09/30/16 22:04
(http://ivo.bg/)

Българските власти и медиите им мижат зад бурките си за спонсорирания от Русия геноцид в Алепо

В Сирия Путин върши днес същото, с което заплени мнозинството си сънародници и се утвърди като “твърд” вожд преди повече от 15 години чрез смазването на миниатюрната Чечня. Но нито политиците ни, нито медиите им у нас “забелязват” какво става.

768x432-2

Тук забраняваме със закон по същото време бурките, които и под микроскоп не се виждат в България като някаква реална заплаха за каквото и да било, но за компенсация на слепотата за руския геноцид в Сирия тези покривала на десетина женски лица ( толкова са констатираните носителки на бурки у нас, санкционирани по този повод) бяха превърнати във водеща занимавка за обществото.

Извън нашата путинофилска държава обаче руската агресия в Сирия е голяма(та) тема.

Алепо ли? Що е то? Ами питайте Борисов, той е бил там, нищо , че в неговата губерния България днес мълчанието за трагедията на (някога) най-големия град в Сирия кънти на кухо като гузен резонанс от необходимостта да си траем за всяко нещо, което би подразнило Путин.

http://ivo.bg/2010/04/25/нелепо-от-алепо/

Виталий Портников:

“Когато преди година Владимир Путин започна операцията в Сирия, руските, а и не само, медии, бяха залети от вълни на възхищение. Какъв смел ход! Какво неочаквано решение! Съвсем очевидно е, че с тази смела стъпка той, маргиналът, „отритнат” заради нападението над Украйна и окупацията на Крим и Донбас, отново ще бъде желан събеседник за всички световни лидери, стремящи се да решат сирийската криза. И, разбира се, да възстанови влиянието си. Ще му простят Украйна –  само за да умиротворят Сирия. Само да помогне да се справят с „Ислямска държава”!

Признавам, никак не вярвах, че ще се набута там. Преди няколко дни се натъкнах на една миналогодишна кореспонденция с един колега, експерт по американската политика и нейното задкулисие. Няколко месеца преди нахлуването в Сирия, колегата ме уверяваше, че то е неизбежно,а аз отговорях, че не вярвам в подобно развитие. Защото Путин не само няма да реши украинския проблем, но ще си създаде далеч по-трудно разрешим – сирийския. Не можех да повярвам, че Путин и неговите съветници са толкова недалновидни, че поставят тактиката над стратегията.Сгреших.

Година след началото на сирийската операция, мисля, че последствията, дори частично, са ясни и на самият Путин. Няма никакво подобряване на руско-американските отношения. Точно обратното – те се влошиха. Дори  Съединените щати да не се откажат от сътрудничество с Русия по Сирия, очевидно е, че двете страни не са съюзници, а противници. Западът не възприема Русия като “борец срещу тероризма”, а като държава, която извършва военни престъпления.

Сравняват Алепо със Сталинград, Путин получава отворени писма, милиони западни телевизионни зрители и интернет-потребители виждат на живо страданията на хората, което означава, че времената, когато Русия беше приемана като партньор, или най-малкото, като държава с подобна визия за хуманизма и цената на човешкия живот, са минало. И политици, които лобират за руските интереси – за много пари или дори от много голяма глупост, скоро няма да останат. Ще избяга даже Марин Льо Пен. Всеки има нужда от избиратели.

Не сполучи и опита да се реши украинския проблем на фона на  “необходимото участие” в Сирия. Дори бих казал – стана точно обратното – санкциите, които са наложени за действията на Русия в Донбас, вече се използват за натиск по сирийския въпрос. Напълно е вероятно да се появи единен санкционен пакет, в който да бъдат включени и средства за натиск върху Русия, за да се идентифицират и подведат под отговорност заподозрените в унищожаването на малайзийския “Боинг”. През следващата година ще знаем имената на тези храбри рицари, и не е изключено Владимир Путин и Сергей Шойгу да предвождат списъка на палачите.

Това трябваше да очаква Путин, когато реши да помогне на Асад. Явно Афганистан не го е научил на нищо? Или е забравил какво се случи на страната, управлявана от изкуфели лидери, решили да се пекат в афганистанския котел? Защото, не забравяйте, че разпадането на Съветския съюз, по версията на Путин, е най-голямата геополитическа катастрофа на ХХ век. Защо, Владимир Владимирович? Искате да се повтори?

Защото след това – уверявам Ви – ще става по-зле. Всякакви необмислени тактически стъпки ще се превръщат в стратегически провал. Путин с оскъдния си икономически потенциал и деградиращ управленски и аналитичен апарати, се озовава лице в лице с раздразнената Америка, чието ръководство се убеждава  в липсата дори на призрачен шанс за споразумение – следователно ще оказва натиск.

Бягството от Сирия, на практика, е смъртна присъда за Асад и неговите главорези, бягството от Донбас, всъщност, е смъртна присъда за Захарченко, Плотницки и техните бандити. Това Путин не може да си позволи – тогава каретата “велика сила”  преждевременно ще се превърне в тиква. Но проточването на авантюрите в Сирия и Донбас означава да изложи населението на  риск от пълно обедняване – тогава за какво ни е тази „малка и победоносна война”?

Най-лошото тепърва предстои. Защото всеки изход от сирийската кампания, е начало на терора. Ще има бойци, които ще отмъщават. Може, разбира се, да негодуват от факта, че  американците предупреждават за това, но е толкова просто – терорът ще завладее страната, чиито служби за сигурност са в състояние само да уринират върху снимки и да се борят срещу инакомислещите или помежду си. Това няма да бъде полузабравения чеченски терор, контролиран и инспириран, а  истински – фанатичен и жесток. Такъв, какъвто изпитаха европейците – ще се случи многократно в руските градове и ще доведе до ожесточена конфронтация с мюсюлманските общности: ще се опитат да ги прогонят, но не по европейски.

Този апокалипсис – бедност, терор, смърт, война на всички срещу всички и безславно разпадането на държавата – ще бъде най-голямата, така да се каже, геополитическа катастрофа на XXI век. Това ще бъде лавровия венец на управлението на Владимир Путин.

Още с нахлуването в Сирия всичко това беше предопределено”.

Виталий Портников, 30.09.2016

grani.ru

Превод от руски за ivo.bg Васил Костадинов

Още по темата : http://clubz.bg/45125-g_n_prezident_vie_unishtojavate_siriq_unishtojavate_rusiq

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване