08/02/16 08:12
(http://ivo.bg/)

Париите, прегръщани от руската мечка, миришат на “Тройной”

Руският постоянн представител  в ООН Виталий Чуркин постоянно повтаря, че следващият генерален секретар на организацията трябва да е от Източна Европа. Заявил е отново вчера, цитириан от ТАСС ( телеграфната агенция на СССР, чието название бе възстановено в този вид от Путин), че източноевропейска кандидатура е приоритет за Москва.

Възниква тройният въпрос “защо” . Отговорът е “Тройной” ( а обяснението- в края на текста).

1.Единственото обяснение на Москва е протоколно: защото така е редно, т.е. досега не е имало представителен от този регион, който да е избиран на най-високия пост в световната организация.

2.Обаче от от Кремъл не се првят труда да отговрят ЗАЩО не е имало такъв избор. А отговорът е- поради съветизацията на обезличената за половин век Източна Европа след края на Втората световна война, която превърна региона в заден двор на съветския колониализъм. Да бъде избрана някоя съветска марионетка за генерален секретар би означавало да се наруши правилото начело на ООН да не бъде допускан представител на една от петте страни със статут на постоянно членство в Съвета за сигурност на ООН.

Отделно на ръка, че точно Москва да говори какво е редно в международните отношения след като ги прегази в Крим по сталински, е доста нахално.

Дори и след разпада на съветската колонилна система в Европа ( и евразийското й мутиране в “Евразийски съюз”) трябваше да мине четвърт век на санитарна првенция срещу остатъците от съветската зараза в Източна Европа. Дори и в Полша, с нейния шеметен икономически успех, това време не беше достатъчно за истинска десъветизация. Едва агресията на Русия в Украйна катализира тези процеси в тази иначе традиционно скептична към руското влияние нация.

3. И още един много съществен въпрос остава без отговор от руска страна: чрез какъв форум и консенсус Източна Европа ( в лицето на балтийските държави, Полша и Украйна например) е уполномощавала Москва да бъде говорител и “закрилник” на регионалните права на тази част от континента. Това е все едно Германия да беше оповестила след своето поражение, че е време ( временно) покорените от нея европейски държави да излъчат своя кандидатура за някакъв международен пост, превръщайки се в говорител на бившите си жертви без да е искала съгласието им.

Да, Русия не е Германия. Тя е най-голямата държава в света не само по територия, но е също и водач по нахалство в международните дела. Ту Коминтерн за обединение на на народите с цел тяхното поробване ще организира, ту “национално-освободителни” движения ще финансира и въоръжава глобално с все същата цел: да бъде световен лидер на “париите”, след като не може да бъде водеща държава сред модерните и развитите общества.

За разлика от парите обаче париите миришат. Надушват ги и ги пращат да се изкъпят, защото вонят на “Тройной” одеколон, с който Московията се опитва да прикрие нечистоплътността на своята мечешка прегръдка.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване