09/09/16 13:06
(http://ivo.bg/)

Пълзящата русификация на България препуска в Несебър

На днешната черна за България годишнина от 9 септември 1944 г. обикновенно си припомняме страниците от почервенялата ни ( от кръв и идологически фантизъм) история.

Вместо спомени или ретроспекции избирам да публикувам свидетелство с днешна дата за последиците от 9 септември, довели до симбиозата между власт, пари, простотия и продажност.

Заслугата за “свидетелските показания” докъде е докарана пълзящата русификация в най-богатия град на глава от населението в България, какъвто е Несебър, е на коментатора SMS.

ТЪРГОВЦИТЕ ВЕЧЕ СА В ХРАМА!

Девети септември е, но 2016 г., в София има протестен митинг –шествие с черни знамена до МОЧА.

Но в града, част от световното културно наследство, Несебър, български национални и официални празници празници като 6 септември, 22 септември и т.н. не се отбелязват. Няма чествания, няма поднасяне на венци или празнични събития, анонсирани предварително или отразени на общинския им сайт. Тук се празнуват с помпозна заря и шумни запои само рождените и имените дни на местни и руски мутри, День победы и 7 ноември. На пилони, високи като ония пред НДК или пред Паметника на незнайния войн, точно на кръстовището на улиците “Морска” и “Южен плаж” в Несебър (точно пред хотел”ВИГО”), победоносно плющи на вятъра и в нарушение на българския държавен протокол огромно руско знаме, сякаш това е руска територия! Срещу пощата, в самия център на града, на високи пилони пак се „пъчи” руският флаг, следван от българския и още някакъв друг.

А по централните несебърски улици през час прогърмява една “Хонда”, накичена с руски флаг. ”Хондата” била “руска машина”, според нейния собственик, последовател на сивите вълци на Путин, който на въпроса защо е накичил мотора си с руски знамена като “панаирджийски кон”, агресивно заявява, че то България не била държава и затова той веел руския флаг??! А ако го попита човек защо още не е заминал за любимата си държава започва, както се изразяват психиатрите, “да буйства”. Досега никой не го е глобявал за пропаганда на чужда държава, нито са му давали предписания да свали чуждия флаг. Няма кой! В местната власт общинарите са избрани и назначени според степента на русофилстването си. По-голям русофил = по-голям началник! Безсмислено би било подобни сигнали да се препращат на бургаската администрация, оглавена от руския възпитаник Димитър Николов, който 24 часа в денонощието е зает да слугинства на капризите и щенията на руските граждани , заселили се в Бургас и околностите. Сега кметът строго забранил да се искат пари за училищни дейности от родителите, сакън някой директор на училище да не поиска дребна сума от „постоянно пребиваващите”, които би трябвало да си платят за обучението на децата си, както е навсякъде по света, но не и у нас! Та, преписката срещу руските знамена просто ще бъде смотана и скрита без да се предприемат каквито и да било мерки с последици за нарушителите на българския държавен протокол или за неизпълнилите задълженията си за неговото спазване на публично място общинари.

В Несебър русофилите (руснаци и „породисти” несебърски помияри) си имат не един, а цели ДВА КЛУБА НА РУСОФИЛА, и в Новия град, и в Стария Несебър, където винаги е гъчкано (според думите на един стар несебърлия) с рублофилски фенове и пада голяма алкохолна веселба.

Снимах това чудо невиждано, илюстрация на т.н. „стокхолмски синдром” в Новия град и на път за Стария град минах през единствената действаща църква в Несебър „Успение Богородично” . Беше трудно да вляза, защото пространството вътре беше изцяло заето от червендалести „миряни” по къси гащи и „мирянки” в басмени рокли и забрадки, всичките коленичили по мозайките в поза, странно наподобяваща на молещите се в джамия мюсюлмани.

Поогледах се удивено наоколо и о, каква изненада! Старинната църковна утвар е сменена с нова! Вместо сребърните светилници, от тавана висят огромни, боядисани със златен бронз рингове, с вградени по тях ДВУГЛАВИ РУСКИ ОРЛИ- СИМВОЛ НА РУСКАТА ДЪРЖАВНОСТ! Около колоните са наредени бронзирани руски икони, поставени в двуметрови дървени или метални стойки и също с вградени около 50-60 см. двуглави орли! Двуглави орли и пауни се дуят от ковьорите и килимите пред олтара, от сувенирите и църковната литература, която СЕ ПРОДАВА (!), заедно с различни видове руски чай, „билкови”водки и „български” ликьори.

ТЪРГОВЦИТЕ ВЕЧЕ СА В ХРАМА!

Попитах две от жениците, облечени в черно, които се опитваха да си проправят път сред „нагъзурченото” ( с извинение, но не и към „министър председателя” Борисов!) множество наоколо, откога и защо е тази промяна? Едната ми отговори шепнешком, че всичко е започнало преди 1-2 години, когато първо са сменили централната икона от олтара с „тая”. Останало само едното око от предишната, което стои там. И тя посочи над отсрещния постер за сувенири, откъдето безмълвно гледаше към нас окото на Светата майка. А другата, пак шепнешком, допълни: „Какво се чудите, не виждате ли, че то вече няма държава! Това тук не е държава, не защитава нито народа, нито земята си!”

Запитах се къде ли е старата църковна утвар и средновековните български икони? Дали въобще са запазени ?

Към сградата има вход за църковен музей с три барелефа на стената отвън – на Васил Левски, на Христо Ботев и на Стефан Стамболов с подписите им! Вероятно са дело на някой местен, държавнически мислещ мъж или жена от Несебър, опитал се да съхрани народната памет, но този музей НИКОГА НЕ Е ОТВОРЕН!

ДЪРЖАТ ГО ЗАТВОРЕН СЪЩИТЕ РОДООТСТЪПНИЦИ – ИЗМЕКЯРИ, КОИТО ВКАРАХА ТЪРГОВЦИТЕ С ВЯРАТА НИ В ХРАМА!

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване