09/25/16 13:34
(http://asenov2007.wordpress.com/)

ПОУКАТА ОТ НАГЛОСТТА НА ДЕПУТАТА ТОЛСТОЙ – АКО СЕ ПРОДАВАШ, ЩЕ ТЕ КУПУВАТ

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ В България – пореден скандал, свързан с арогантно изказване на руски политик, приковава общественото внимание в последните дни. Вероятно обаче по-важно от това може ли Русия наистина да изкупи България, както каза депутатът Пьотр Толстой, е да се знае кой продава България на Русия – тема, която обсъждаме с Пламен Асенов.

– Пламен, Пьотр Толстой, журналист и депутат от партия „Единна Русия”, отправи нападки срещу България. Случаят не е нито първи, нито последен. Но защо точно неговото изказване предизвика толкова вълнения? 

– Няколко са причините, Фили. Първо, като журналист Толстой е яростен защитник на кремълския режим, лично е близък с Путин, а на изборите този уикенд стана и депутат от партия „Единна Русия”. Така че думите му отразяват отношението към България на цялата руска политическа класа. Второ, казаното засяга всички българи. Толстой заяви, че руснаците вече са купили половин България – и това е факт, болезнен за европейски ориентираните, дясно мислещи българи и срамежливо премълчаван от левите и псевдо-националистите, обречени на вечна дружба с Русия. Но той добави, че ако реши, утре Русия може да изкупи и останалата част. Това не просто не е добър политически тон, а ако имаше конкурс за най-арогантно руско изказване спрямо България през последните 25 години, щеше да бъде в челната тройка. Третата причина е, че Толстой го каза пред БНТ, тоест, нямаше как всичко да се потули. Ако беше пред руски източник, щеше да влезе тук само през два-три сайта и скандалът изобщо нямаше да има такива размери.

– Пламен, но всъщност това не е ли политически гаф от страна на Толстой, защото след него проруските политици в България са в истинско небрано лозе? 

– От една страна е така, Фили. Макар че ако съдим по реакцията на Корнелия Нинова, председател на БСП, то на левите изобщо не им пука за руската арогантност и колко българи ще се отвратят от нея. За думите на Толстой сме си виновни самите ние – каза Нинова. Обаче така тя визира не вината на БСП за продажната ни политика и васалното състояние към Русия, до което е докарана европейска България, а политиката на ГЕРБ, ангажирана със санкциите срещу Русия. Това ги боли и руснаците, и нашите русофили. Обаче има анализатори, които казват обратното – че всъщност изказването на Толстой е поредната организирана руска провокация и в него няма нищо случайно.

– Но, Пламен, каква би била целта на подобна провокация? 

– Смята се, Фили, че търсеният ефект от скандала е сплотяване на проруските сили в България за президентските избори през ноември.

– Тази кауза не е ли вече загубена, след като левите формации имат поне трима кандидат-президенти, плюс четвърти от тъй наречените националисти? 

– Така изглежда, но има и друга логика. Не е лишена от основание например идеята, която дори не е нова, а вече пробвана в българската политика, да се издигнат много кандидати, вотът да се размие и основният претендент да не спечели на първи тур, а да се стигне до балотаж. И там срещу него наистина да се обединят всички „прогресивни” сили. В случая – срещу кандидата на ГЕРБ да се изправят онези, които под една или друга маска съществуват само, за да служат на руските интереси тук. А в момента, впрочем, сме свидетели дори на истинска битка между самите тях – кой е най-близък с Русия, кой най-шумно я обича и кой най-много би продал от България, за радост на Кремъл.

– Пламен, тази битка не се ли реши, когато лидерът на партия АБВ и бивш президент Георги Първанов подписа споразумение за сътрудничество с партията на Путин „Единна Русия”, а лидерът на БСП Корнелия Нинова не бе удостоена с подобна чест? 

– Ами точно затова, за да се докара още и още, Нинова сега бърза да реагира и да обърне изказването на Пьотр Толстой в повод за нови нападки срещу българското правителство, докато Първанов още си трае и не обелва дума. Той може да си позволи, дето се казва, да замълчи укорително срещу думите на Толстой, защото положението му е санкционирано от самите руснаци. Нинова не може, защото на нея и трябват червени точки пред тях. Но оказа се, Фили, че в тази ситуация дори доскоро яростният и откровен руски националист Волен Сидеров бе по-адекватен от уж много по-сериозния и отговорен политик Корнелия Нинова. Сидеров, макар с половин уста, дори публично укори другарчето си Толстой, като заяви, че така не бива да се говори и кротко го помоли да се извини на българите за думите си.

– И Толстой извини ли се? 

– Не, разбира се, но пред руски медии каза, че всъщност само се е пошегувал, а ние, българите, тъй като явно имаме комплекс за малоценност от Русия, не сме го разбрали правилно. Очевидно този човек, Фили, освен голям шегаджия, е и голям психиатър. Или му трябва психиатър, малко се обърках кое би било по-правилно.

– Пламен, а има ли официална реакция от страна на българското правителство във връзка с изказването на Пьотр Толстой? 

– Не, Фили – и това според мен е един от големи проблеми в цялата история. В случая версията, че Толстой е частно лице и не бива да се занимаваме с него на държавно ниво, издиша. Аз не знам как точно би реагирала Австралия, ако някой висш китайски политик заяви недвусмислено, че Пекин, след като си има Китайски квартал в Мелбърн, на бърза ръка може да изкупи и останалата част от страната, но предполагам, че отговорът ще бъде подобаващ. А в България официалната реакция беше чиста нула, нищо. Полуофициално бяха две. Първо, премиерът Бойко Борисов лековато подхвърли реплика, че България съществува повече от 1 300 години, но никой досега не я е купил. И толкоз. Външният министър Даниел Митов пък написа във Фейсбук, че според него изказването на Толстой не съвпада с официалната руска позиция, така че няма защо да се коментира изобщо. Не е ясно защо Митов реши така, кое в арогантното поведение на руския депутат го наведе на тази мисъл. Обаче той отиде и по-далеч – ако официалните руски власти изобщо не реагират на думите на Толстой, това ще означава, че те също ги намират без значение, каза Даниел Митов. По този начин той фактически предложи на Кремъл – не се притеснявайте от гафа на вашия човек, ние няма да повдигаме темата. За отбелязване е, Фили, че само допреди броени месеци същият този български външен министър прекрасно виждаше негативните ефекти за България от хибридната война, която Русия води срещу страната ни, но после сякаш нещо се случи с него и той вече изглежда напълно безпомощен по темата Русия. А това, плюс поредица други немощни реакции от българска страна през последните месеци, изобщо не звучи окуражаващо за бъдещето на българо-руските отношения, погледнати откъм страната на българския национален интерес.

PS Два дни след излъчването на този текст по радио SBS, Москва съобщи, че депутатът Пьотр Толстой е избран за заместник-председател на руската Дума. Това със сигурност слага край на въпросите дали той е официално лице или не и доколко нападките му изразяват общата руска позиция спрямо България.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

 


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване