09/18/16 08:17
(http://ivo.bg/)

Руската символична безпътица е и буквална: 30 на сто от селата нямат пътища наоколо

В Русия, в която имитират демокрация под мотото за някакъв “руски път” на развитие, т.е. нещо различно от останалия свят, безпътицата не е просто дума, символизираща нищото, към което се е запътила най-голямата по територия държава в света. Безпътицата е буквална.

01

 

 

 

В своя статия опозиционерът Навални, на когото е забранен достъпът до руските телевизии в рамките на предизборната кампния за днешните парламентарни избори, сравни руската безпътица със строитеството на пътища в Китай, който е в пъти по-малък по територия. Докато в Русия се строят по около 5000 клм. пътища на година, в Китай осъществяват програма за пътно строителство по приблизително 50 000 клм. годишно. Десет пъти повече. http://topoffroad.ru/vse-video/bezdorozhe-severa-rossii-na-gruzovikah-podborka-the-russian-off-road/

http://novostivmire.com/2016/04/07/v-krupnejshem-gorode-rossii-obnaruzhili-zhutkoe-bezdorozhe-opublikovano-video/

Списание “Нюзуик” цитира Михаил Касянов, лидерът на партията Парнас ( на убития миналата година в Москва Борис Немцов)- един от малкото допускани до телевизионни екрани противници на Путин, да припомня още по-драстичен пример за руската безпътица.

“Михаил Касянов, партийният лидер на Малцев, също участва в

няколко дебата от името на Парнас. Той също влезе в словесен

сблъсък с националистически групи и в открит сблъсък с властта,

когато цитира по време на един от дебатите думи на Путин.

“Тридесет процента от руските села нямат пътища. Те нямат

дори солидна основа за изграждане на пътища. Спомням си как

Путин беше попитан от селянин по време на предаваната на живо

Пряка линия: “Как можем да караме коли, когато нямаме пътища?”.

И Путин му отговори с въпрос: “Но защо имате нужда от коли, щом

нямате пътища? Защо просто не вървите пеша?” Ето това е начинът,

по който правителството решава нашите инфраструктурни

проблеми”, каза Касянов.

Но преди да премине към следващата тема от дискусията,

медиаторът на дебата го прекъсна и му каза: “Не си спомням по

време на Пряката линия да е бил задаван подобен въпрос”. Касянов

отвърна: “Аз пък си спомням. Този въпрос беше предпоследният”.

След пауза в дебата медиаторът обяви,че екипът на държавната

телевизия, който отговаря за проверката на фактите, е прегледал

записи от излъчената Пряка линия, в която Путин отговаряше на

въпроси през април, и не е намерил подобно изказване на

президента. Касянов тогава погледна развеселено медиатора, който

го посъветва да не изкривява истината.

Разбира се, руските потребители на интернет също прегледаха

програмата Пряка линия и откриха въпроса, за който говореше

Касянов. В него мъж от руския далекоизточен Хабаровски окръг,

любител на колите, пита Путин защо наблизо няма пътища. Путин

през смях му отговаря: “А след като няма пътища, защо са ви

коли?” и така предизвиква аплодисментите на публиката. “Какъв

вид директна провокация е това”, добавя руският президент, а

мъжът му обяснява, че не търси провокация, а иска да повдигне

въпроса, защото много жители са болни и имат нужда от надеждни

връзки с градовете поради здравословни причини”.

БТА, e-vestnik

Забележката на Путин по своя цинизъм може да се сравни с приписваната на френската императрица Мария -Антоанета афористична наглост с препоръката й към бунтуващия се гладен народ да яде пасти, след като нямал хляб. С една разлика: няма документално доказателство за думите на австрийката, изречени на върха на френската монархия в разгара на започналата вече гражданска война, известна като Френската революция. Докато за самодържеца Путин, който обича да се демонстрира телевизионно, доказателствата за арогантността му са налице. http://me-lamazi.livejournal.com/188379.html

Споменатият по-горе Навални извади на показ разкоша, в който живеят властелините на Русия, публикувайки данни за вилата на премиера Медведев, чиято площ надхвърля многократно размерите на Кремъл. Основната защитна теза на властта срещу това разкритие е , че всъщност вилата била държавна собственост.

По този повод публицистът Портников иронизира ( едва ли не като опонент на Навални), следното:

“Владее ли Дмитрий Медведев огромен имот в Плес или да вярваме на прессекретаря Наталия Тимакова, хвърлила се на амбразурата в защита на  шефа-сиромах?

В действителност, това няма никакво значение. Всеки нормален човек може да си представи действителния размер на богатството на Медведев с просто екстраполиране на сумата случайно открита в дома-сейф на полковник Дмитрий Захарченко. Ако в скромен полицай са открити 8 000 000 000, скрити в специално закупен за съхранението им луксозен апартамент, преоборудван в трезор, колко ли пари има Медведев? Колко има Путин? Или просто трябва да си мислим, че Руската Федерация се управлява от безсребърници, изпитващи  мазохистично удоволствие от съвместното бъхтене на галерите ( именно като “робско бъхтене на галерата” оприличи веднъж Путин своята трудова дейност на президентския пост, обосновавайки правото си да живее в лукс, с което на българската публика напомня за Георги Първанов и разкритието за придобития от синчето му хотел за милиони, “припечелени с труд” от президентското смейство- бел. ivo.bg)?

Особеност на днешното благосъстояние на управляващият клан – в това е и разликата със съветската номенклатура, както и с много корумпирани диктатори – е, че руските властници могат да купуват с откраднатите пари частна собственост и в същото време да използват държавната като своя.

При несменяемост на държавната власт, държавните резиденции, на практика, стават частна собственост – както, между другото, беше при Брежнев. Но тогава стопаните на държавните вили и апартаменти нямаха  частна собственост, милиарди долари, имения, яхти и самолети. Днешните имат и едното, и другото. Те са истински господари на страната.

Медведев може и да няма вила в Плес. Медведев може да купи целия Плес – само да поска. С къщите, църквите и пейзажите, вдъхновявали Левитан. Затова обнародваните от Навални размери на резиденцията на Медведев,  както и приписваните на Путин приказни замъци, имат значение само от гледна точка на вкуса – къде обичат да прекарват времето си и как оформят пространството си. Малко по-добре от провинциалния Янукович с неговата плебейска вила в Межигорье!

В действителност, Путин, Медведев и приятелите им, не си купиха вили и яхти. Те придобиха Русия – цялата. Фактът, че не ги е грижа за съхраняването на придобивките, не означава, че не  мислят за бъдещето. С печалбата от Русия са в състояние да купят много неща отвъд границите на своята любима родина. Русия за Путин, Медведев или мошеника Захарченко, е обикновена дойна крава, чиято експлоатация позволява безгрижно бъдеще. Когато спре да дава мляко, ще я заколят, ще я забравят и ще се преместят в други резиденции, далеч от бушуващата обезобразена страна.

Ако имат време, разбира се”.

Виталий Портников

http://graniru.org/opinion/portnikov/m.254588.html

Превод от руски за ivo.bg Васил Костадинов

Още по темата за днешните избори в Русия: http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/09/18/2828553_izborite_v_rusiia_-_programirana_pobeda_za_putin/

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване