10/13/16 20:06
(http://ivo.bg/)

Москва се подигра чрез лъжата за “жена от Източна Европа” на дребните държав(н)ици

Когато Москва каже, че е ден, погледнете през прозореца, за да се уверите дали е така. Също се отнася(ше) и за руското лобиране за жена от Източна Европа за генерален директор на ООН.

П(р)огледнахте ли?

Общото събрание на ООН утвърди днес “жената от Източна Европа”, португалеца Антониу Гутериш, на поста генерален секретар на световната организация. Той ще встъпи в длъжност на 1 януари догодина.

Поне година Русия заблуждаваше, че  се бори ( дипломатически) за жена от Източна Европа, която да стане нов генерален директор на ООН. Петата колона в България беше упълномощена първа да подскаже като “инициатор” тази идея. След това Русия я издигна като хоругва, носена начело на шествието на руската политика.

Позицията явно беше резервирана за Ирина Бокова. Тя беше разконспирирна като фаворитката на Москва в този фарс от много авторитетни световни медии. Българката обаче в същото време упорито отричаше, че й е отредена такава роля. В това отношение тя прояви известна свенливост в сравнение с русофилите, като рецидивистът в кандидатирането за президент Ивайло Калфин. Той и днес безсрамно повтори, че българският патриотизъм е производна на любовта на българина към Русия.

Менторите на Бокова в Русия и у нас отлично са знаели какво ще (й) се случи- че тя няма шанс да седне едновременно на втори висок трон. Но водеха за вирнатия нос желаещите да внушават, че Москва е в състояние да извърши православно и славянско чудо.

Всяко чудо е “ за три дни”, но кой ти ги дава. Явно от това правило са се водели кукловодете на измамата с “куклата”  Бокова ( продавачите на фалшиви тестета левове срещу реални долари, търгувани нелегално с озъртане по улиците в София по времето на комунизма, наричаха пачките от нарезани вестници “кукла”) .

В същото време хората на Путин бяха пределно ясни в сигналите си. Нито веднъж от Москва не са бламирали алтернативата на “жената от Източна Европа” Антония Гутериш. За сметка на това със сигурност са гласували против Кристалина Георгиева, когато подведения от собствената си некомпетентност български премиер Борисов беше прикоткан да се изложи, като се противопостави ( не на Бокова, а ) на португалеца, включвайки се в последния момент с втора губеща кандитура срещу него, угаждайки този път на онези, благодарение на които в България той се легитимира пред себеподобните си като брюкселски признат евроатлантик.

Опитвам се да си представя как ли са се кискали в Москва на сценката с изпъчения пред строя на ЕНП Борисов, на когото подлагат динена кора, за да го видят пльоснат в цял ръст в предверието на Брюксел. Знаейки, че той няма да посмее да се озъби на онези, които му спретнаха тази постановка, в която самият той беше нагласен да играе комедийната ролята на фактор от международна величина в мундир на богатир, под който прозира балкански пастир.

Москва изигра този класически лъжлив ход след клетви, че нямало да блокира когото и да било ( камо ли пък жена от Източна Европа).

Каква търговия е текла зад кулисите, едва ли ще научим. Но се видя колко евтини са измамените държав(н)ици.

Така се стигна до развръзката. Днес представителите на 193 страни членки приеха предложението на Съвета за сигурност 67-годишният ръководител на Върховния комисариат на организацията за бежанците да наследи 72-годишния южнокореец Бан Ки Мун.

Колкото до Бокова, за която стискаха палци измамените камилчета от обкръжението й, надяващи се да бъдат възнаградени с високи постове във високата сграда в Ню Йорк, тя едва ли ще бъде овъзмездена в самата ООН за ролята си на руски статист. Това би означавало размяна на (руски троянски) кон за кокошка – т.е. Бокова да напусне превзетия вече по руската схема през 2009 г. достачно висок международен връх в ЮНЕСКО, от който тя от сърце откликна на желанието на Путин организацията (й) да му партнира в пропагандното начинание Русия да възстановява самостоятелно древната забележителност Палмира в Сирия, разрушена от бандите на т.н. ислямска държава.

Така преминава световната слава за онзи, за когото парите не миришат, но се надява, че където текло пак ще тече. Конгречулейшънс!

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване