10/14/16 06:16
(http://vasvalch.com/)

Какво отличава работещите екипи в Google?

canoe rowing

Може да си говорим надълго и нашироко за продуктивност. Но колкото и да се фокусираме върху ефективността на индивида, това невинаги значи, че работим за ефективността на целия екип. Дори напротив – high functioning sociopath типажът като че ли е все по-често срещан. Само че не в секси-Шерлок-Бенедикт-Къмбърбач вариант, а по-скоро в този:

american psycho

Хубавото на днешните екипни динамики се крие в това, че разполагаме с огромни количества данни и големи компании, които имат собствен интерес да ги анализират. На първо място в списъка – Google. Преди 5 години компанията се фокусира върху нелека задача: да създаде идеалния екип. За да постигнат това, изследователите разглеждат букет от различни по успеваемост екипи и индивиди и се опитват да отговорят на въпроса кои черти правят успелите екипи успели. Ражда се Project Aristotle.

Имайки предвид с колко информация разполагат от Google, надали ще ви учудя, като ви кажа, че учените разглеждат абсолютно всеки аспект от функционирането на екипите:

  • Екипи от интроверти срещу екипи от екстроверти срещу смесени екипи?
  • Колко често членовете на екипа се хранят заедно?
  • Доколко членовете на екипа прекарват време заедно извън работа?
  • Имат ли сходни хобита?
  • Има ли влияние балансът между членове от различни полове?

И, като цяло, всяка друга хипотеза, за която са се сетили. Когато разполагаш с голям обем данни, изкушението да анализираш всяка връзка е голям. В крайна сметка, екипът открива само два елемента, които са свързани с продуктивността на екипа.

team-meetingsВсеки член на екипа трябва да бъде чут

Стилът на комуникация във всеки екип е различен. При някои прекъсването на друг говорещ е пълно табу, докато в други групи всеки допълва и надгражда мисълта на другия – понякога дори твърде енергично. Някои екипи прекарват време в дискусия на лични въпроси, докато в други лидерът не позволява off-topic коментари и бързо връща разговора в предварително начертаните рамки.

Но една зависимост се оказва ключова – в успешните екипи всеки получава равно „ефирно време“. Няма формални или неформални лидери, които окупират дискусията и изземват вниманието. Водеща е тази среда на равенство, която позволява на всеки да бъде чут и да допринесе за общия разговор.

Емпатията е успех

Според Project Aristotle вторият фактор за успеха на екипа е „създаването на психологически сигурна среда“. Това, което учените се опитват да кажат с този сложен термин, е познато на повечето от нас просто като „емпатия“. Членовете на добрите екипи имат ясно разбиране как се чувстват техните колеги. Това позволява всички да се чувстват спокойни и да споделят нови идеи, да поемат рискове. Така екипът се движи по-бързо към успеха, а ако някоя идея не проработи – е, това е част от процеса.

За някои типове екипи проявата на емпатия е по-естествен ход – за специалисти по комуникации това ще е по-лесна задача, отколкото за софтуерни инженери, много от които предпочитат да говорят за код и данни, отколкото за чувства (естествено, генерализирам, но ще съм права в над 50% от случаите). Тук идва ролята на лидера в екипа – той трябва да поставя социалните норми, които помагат за създаването на сигурност в екипа и градят средата, в която всеки може да бъде чут. Най-интересното от Project Aristotle за мен е, че изследователите дават на лидерите на екипи механизъм, с който чрез данни и статистики, лесно смилаеми от технически специалисти, те могат да влияят на социалните норми в групата.

И още: зависимост, структура, смисъл, значимост

Най-важно за екипа е създаването на сигурна работна среда. След това във фокуса на екипа трябва да дойда още няколко елемента:

  • зависимост: членовете на екипа съзнават, че останалите разчитат на тях и затова вършат работата си качествено и навреме. Така се генерира доверие, което екипът може да изпълни;
  • структура и яснота: ролите на всеки член в екипа са ясни за всички, а критериите за оценка на свършената работа са максимално прозрачни;
  • смисъл: всеки член на екипа вижда смисъл в своята работа на лично ниво. Тук мотивацията може да е различна за всеки, от желание за себеизразяване до финансова стабилност, но смисъл има;
  • значимост: екипът е наясно как неговата работа влияе на цялата организация. Това е особен проблем в по-големи организации, когато ефектът на част от проект не може да се види директно.

rework team efficiency

Повече за Project Aristotle можете да прочетете в New York Times – хвърлете едно око и на другите материали от серията Reimagining the Office. За елементите на успеха директно от Google четете тук.

Постът Какво отличава работещите екипи в Google? е публикуван в Васи ли?!.

Публикувана на 10/14/16 06:16 http://vasvalch.com/team-efficiency/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване