09/07/16 13:15
(http://patepis.com/)

С Форд от Кипър до Баренцово море, 2016 (1): Увод – резюме и Западна Турция

 Отново тръгваме на път заедно с Валентин. След като героичният Опел загина геройски в Централна Азия, от днес вече сме с нов Форд.

Преди да ви пожелая приятно четене искам да направя едно предупреждение – пътешествието преминава през окупирани територии, които са с непризнати правителства и управления. Навлизането в в окупираните Крим, „Луганска народна република“, Абхазия и Република Северен Кипър по законен начин става само след разрешение от страна на Украйна (за Крим, ЛНР и ДНР), Грузия (за Абхазия), Република Кипър (за Северен Кипър). Всяко останало влизане на тези територии е незаконно и може да доведе до криминално преследване за незаконно преминаване на граница.

А сега: приятно четене!

С Форд от Кипър до Баренцово море, 2016

Миналата година оставихме повредения Опел на Валентин в Киргизстан, Централна Азия. Сега започваме поредното пътешествие с Форд. В продължение на 83 дни ще С Форд от Кипър до Баренцово море, 2016 минем през 17 държави и ще достигнем до 6 морета.

С Форд от Кипър до Баренцово море,2016

първа част

Увод – резюме и Западна Турция

„Има само един миг между миналото и бъдещето – именно той се нарича живот“

 

Увод

 

От къде дойде идеята за мотото на настоящия пътепис? Механизмът за смяна на датите на печата на уредника на един музей в Литва беше блокирал между вчерашната и настоящата дата. Човекът се ядосваше: „Гледай го. Застанал между вчера и днес. Имаше такава руска песен – между миналото и бъдещето.“ Отговорих му, че се сещам за тази стара песен: „Има само един миг между миналото и бъдещето – именно той се нарича живот“. И така започна нашият разговор.

 

След най-дългото ми пътешествие през 2014 година (тогава изминах 30 хиляди километра от Беларус, през Монголия, до Японско море и обратно през Сибир до Санкт Петербург) и след пътуването ми до Средна Азия през 2015 година, този път потеглих с автомобила си от Юг на Север.

Ретро-спомен. На долната снимка с черен и син контур е показан маршрута от пътуването ми с автомобила до Японско море през 2014 година.

Ретро: Маршрутът до Японско море, през Монголия, и обратно; 2014 година

Ретро: Маршрутът до Японско море, през Монголия, и обратно; 2014 година

През 2016 година обиколих седемнадесет държави, в това число четири непризнати от световната общност (Сернокипърската турска република, Република Абхазия, Луганската народна република, Донецката народна република). Към списъка от 70 държави, които съм обиколил с автомобил, добавих 5 нови и общият им брой вече е 75. Стигнах до бреговете на шест морета: Средиземно, Черно, Азовско, Бяло (на север), Баренцово и Балтийско.

В продължение на 83 дни пропътувах над 23 хиляди километра. Изминатото разстояние не е голямо защото в Кипър, Абхазия и Крим на малка територия са разположени много на брой забележителности, т. е. разглеждането им изисква дълго време при малко изминати километри.

На долната карта с черен контур и стрелки за посоките е означен маршрута, изминат с автомобила ми през 2016 година.

Маршрутът, изминат от автора с автомобила му през 2016 година

Маршрутът, изминат от автора с автомобила му през 2016 година

Избрах такъв маршрут изхождайки от няколко съображения:

Първото е, че исках да разгледам държавите от двете страни на условната разделителна линия между „Изтока“ и „Запада“. При пътуването ми през 2016 година тази условна линия започваше на Юг от „Зелената линия“, отделяща Република Кипър от Севернокипърската турска република и стигаше на Север до двеста километровата граница между Норвегия и Русия.

Втората причина е, че исках да обиколя държави, които през последните няколко века са били в състава на пет империи: Турската, Руската, Шведската, Германската и Австро-Унгарската.

Третото съображение е, че имах желанието да видя с очите си как се живее в държави и територии, съществуващи в противоречие с международни решения и правни принципи. Такива региони са:

  1. Севернокипърската турска република, създадена след като през 1974 година турската армия окупира Северен Кипър;
  2. Република Абхазия, отделила се през 1992 година от Грузия и утвърдила се след Абхазко-Грузинската война от 1992г.÷1993г.;
  3. Полуостров Крим, присъединен към Русия през 2014 година с участие на руските спецчасти и след проведен референдум;
  4. Луганската народна република, отделила се от Украйна през 2014 година;
  5. Донецката народна република, отделила се от Украйна през 2014 година;
  6. Историко-географската област Източна Прусия, принадлежала на Германия, отнета й след последната световна война и днес поделена между Русия, Полша и Литва. Това става с решение на победителите, поради което не е предмет на спор от гледна точка на международното право;
  7. Аналогично е положението с големите области Карелия (поделена между Финландия и Русия) и Лапландия (съществували териториални спорове между Норвегия, Финландия и Русия). При първите пет региона става сблъсък на два основни и с еднаква юридическа сила, но коренно противоположни принципи. Единият е „Правото на нациите на самоопределение“, а другият е „Ненарушимост на държавните граници“.

Четвъртата причина е чисто икономическа. Имах едногодишна многократна руска виза и едногодишна лична застраховка, което означава, че не съм правил административни разходи в България. От друга страна цените на горивата, музеите и фериботите в посетените държави са доста по-ниски отколкото в Западна Европа.

Бюджет. Разходите ми извън България бяха 5 хиляди лева, описани в таблицата по-долу.

Описание на разходите

Лева % от разходите

Пояснения

Входни такси за Музеи и Забележителности

771

15,4%

Включително за национални паркове: 10 лв. за Рица в Кавказ, република Абхазия; 40 лв. в Литва и 8 лв. в Русия за Куршката коса.   Най-скъпи бяха музеите в Санкт Петербург (20 лв. вход за най-популярните).
Гориво (среден разход 6,5 л. дизел на 100 км.)

2 076

41,6%

В Русия горивото беше два пъти по-евтино отколкото в България.
Фериботи

495

9,9%

Турция-Кипър и обратно (364 лв.); До Крим и обратно (101 лв.); До Куршката коса от Клайпеда (30 лв.).
Застраховка гражданска отговорност; Пътни такси; Винетки; Паркинг

133

2,7%

Застраховка Гражданска отговорност за Северен Кипър 40 лева. Не се изисква Гражданска отговорност за Грузия, Абхазия, Донецката и Луганска републики. За останалите 13 държави е валидна Зелената карта.
Ремонти и техническа подръжка на автомобила

499

10,0%

Включително смяна на масло.
Храна и напитки

559

11,2%

Плюс малко консерви, бисквити, вафли и суха храна от България.
Други разходи

460

9,2%

Баня, тоалетна, ползване на интернет, сувенири за подаръци и други.
Всичко

4 993

100,0%

Няма разходи за хотели тъй като нощувах само в автомобила.

В синтезиран вид обиколените с автомобила ми региони при пътешествието от 2016 година са следните:

  • Западната част на Турция, започвайки от столицата Анкара, през Кония и Анамур, до отплаването на ферибота за остров Кипър от град Ташучу.
  • Подробно разглеждане на забележителностите в Севернокипърската турска република, започвайки от пристанищния Гирне (Кирения е гръцкото му име). Старинни градове и музеи с артефакти от различни епохи, курортни селища и пясъчни плажове, катедрали и рицарски замъци високо в планината. Левкоса (Никозия) е разделена и е столица едновременно на двете кипърски държави.
Валентин Дрехарски в град Фамагуста, остров Кипър

Валентин Дрехарски в град Фамагуста, остров Кипър

  • Обиколка „надлъж и нашир“ на Република Кипър, която е член на Европейския съюз. Тук са курортните зони с плажове на Средиземно море, останки от времето на древна Гърция и Рим, средновековни замъци, планината Тродос с манасти-ри и старинни селища. За да разгледам целия остров Кипър бяха необходими 11 дни.
  • След връщане с ферибота от Кипър последва 9-дневна обиколка на Централна и Източна Турция. Започнах от Средиземноморското крайбрежие, отделих 3 дни на Кападокия, след което продължих през Немрут Даг, Диарбекир, езерото Ван до средновековната арменска столица Ани и град Карс.

    Авторът със своя автомобил в Кападокия, Турция

    Авторът със своя автомобил в Кападокия, Турция

  • По маршрута ми следваха Централна и Източна Грузия със забележителности от древността до наши дни. Тук само ще цитирам думите на грузинката Нана, която познава добре България: „Вие българите живеете по-добре от нас, но постоянно недоволствате и се оплаквате от всичко. Ние грузинците сме по-бедни, но приемаме нещата такива каквито са и се радваме на живота.“

    Валентин Дрехарски в Ананури, Грузия

    Валентин Дрехарски в Ананури, Грузия

  • Кавказка и Черноморска Русия минах почти транзит (по-дълго се задържах само в Ставропол), тъй като бях обиколил подробно региона през 2015 година на път за Азербайджан.
  • За обиколката на всички забележителности в Република Абхазия ми бяха необходими 5 дни, почти два пъти повече от първоначално планираното време за тази държава. Със своя субтропичен климат, топло море, планински езера и водопади, Абхазия се утвърждава като чудесна туристическа дестинация.
Абхазки девойки в град Нови Афон, Република Абхазия

Абхазки девойки в град Нови Афон, Република Абхазия

  • Олимпийския комплекс в Сочи и музея към завода за производство на най-реномираното руско шампанско Абрау-Дюрсо (в района на Новоросийск) бяха спирките ми по пътя през Черноморска Русия.
  • С ферибот минах до полуостров Крим, където туристическите забележителности се оказаха толкова много, че за 9 дни не успях да опозная всичките: започвайки от чудесните курортни райони с морски плажове, минавайки през прекрасните парково-дворцови комплекси (Масандровски, Ливадийски, Воронцовски, Бахчисарай, Никита, …) и стигайки до загадъчната религиозна общност на караимите.
Авторът пред замъка Лястовиче гнездо, полуостров Крим

Авторът пред замъка Лястовиче гнездо, полуостров Крим

  • Върнах се на континенталната част с ферибот и отделих два дни на региона около източната част на Азовско море, включително античния град Танаис.
  • Опитах се да вляза в Донецката рупублика, но не ме пуснаха. В Луганската народна република ме пуснаха да вляза едва след като им обясних, че моят град Перник в България е побратимен с Луганск. И сега най-големият ресторант в този град се казва „Перник“.

    Ресторант „Перник“ в град Луганск

    Ресторант „Перник“ в град Луганск

  • От Луганската република влязох в Донецката народна република много рано сутринта. Целта ми беше да видя последиците от войната с Украйна и живота в селищата край фронтовата линия. Започнах с „тъжния“ град Дебалцево, минах през Горловка и Макеевка за да стигна до прекрасния Донецк. Видях разрушени от обстрела на украинската армия жилищни сгради, мостове, предприятия и бензиностанции.

    Автомобилът на автора пред разрушена от войната жилищна сграда в Донецката република

    Автомобилът на автора пред разрушена от войната жилищна сграда в Донецката република

  • Маршрутът ми продължи през централната европейска част на Русия: Волгоград и Саратов; Воронеж, Елец и Тула; столицата Москва; три старинни руски града северно от Москва.

    Волгоград: Валентин Дрехарски в мемориалния комплекс Мамаев курган

    Волгоград: Валентин Дрехарски в мемориалния комплекс Мамаев курган

  • Една седмица ми беше необходима за да разгледам северните региони на европейска Русия: Бяло море с Архангелск, етнографския комплекс Малые Карелы и Северодвинск с дългите плажове от ситен бял пясък (тук за пръв път видях море без вълни); северния руски космодрум Плесецк; Република Карелия, Онежкото езеро и плавателния Балтийско-Беломорски канал; западното крайбрежие на Бяло море и малки индустриални градове на Колския полуостров; северния пристанищен град Мурманск на Баренцово море с паметник на съветския воин Альоша; германско военно гробище в Печенга.

    Авторът пред контролно-пропускателния пункт на космодрума Плесецк

    Авторът пред контролно-пропускателния пункт на космодрума Плесецк

Там, в далечния Север слънцето не залязваше, а само се спускаше ниско над хоризонта. Нощем беше светло – нарича се „Бели нощи“.

  • След град Заполярни влязох в Североизточна Норвегия. В музея на град Киркенес научих, че през периода 1918г.÷1920г. Финландия е имала териториални претенции към този норвежки регион с цел да получи излаз на Баренцово море.
Пернишкият Форд на автора с изглед към Баренцово море в Киркенес, Североизточна Норвегия

Пернишкият Форд на автора с изглед към Баренцово море в Киркенес, Североизточна Норвегия

  • Прекосих Финландия от север на юг през източната половина, тъй като останалата част от страната бях посетил през 2006 година, на връщане от Нордкап. Сега разгледах няколко музея, видях най-малкият ресторант в света и най-голямата дървена черква в света. Най-големият финландски крепостен замък е в Саволинна и в него се провеждаше международен оперен фестивал.

    Най-малкият ресторант в света „Куапи“ има масичка и две места, град Ийсалми, Финландия

    Най-малкият ресторант в света „Куапи“ има масичка и две места, град Ийсалми, Финландия

  • Отново влязох в Русия за да разгледам Виборг, Санкт Петербург, Петродворец (един от най-красивите в света парково-дворцови комплекси), Кронщат и руската гранична крепост на река Нарва в Ивангород.

    Авторът в парково-дворцовия комплекс Петродворец

    Авторът в парково-дворцовия комплекс Петродворец

  • През Естония минах сравнително бързо, започвайки от граничния Нарва. Талин е любимият ми град в прибалтийските държави и разглеждането му беше огромно удоволствие за мен. В морския курортен град Пярну се провеждаше международен турнир по плажен волейбол за жени – беше много секси.
  • В Латвия разгледах първо замъците в Сигулда, после столицата Рига и курорта Юрмала с неговите дълги пясъчни плажове, за да стигна до бившия съветски затвор в Лиепая, сега превърнат в музей.
  • В Литва започнах с региона, принадлежал до 1945 година на германската провинция Източна Прусия. След Клайпеда с ферибот минах на Куршката коса. Това е дълга 100 километра пясъчна ивица на Балтийско море, поделена между Литва и Русия. Характерна е с безкрайните си плажове от фин ситен пясък, чудесни иглолистни гори и най-големите в Европа пясъчни дюни. Освен няколко туристически селища тук видях чудесни дървени скулптури (в литовската част) и орнитоложки комплекс за улавяне на птици и маркирането им с пръстени (в руската част).
  • През Куршката коса влязох в Калининградска област на Русия. Това е руски анклав между Полша и Литва. Кьонигсберг, който е бил главен град на Източна Прусия, днес се нарича Калининград. На музеите и на града отделих ден и половина, след което в куротния Светлогорск направих последното къпане в море по време на пътешествието ми.
  • Отново влязох в Литва и започнах с „Музея на дявола“ в Клайпеда. Следваха Тракай със средновековния замък и столицата Вилнюс.

Република Ужупис е създадена от художници и творци на изкуството. Тази измислена държава има президент, армия от 12 души и собствена конституция. Например, чл.4 от тази конституция гласи „Всеки има правото да греши“, а пък в чл.9 се казва „Всеки има правото да лентяйства и да не прави нищо“.

Знакът до моста при входа към Република Ужупис (в превод Република „Зад реката“)

Знакът до моста при входа към Република Ужупис (в превод Република „Зад реката“)

  • В началото на преминаването ми през Източна Полша разгледах Бялисток. Най-известният гражданин тук е Людвик Заменхоф, създателят на международния език Есперанто. Следваха старинните градове Люблин и Жешув.
  • Бързо прекосих източните части на Словакия и Унгария. Това са сравнително бедни региони на тези две държави.
  • В Румъния отделих повече време на западната й част, която до края на Първата световна война е била в състава на Австро-Унгарската империя. След градовете Орадя и Арад се задържах дълго в чудесния Тимишоара. Тук през 1989 година започват протестите, прераснали в революция срещу тоталитарния режим начело с Чаушеску.

 

Преди влизането ми в Норвегия, на руския граничен пункт получих най-високата оценка по време на пътешествието ми. Служителката на границата като ми гледаше паспорта с печатите и датите, разбирайки че в продължение на два месеца съм обиколил толкова много държави, каза: „Вие сте щастлив човек!“.

 

Западна Турция

 

Съседната ни Турция е относително добре позната за повечето българи. Със своите 784 хил. км² площ и население, което наближава 80 милиона, тази държава е 10 пъти по-голяма от България. 97% от територията й е разположена в Азия и само 3% в Югоизточна Европа. Проливите Босфор и Дарданели отделят двата континента и това местоположение на Турция й придава огромно геостратегическо значение.

За мен най-впечатляващото нещо е силната и бързо растяща икономика на Република Турция. Държавният сектор доминира в енергетиката, добивната индустрия, транспорта, банковото дело и комуникациите. В останалите отрасли на стопанството преобладава частния бизнес. Като автотурист навсякъде забелязвах строителството на нови жилищни квартали, индустриални халета, пътища, мостове и тунели. В западната половина на страната транспортната инфраструктура е много добра, както и пътните означения със знаци и маркировка. В източната половина, обаче, пътищата стават по-лоши, а второстепенните са с много дупки и неравности. Това важи особено за турски Кюрдистан и пътувайки там си мислех, че дори само разбитите пътища са достатъчни за недоволството на кюрдите. Ако в западната индустриална част на страната и в туристическите райони жизненият стандарт е висок, то в източните региони се живее много по-бедно.

На второ място бях впечатлен от силната армия и от военната мощ на Турция. Това се виждаше особено ясно в източната й част и в районите в близост до Сирия. В няколко града минах покрай казарми, във всяка от които се виждаха десетки танкове и бронирани машини. От особено значение е фактът, че преобладаващата част от бронираната военна техника е собствено производство.

За хората в тази страна бих казал, че са много работливи и старателни, особено в сферата на услугите. Навсякъде отношението към мен като автотурист беше добро, особено след като разбираха че съм „комшу“ (съсед) от „Булгаристан“ (България). Важното е да не се държиш надменно и да поздравяваш. Особено оценяват жеста на ръкуване, а пък когато ти пръв подадеш ръка го приемат като израз на уважение към тях. Също така добро беше отношението и на кюрдите в Източна Турция. Разликата е тази, че първоначално те гледат с недоверие и едва след като ги поздравиш и им се усмихнеш се „отварят“ към теб. При тях ръкуването е от още по-голямо значение и е задължителен жест за да те приемат като близък човек.

От всичките седемнадесет държави, през които минах през 2016 година, най-леко ми беше шофирането в Турция. Никъде не видях пътни полицаи, които да следят за превишена скорост и да налагат глоби. Главните пътища са в много добро състояние и придвижването става бързо. Цените на горивата бяха с около ¼ по-високи от цените в България.

На следващата карта с черен контур и стрелки за посоките е означен маршрута, изминат с автомобила ми през западната част на Турция през 2016 година.

Маршрутът, изминат от автора с автомобила му през Западна Турция

Маршрутът, изминат от автора с автомобила му през Западна Турция

Столицата

Анкара

има близо 5 милиона жители и това беше първият град, който разгледах. От Перник потеглих в 14 часа следобед на 2-ри май и малко след 10 часа сутринта на следващия ден паркирах до Музея на анадолските цивилизации. Това е един от най-богатите музеи в Турция. Колекцията му включва артефакти от Неолита и Бронзовата ера, от времето на Хетитите и Хетите, от Асирия и Фригия, от Древна Гърция и Рим.

В Музея на анадолските цивилизации в Анкара

В Музея на анадолските цивилизации в Анкара

Запознавайки се с артефактите от времето на Хетите можах да оценя силата на пропагандата с цел деформиране на историята. Имам предвид, че през второто хилядолетие преди новата ера са си съперничели две мощни регионални сили – древния Египет и държавите на Хетите. Границата между тях е минавала през територията на днешна Сирия. По време на войните, водени от египетския фараон Рамзес II с Хетите силите са равностойни с лек превес за последните. Рамзес, обаче, строи храмове и дворци, където изобразява себе си като велик воин и победител. Туристите в Египет го възприемат именно като такъв – безстрашен военачалник, сразил Хетите. В действителност, най-голямата битка между двете армии при Кадеш през 1275 г. пр. н. е. завършва без победител, но с превес на Хетската армия. Рамзес II добре знае, че за историята остава написаното и изопачава събитията в своя полза.

Разгледах старата историческа част на Анкара: останки от крепостта, тесни улички с множество магазини, средновековни джамии, колоната на Юлиан, римските бани, храмът на Август. Повечето стари сгради се разрушаваха за да се изградят наново със запазен архитектурен стил. После продължих към новата част на града, включително Младежкия парк с езера и фонтани.

Централният вход към крепостта на Анкара

Централният вход към крепостта на Анкара

Старият квартал на Анкара с магазини и малки ресторанти

Старият квартал на Анкара с магазини и малки ресторанти

Чудесно място за отдих в турската столица

Чудесно място за отдих в турската столица

Тук празнуваха 90-годишнината на собственик на аптека

Тук празнуваха 90-годишнината на собственик на аптека

Кът от Анкара в новата част на града

Кът от Анкара в новата част на града

Най-популярната историческа личност на съвременна Турция е Мустафа Кемал Ататюрк. Той е талантлив военачалник, писател и политик. Пълководческите му качества се проявяват по време на Първата световна война. След поражението в тази война Турската империя се разпада и страната е разпокъсана от победителите. Ататюрк оглавява Турското национално движение и Войната за независимост срещу Гърция, Армения, Англия, Франция и Италия, които са окупирали по-голямата част от територията. Турция удържа победа във войната (1919г.÷1922г.), характеризираща се с жестокости, извършвани и от двете страни. Решаващо значение за турските военни успехи има оказаната военна и финансова помощ от Съветска Русия. През март 1921 година е сключен „Договор за дружба и братство“ между двете държави. След 1920 година Мустафа Кемал е председател на парламента и министър-председател. Турция е обявена за република през 1923 година. Ататюрк става първият президент на републиката, оставайки на този пост от 1923 година до смъртта си през 1938 година. През този период той провежда радикални реформи във всички сфери на обществения живот и превръща Турция в модерна светска държава.

Безспорно една от основните забележителности в столицата на Турция е монументалната

гробница – мавзолей на Ататюрк

До нея се стига по дълга мраморна пътека, обградена с лъвове в стил от времето на хититите. Самият мавзолей представлява огромна зала с мрамор и мозайки. В дъното на залата е поставен мраморен саркофаг, който покрива гробницата. Целият комплекс включва и музейна експозиция, посветена на живота и делата на Мустафа Кемал Ататюрк.

Мавзолеят на Ататюрк

Мавзолеят на Ататюрк

Кония

е градът на въртящите се дервиши. Възникнал като селище в древността, днес той е с население един милион. Най-известната личност тук е живелият през 13-ти век философ и поет Мевлана. Той е създател на мистичния орден на дервишите „Мевлеви“. Автор е на философско-поетичния трактат „Месневи“, който се състои от 25 хиляди поеми. Това е единствената философска система, изложена в поетичен вид. Мевлана е вярвал в силата на музиката и танца като начин за освобождаване от земното робство и отдаване на божията любов.

Гробницата на Мевлана в град Кония

Гробницата на Мевлана в град Кония

Танцът на дервишите е изпълнен със символика. Бързото въртене, обърнатата нагоре дясна ръка и обърнатата надолу лява ръка показват готовността да се приеме божията милост. Конусовидните им шапки изобразяват надгробните камъни, връхните им дрехи – самия гроб, а пък дългите ризи – погребалния саван. Свалянето на връхните дрехи при танца символизира освобождаването от земните окови и спасението от смъртта. Танцувайки дервишите постигат единение с бога.

Манекени на де
					
					<a href=
Публикувана на 09/07/16 13:15 http://patepis.com/?p=68103

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване