09/15/16 09:02
(http://ivo.bg/)

Кой с(ъ)ветва Борисов да слуша Москва и да се крие зад Орбан

image-6

НА КОЛАЖА: ГЛАВНИЯТ ИСТОРИЧЕСКИ ШАМАН НА РЕПУБЛИКАТА БОЖИДАР ДИМИТРОВ, ОТКРИВАТЕЛ НА ОСТАНКИ ОТ ВАМПИРИ, РУСАЛКИ И РУСНАЦИ, СЪВЕТНИК НА ПРЕМИЕРА БОРИСОВ ПО ВЪПРОСИТЕ НА ИСТОРИЧЕСКОТО ПОДЧИНЕНИЕ НА МОСКВА

 

Ако наистина премиерът Борисов е бил готов да смени Ирина Бокова с Кристалина Георгиева като българска номинация за генерален секратар на ООН, каквито индикации имаше в медиите у нас и в чужбина, то крайно необичайно прозвуча изпреварващото мнение на винаги съгласния с него директор на Националния исторически музей Божидар Димитров. Беше цитиран да се възпротивява на това намерение в една близка до властта жълта електронна медия, която пустосва редовно бившите агентите на ДС и дори периодично излиза с предложение за национални кампании за очистване на държавата от тях, но за шаманстващия историк, горд с миналото си и възторжен настоящ почитател на Путин и агресията му в Крим, винаги предоставя кресливата си трибуна с готовност и благодарност, че е благоволил пак да се изкаже от нея.

Щеше ли Б. Димитров да се противопостави на Б.Борисов – по толкова важен въпрос при това, който скара Гемрания и Русия, ако не беше съгласувал предварително изказването си с началника на правителството и държавата?

Имам хипотеза. Всъщност Борисов се е съобразил с мнението на Б. Димитров, който е един от най-близките му съветници. Но не заради тежестта и дълбочината на съжденията на шамана, а заради логиката на тежката дума на Кремъл, която наклони кантара към отлагане на отстраняването на Бокова. Б.Димитров го е посъветвал да не предизвиква Москва и че това е по-важно от всичко. Особено поради факта, че Бокова е обречена и “мръсната работа” по нейното отстраняване от западните държави е калкулирана по дефиниция още с потвърждаването на нейното  номиниране от този кабинет, който може да рапортува пред Путин, че е “непричом” към нейния провал, в които българския данъкоплатец е принуден да инвестира стотици хиляди левове за реклама.

Вярно е, че от Борисов зависи всичко в България. Но не е вярно, че не се допитва до най-важните мза него авторитети. Който иска да разбере какъв ще е следващият ход на премиера трябва просто да следи какво казват съветниците му като уж лично мнение в медиите, които се скъсват да ги ухажват “най-случайно”.

Сред най-изявените между тях се открои през последните години и бившият ( какво ли не, но конституционен съдия също) Георги Марков. Той търчи по пистата на борбата с имигрантите и в типичния си стил истеризира темата фалцетно – със задължителен унгарски акцент. На него ограда по границата му дай па повече не го питай. Ама го питат. Пак и пак, и пак- сякаш ще каже нещо ново за онези чудовища мигрантите, зинали да ни погълнат.

Ден преди унгарския премиер Виктор Орбан да бъде разходен до телената ограда на юг, превърната от Борисов в главна атракция за неговите гости, Георги Марков похвали не само самия Борисов за ролята на му на гид, но и се захвана да брани унгареца от един люксембургски негов обвинител – външния министър на Люксембург Жан Аселборн поиска Унгария временно, а ако се налага и окончателно, да бъде изключена от ЕС, защото “държава, която вдига огради срещу хора, бягащи от война, която накърнява независимостта на медиите и на правосъдието”, няма място в него.

Помолен да коментира люксембургско-унгарския казус, Г.Марков, съветникът на българския премиер по въпросите на телените огради и челния унгарски опит в тяхното разпъване пред човекоподобните ( изразът е на другия съветник Б. Димитров), изплю от екрана на БТВ следната насъбрана злъч:

“Господата от Люксембург когато говорят за Унгария трябва да застават мирно и да навеждат глави, защото този велик народ през 1956 година тръгна с голи ръце да се бие със съветските танкове. В това време в Люксембург ядат гофрети. Този велик народ свали първата тухла от Берлинската стена, прерязвайки телената ограда с Австрия. Люксембургският външен министър да си погледне собствения премиер, защото Виктор Орбан има 5 деца от съпруга жена, а неговият премиер има за съпруга мъж”.

И още- прогнозирайки още по-страшни неща, съветникът на Борисов демонстрира, че не всички противници на комунизма от унгарски произход са обект на неговото днешно възхищение, нападайки без повод един от тях поименно в духа на кремълската пропаганда:

“Хората ще излязат на улиците! Не можем да харижем християнския континент, защото Сорос така е решил. Това че сме в ЕС, не означава, че нямаме суверенитет”, добави той.

Виктор Орбан е роден на 31 май 1963 г., няма как да е бил на барикадите срещу съветските танкове през 1956 г., но за самоназначилия се говорител на унгарския народ в България това не е от значение. 

Примерът на специалиста по борба с призрака на миграцията, споменаващ гофретите като антитеза, е досущ като споделената от ранния седесар Георги Марков гордост от собствения му произход. Хвалеше се, че е отгледан в дантели, демек бил аристократ по рождение. Дантелите, то се знае, са битова подробност от пейзажа на Брюксел, недолюбван днес от Путин, Орбан и съветника на Борисов в България Георги Марков. Ама нейсе, запуши я, като би казал героят на Алеко , когато се бие в гърдите, че бил “консерва”, т.е. десен по убеждение. Марков сам си изпроси прозвището “дантеления”, което се лепна после  незаслужено и на доста нашенци, чиито родители са расли с цървули. От всичко това спечеблиха онези, които се подиграха с искането за справедливо възмездие по отношение на “човека от народа” Тодор Живков, съден фарсово заради едни кърпени чорапи.

Да се оправдава днес авторитарноста на Орбан, на когото Борисов подражава под влиянието на съветници, като Б.Димитров и Г.Марков, с трагедията на унгарското антикомунистическо въстание и с отказа на Запада да воюва със СССР заради него, е меко казано неадекватно защитаване на антидемокрацията в наши дни с липсата на демократична солидарност в далечната 1956 г. .

 Именно по тази причина зададох на 12 ноември 2014 г. въпрос на гостуващия в България по повод международна конференция унгарски президент Янош Адер. В речта си на конференцията в София той спомена за горчивината от липсата на подкрепа за унгарското въстание, но това прозвуча като основание за правото на Унгария днес да има евроскпеттична позиция, каквато се харесва на Москва. Видя ми се абсурдно и му зададох въпрос дали искаме в днешно време тази липса на солидарност срещу съветските танкове от 1956 г. да се повтори чрез липсата на солидарност с борбата на Украйна срещу опита на Русия да я задуши в примката на заобикалющи я газопрови ( защото Унгария правеше мили очи на Путин в това отношение).

Отношение по моя въпрос всъщност взе президентът Плевнелиев, казвайки, че трябва да сме солидарни с Украйна. А унгарският президент Янош Адер само смутолеви, че е е съгласен с българския президент и няма време да ми отговори по-конкретно. 

Тъжната ми констатация в този блог беше, че доживяхме да видим унгарски президент да се крие зад гъбра на българския си колега.

Днес виждаме как Борисов връща жеста- крие се зад гърба на унгарския премиер Орбан, а в публичното пространство пуска съветниците си да оправдават поведението му.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване