09/28/16 09:56
(http://ivo.bg/)

Борисов оттегля Бокова, а в Москва го обвиниха медийно, че е взел огромен подкуп за Виваком

Премиерът Борисов, който печели избори в разораната като за неговия популизъм  България, но редовно залага на губещи международни каузи ( като мърморенето против санкциите  срещу Русия, суперлативното му отношение към сирийския диктатор Башар Асад в навечерието на гражданската война в Сирия или плямпането по темата за бежанците ) днес прави опит да се измъкне от капана на собствените си ангажименти към Москва като оттегли подкрепената от него безрезервно, но обречена по дефиниция на провал руска кандидатура за ООН Ирина Бокова.

Първите думи на Борисов във връзка с взетото от него ршение, цитирани от агенция Фокус, са показателни: да сме очаквали от утре компромати.

Явно са му докладвали, че в руското виртуално медийно простраство от снощи се вихри огромен скандал относно приватизацията на Виваком в България, който свързва името му с 50 милиона подкуп.http://mosmonitor.ru/articles/rights/50_mln_dlya_bolgarskogo_premera

Тази сутрин попитах от екрана на телевизия Bugaria on Air дали руската новина ще се превърне и в българска. Това е лакмусът за проверка до каква степен Борисов е овладял българското медийно пространство ( в сайта на телевизията , който резюмира участието ми, въпросът ми не е отразен). Ще видим.

Предварителната реакция на Бокова, която е била добре осведомена за предстоящото днес решение на Борисов ( и как няма, при тази досегашна всеотдайност в държавната подкрепа за нея, едва ли са я оставили “на сухо”  многобройните й информатори), акцентира отново върху абсурдното оплакване, че едва ли не е някаква жертва на вътрешнобългарски заговор.

Нима? След като дори “ястребите”  ( според Урнитолога Борисов, който го играе гълъб по отношение на Русия), като външният министър Даниел Митов и президентът Плевнелиев застанаха категорично зад нейната пробутана от руската пета колона кандидатура?

А и що за “жертва” изобщо е Бокова? Никога не съм акцентирал върху произхода и биографията й, за да не бъда упрекван, че я съдя заради родителите й, т.е. за нещо, за което тя няма вина. Но пък тя да застава в позата на жертва, след като целият й живот е преминал в ползване на облаги и привилегии, за които е била абонирана по рождение с “демократично продължение” на вълната на инерцията на връзките и потеклото й, е доста цинично.

Предстои да узнаем какво още знае и желае да сподели със света Москва за Борисов – както и дали стои зад изпреварващия медиен московски изстрел срещу него.

Ако българският премиер се чувства наклеветен на руски език, може да заведе дело. Само че къде се е чуло и видяло самодържеца да го осъди отзи, когото го държат ( в зависимост)!

Русия осъди България ( по повод натресен на страна ни от руската пета колона ненужен ядрен проект) за огромни суми, но от официална София не се чу нито един стон на несъгласие. Да, моя милост също заяви, че е по-добре безумния нов дълг към Русия, завещан по съветска линия, да бъде платен веднага,за да спре изнудването. Но при едно условие: Борисов да бъде последователен и да обясни на българските пенсионери , че Русия къса от горчивия им залък.

Вместо това Борисов пусна в ход любимия метод на българските медии за оневиняване на руската агресия. Приравни работещите т.н. американски централи към неродения “гьол” АЕЦ Белене като еднакво вредни.  “Плурализъм” в действие!

Обаче Москва на “плурализъм” на вярва. Тя иска пълно и безпрекословно подчинение, каквото нашият гъвкав миротворец не може да си позволи като бенефициент на политическите дивиденти от европейските траншове, благодарение на които реже своите лентични и баницата с порции за своята лакома свита.

Е, сега вече на чист руски го обвиняват, че освен европейски пари официално и за нуждите на политическото си добруване той е получавал и едни други пари. С което му режат не лентичка , а направо клона, на който седи.

Не бих се учудил обаче при това положение да го видим закичен с “георгиевска лентичка” до Путин на покленение на Червения площад. Като Ирина Бокова. Казаха му го с думите на депутата Толстой: руснаците са готови да купят и остатъка от това, което вече са напазарували в България.

 

Апропо, ако Москва наистина накаже Борисов за отггелянето на Бокова, това ще е най-яркото признание, че тя е тяхна пионка. А и самият Борисов ще бъде принуден също да признае това, за да обясни защо Кремъл постъпва така с него. ( Журналистът Тома Томов вече прокара тази пътека на косвеното признание, заявявайки днес по БТВ, че му били извадили досието заради подкрепата му за Бокова- същата, която държавата и дори “русофобите” в нейното управление най-тържествено прегърнаха като своя?!).

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване