10/27/16 10:28
(http://ivo.bg/)

Пропагандата за “светлото” ядрено бъдеще в сянката на руския орел вдига предизборно ядреналина

Крайно необичайно, една телевизия даде днес думата на ядрения физик със 17 годишен стаж в АЕЦ “Козлодуй” и с остро критична позиция по темата за ядрената енергетика Георги Котев.

http://www.bgonair.bg/sutreshen-blok/2016-10-27/georgi-kotev-yadren-fizik-oborudvane-za-aets-belene-ne-e-bilo-proizvezhdano

Макар и в полагащото се за опасен за ядрената мафия специалист съотношение 2 : 1 спрямо неговото мнение в студиото, Георги Котев успя да съобщи факта, че България на практика е осъдена от Русия за нещо, с което ние, “осъдените души”, сме приели мазохистично без да проверим на място в Русия дали изобщо е произведено оборудването за АЕЦ “Белене”.

Единият от гостите, известният с дългогодишното си медийно лобиране за АЕЦ “Белене” председател на Българския атомен форум Станислав Георгиев, се опита да свидетелства как лично бил видял нещо да се произвежда в Русия, но беше контриран от Котев, че със сигурност е видял нещо, но то едва ли е било произведено специално за България. Защото няма доказателства до ден днешен за това, както вече два пъти декларира и добре запознатият със случая  бивш министър на енегретиката Трайчо Трайков ( отстранен от поста му от Борисов именно заради опитите му да защитава българския интерес спрямо енергийните проекти на Русия у нас) в днешното си качество на кандидат за президент.

(Малко отклонение: прав е Цветан Цветанов в това отношение, макар и да не го съзнава, когато заявява, че Трайчо Трайков е бил отстранен за несправяне с работата. Точно така! Трайков се е оптивал да се справи с наследените зависимости от Русия , но без подкрепата на началството е бил обречен да не се справи с тази работа).

Валентин Колев , по-малко известен лобист от Станислав Георгиев, понечи да помогне на затруднения си колега Георгиев с обобщения, че не може една банка и един съд да стигнат до извода за правотата на руската жалба без да се е уверили на място в Русия, че има основания за това. Но и той не можа да отрече, че на практика българската държава не е направила това.

Излиза, че на нас ни стига това, че руснаци, швейцарци и прочее участници в процеса на нашето обесване на веригата на руската зависимост са ни достатъчни авторитети в обосноваването на факта, че ни нахлузиха клупа и ни ритнаха стола под вързаните крака без да се опитаме да отидем на крака на местопрестъплението и да проверим фактите сами.

Нещо повече, в желанието си да обяснят на публиката що е то производство и износ на електроенергия изобщо и двамата защитници на “светлото” ядрено бъдеще ( в сянката на руския двуглав орел) на практиса сами закопаха тезата си с признанието, че никой не знае колко би струвала евентуално произведената от нови ядрени мощности електроенергия 7-8 години след построяването на нови реактори в България. И то при факта, че потреблението у нас спада, а на регионалния пазар търсенето на електроенергия ( от България)- също. С други думи, от евентуалния частен инвеститор се очаква да вложи милиарди в нещо, което няма гарантирана възвращаемост.

Останаха от разговора обаче и някои не толкова ясни на пръв поглед нюанси. Сред тях без обяснение премина репликата на Станислав Георгиев, че нямало проблем български експерти да посетят Русия за проверка ( след необратимата вече осъдителна присъда да плащаме повече от милиард на Росатом). И защо да няма проблем ( вече?). Ами защото Комаров така казал.

Кирил Комаров, който така великодушно е “разрешил”, е вторият човек в йерархията на компанията Росатом, пред която така безмълвно капитулира Бойко Борисов и екипът му от от управленци, които не са виждали в завършен вид онова, заради което България е принудена да си плаща след осъдителната присъда. http://gikotev.blog.bg/drugi/2016/10/02/kakvo-ni-kaza-zam-shefa-na-rosatom-komarov.1480087

Както се вижда, от една страна Путин изпрати тук насред кампанията за български президент своя приближен телевизионен коментатор Дмитрий Куликов да разяснава на пресконференция в БТА внезапния изблик на руско великодушно опрощаване на лихвите (пренебрежимо дребни на фона на милиардното ни задължение) върху глобата за невижданите реактори. Размахвайки този морков ( след ефекта от тоягата на депутата Пьотр Толстой по русофилите тук с  откровеното си описание за българите като стока на руския тезгях), Куликов обясни споразумението за отдапането на лихвите като царствен жест спрямо “братята българи”.

От друга страна “братята българи” от ядрения ударен отряд на петата колона са мобилизирани да замитат следите на българското управленско безхаберие, което ни струва огромно финансово наказание, каквото страната ни не познава от времето на съветския разорителен грабеж, довел след три години окупация относително запазената през годините на Втората свотовна война българска икономика до просешка тояга.

Как да не се сети човек отново за прословутия русизъм в мъжки род, изтърсен от явно мислещия на руски премиер Сергей Станишев, който през април 2008 г. окачестви в парламента срастването на престъпността с власта като “ един ясен симбиоз”!

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване