея и сърдита на Ердоган Европа се прави.

Отделно от всичко това Борисов сам се представя за гълъб, говорейки срещу “ястребите”  , на каквито оприличи малцината български управляващи ( под неговото “гълъбово крило”), дръзнали да не се умилкват на Русия. “Аз не съм такъв ястреб. Трябва внимателно да си мерим думите. Виждате, че и на срещата на Г-20 най-големите лидери в света се държат доста сдържано с Русия.” Това заяви българският премиер във Варна на въпрос дали подкрепя изявлението на президента Росен Плевнелиев, че Русия води хибридна война срещу България.

Копирано от https://www.24chasa.bg/Article/5117201

© www.24chasa.bg

От горния цитат се вижда навикът на Борисов да се крие зад гърба на “най-големите лидера на света”, както направи и днес, опитвайки се да използва Джо Байдън за смокиново листо. Срамотията му обаче не се прикрива толкова лесно. По-лошото е, че държи да си я показва по телевизията.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване