10/29/16 11:15
(http://ivo.bg/)

Платформата “Аспарух” и лозунгът “Крум наш”

Предварително се извинявам за скептицизма на своя сондаж.

Опитвам се да се зарадвам на миража с българския петрол патриотично и “русофобски” ( което се подразбира като реакция на прословутото възклицания на “братушката” Иван Аксаков за тържеството на българите като вид смърт за Русия).

Хипотетично имаме новина. Размерът на откритието има значение, а ние не му знаем параметрите. Така че още не знаем дали новината е голяма.

Французи от Тотал открили петрол в Черно море само на 120 километра навътре от бреговете ни и едва на около 2 километра  дълбочина ( а залежите можеха да са се залежали и на 6 километра каквито опасения имаше). Новината изглежда като светлина в тунела на тоталната ни съветска зависимост от руския внос на нефт – а може би и на газ, ако се разработи находището, в което би трябвало да съжителстват двете суровини, казват специалистите.

Едно на ръка, че французите не са толкова омразни на борците срещу независимостта ни от Русия, както американците, които искаха да дупчат снагата на Майка България ( мръсниците) в търсене на природен газ, но бяха прогонени с дружните усилия на петата колона и нейния неформален вожд Бойко Борисов. Знак за препопъчителната благосклонност към французите като такива е фактът, че Путин кредитира партията на Марин Льо Пен, която за българските другари е нещо като Красимир Сидеров в пола, но с шансове да докопа властта и да се отплати на Путин за щедростта.

В сравнение с обичайните антиамерикански фитили за българските русофили ще бъде по-трудно у нас да се подпали моторетката на промосковска кауза под лозунга “ не искаме французите да дупчат нашето Черноморие”. Макар че, както е тръгнало, скоро този лозунги могат да бъдат изписвани на руски. Крайбрежието ни става все повече притежание на руски собственици и лозунгът “ Крум наш” не е далеч от близкостоящия “Крим наш” на отсрещния бряг. Дали петролната платформа се казва Аспарух или Крум е за Путин е без значение.

“Нероденият Иванчо” , каквато е новината за открит петрол доста далеч и надълбоко от нас, но все пак хипотетично би бил наш в обозримото бъдеще, тепърва трябва да се роди, да му оформим документите за бащинство ( или майчинство, ако Цецка стане майка на нацията по заръка на бащицата Бойко). Едва тогава евентуално може да получи право на живот от онези товаришчи, които винаги досега са задушавали в зародиш всяка подобна рожба на евроатлантическата ни (дез)ориентация. Колко му е да го затапят с някоя неустоима ( за нашите послушници) оферта, за да дадат на управляващите тук оправданието, че руското предложение е по-евтино и изгодно, изчислено в коледни надбавки за пенсионерите, за които София милее стратегически ( като за основен електорат) дори и след избори.

Тук да не е Полша ( или Чехия)! Онези славянофоби още през 90-те години на миналия век демонстративно се обърнаха към слугите на Америка ( като натовските норвежци) за по-скъп петрол само и само да навредят на славянското братство, спрепено с 50 годишна неразривна дружба с руския петрол. По онова време Бойко Борисов още не беше чувал сложната дума “диверсификация”, която вече втори мандат размахва всеки път, когато някой му припомни колко е важно да разнообразим източниците си за снабдяване със суровини, вместо да спазваме колониалната традиция да зависим напълно от Русия и нейния рекет (той тези неща с рекета ги разбира иначе дълбочинно).

А може и по обективни причини да си останем на отровната руска петролна хранилка и в газовата пещ на Газпром. Докато се натуткаме, светът спринтира към нови източници на енергия и футуристично изглеждащи преди ерата на Путин технологии в енергетиката.  Европа все повече обръща гръб на разните руски газове, с които руската мечка се опитва да я задуши. Има опасност в един момент горивата да служат на руснаците главно за притопляне на самоварите. Но само при положение, че все още имат валута от разпродажбите на злато ( формулата за неговото заместване с лабораторно произведено злато русофобските западни алхимици така и не могат да открият вече векове наред- ядец и кукуш за тях!), за да си внасят чая от Индия. Което е съмнително обаче при очертаващата се мизерия на ниските цени на петрола и газа, без които износът на руски коли, електроника, дрехи, мебели, храни, високи, ниски, средни и всякави технологии не може да компенсира липсващите приходи от “черното злато”, необходими като слънцето и въздуха за оцеляващия Путин и усилията му за все по-пълното запълване на бюджетните дупки за разходите, свързани с нарастващите нужди на намаляващото руско население.

Евтинията на руските суровини може действително да направи безсмислено да правим в морето дупка. Представям си вероятността Москва да ни се моли да им купим барелите, които няма къде иначе да пласират. Как да откажеш на братушка в беда и защо да харчиш грешни милиони за разработка на суровини, които светът вече е загърбил благодарение на ударните усилия на Путин и неговата клика, чийто рекет подтикна неговите клиенти да мислят и действат бързо, за да се отърват от шантажа му!

 

Ето затова съм тотално скептичен, че откритието на Тотал в Черно море може да навреди на течната ни дружба с братушките. Течната дружба с тях е нашата надеждна котва на върха на  европейските черни класации ( ето и днес съобщиха от Евробарометър: на първо място сме в ЕС по смъртност от пътни катастрофи, вината за което без смнение е набезрасъдно бързите русофобски автомобили- добре си кретахме със съветските едно време извън класациите на ЕС).

Фактът е, че европейското иго придобива френски очертания. Потомците на Наполеон май са забравили как московците си самозапалиха Москва, за да го победят с разпаления в сърцата им огън на отмъщението заради това опожаряване. Такава ще бъде и съдбата и на френския поход в Черно море, за което Петър Велики е предначертал стратегическата цел един ден да стане руско езеро – солено ( да им излезе, но да е ), но руско!

А за цената още Булат Окуджава се е произнесъл тъжно-иронично в онази песничка от филма “Белоруската гара” : “ Мы за за ценой не постоим”, т.е. “ за цената няма да се пазарим” ( имайки предвид цената на човешкия живот, която и в онази война не е била проблем в Русия-  и преди, и след това).

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване