10/19/16 05:49
(http://vasvalch.com/)

Как се пише в ерата на Интернет?

read internet

Успяваме да се фокусираме за по-кратко от златни рибки. Със сигурност сте чували този израз, може би знаете, че не е напълно научно издържан, но пък той илюстрира добре това, което всички изпитваме, когато четем в Интернет. Отнема адски малко време, за да стигнете до ново изкушение, а те са много – и всички са само на един клик разстояние. Използването на малки смартфон екрани, по които се скролва адски лесно, не помага особено. Тогава няма нищо учудващо във факта, че само 16% от онлайн потребителите четат дума по дума – и че можем значително да улесните фокуса им върху вашия текст, ако го конструирате и форматирате правилно.

Без хиперболи, моля

Каквото и да си мислят маркетолозите, аудиторията вече е достатъчно опитна и веднага разпознава рекламните текстове. Не само това – проучването на Nielsen Norman Group показва, че потребителите изпитват когнитивно натоварване, когато четат рекламен текст. Никога досега не съм се замисляла за това, но се оказва, че има много логика. Накратко, фокусираме се върху това да различим истината от безпочвеното хвалене и това изисква умствена енергия – а съответно, генерира и напрежение. В изследването използването на обективен език подобрява ползваемостта с 27% – така че ви съветвам да забравите за рекламното говорене.

Съдържание на хапки

Особено важно при писането за уеб е да оформите съдържанието в лесно четим вид и съобразено с навика на хора да четат „по диагонал“. На помощ тук идват всякакви техники като:

  • отделяне на съдържанието в секции с подзаглавия
  • разделение на текста в параграфи – всеки от тях трябва да носи една идея и да не е по-дълъг от 3-4 изречения
  • изписване на ключови думи и фрази с удебеление или курсив
  • изреждане с булети или номерирани списъци
  • задаване на „ритъм“ в съдържанието – редуване на къси и дълги изречения, различни по дължина параграфи, секции с цитати и т.н.

Такова оформяне на текста води до ръст в ползваемостта (четимостта) от 47%. Форматирането не е технологично сложно занимание – затова не е зле да го тествате, нали? А що се отнася до създаването на ритъм в текста, ето един нагледен пример колко е важно това – авторът на текста е Gary Provost, но за жалост не знам кой е направил визията:

gary provost writing rhythm

Съкратете текста, после го съкратете още малко

И на последно място, един грях, който често правя и аз – не оставяйте ненужни думи в текста. Ако началната ви чернова е 600 думи, имате добър шанс да съкратите текста поне на 400. Единственият критерий дали една дума има място в текста или не трябва да бъде дали допринася за смисъла, дали има добавена стойност. Всичко останало може спокойно да си отиде.

Има автори, които се притесняват, че ако текстът не е дълъг, той не изглежда сериозен или стойностен. За тях имам само две думи: Сет Годин. Постовете в блога му рядко надвишават 300 думи, а книгите му са около 100-200 страници. Въпреки това той си е извоювал името на абсолютен гуру в сферата на маркетинга. Не е важен обемът на изразената идея, а нейната тежест.

Това са не просто начини текстът да се чете по-лесно – това е начинът да запалите повече хора по своята идея, да ангажирате повече хора със своята кауза, да убедите повече хора в стойността на вашия продукт.

Постът Как се пише в ерата на Интернет? е публикуван в Васи ли?!.

Публикувана на 10/19/16 05:49 http://vasvalch.com/chetim-text/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване