10/29/16 05:42
(http://asenov2007.wordpress.com/)

ПРЕЗИДЕНТСКАТА ФЛОРА И ФАУНА

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ Президентската кампания в България набира скорост, но страда от сериозна липса на качество. До това заключение води посредственият и вял телевизионен дебат между основните претенденти за поста, както и публичните изяви на огромната част от останалите кандидати. Темата обсъждаме с Пламен Асенов.

– Пламен, досега очакванията бяха да има втори тур на изборите и до него да стигнат Цецка Цачева от ГЕРБ и Румен Радев от БСП. Има ли промяна в това отношение?

– Не, Фили, но има известни любопитни уточнения. Проучване на Центъра за анализи и маркетинг от тази седмица казва три важни неща. Първо – в изборите ще участват около 3.5 милиона гласоподаватели. Второ – разликата между основните кандидати на първия тур ще бъде 10 на сто, като процент от вероятните гласували – 32 за Цачева срещу 22 за Радев. И трето – на балотажа кандидатът на ГЕРБ печели с около 2 на сто.

– Но това на практика съвпада с данните на агенциите, които коментирахме миналата седмица, защо казваш, че е любопитно?

– Трябва да видим дявола в детайлите, Фили, тоест, вече можем да направим конкретни сметки. При 3.5 милиона гласували и пълна мобилизация на ГЕРБ, вероятно е Цецка Цачева, въпреки недостатъците си, да събере над 30 на сто, тоест, над 1 милион реални гласа. Въпросът е откъде кандидатът на БСП ще вземе над 20 на сто. Това значи да го подкрепят поне 700 хиляди души, което не звучи много реалистично на фона на онези едва 450 хиляди гласа, които червената партия получи на последните кметски избори.

– Може би е въпрос на мобилизация?

– Не изглежда реалистично, Фили, по няколко причини. Първо, по принцип на кметски избори се активизира най-добре потенциала на една партия. Второ, тази година в ляво има не консолидация на гласовете, а широко ветрило от кандидати. Трето, кампанията на всички партии сега е насочена към мобилизация на твърдите ядра. Четвърто, отпадна вариантът БСП, поне за първия тур, да получи подкрепа от ДПС, защото Движението издигна собствен кандидат. И той дори може да отклони гласове от социалистите, защото е техният бивш премиер Пламен Орешарски. Така че по-вероятно изглежда БСП да губи гласове в тази кампания в сравнение с предишната, не да добавя, още по-малко пък – рязко да увеличи потенциала си с две трети и повече. Това обаче са само теоретични уговорки, Фили, нищо чудно на реалния изборен терен нещата да се случат точно като в проучването, въпреки че то не обяснява защо и как.

– Пламен, а не е ли рисковано да се предвижда разлика на балотажа от 2 на сто, което е в рамките на статистическата грешка?

– Миналата седмица имаше още по-инфарктно предвиждане – 1.3 на сто преднина за Цецка Цачева, Фили, така че с двата процента сега премиерът Борисов може да спи по-спокойно. Извън шегата, подобни резултати трябва да се взимат само за сведение, те просто показват, че предстои наистина оспорван и непредвидим балотаж. Истината е, че на този етап левите кандидати не се атакуват помежду си, тоест, на втория тур ще се опитат да се консолидират максимално. Дали мобилизацията им ще бъде достатъчна, за да спечелят обаче, остава неясно.

– Пламен, вече мина и телевизионният дебат между двамата основни претенденти за президентския пост. Какво показа той?

– Дебатът между Цецка Цачева и Румен Радев просто потвърди вече известни неща. Първо – че и двамата не са добър избор от гледна точка на ред личностни фактори, поведение, политически опит и визия за ролята и мястото на президента. Второто известно, което дебатът потвърди, е, че Румен Радев защитава – повече или по-малко открито – прокремълски и антиевропейски позиции, докато Цецка Цачева, макар и с известна мъка, е ориентирана към Европа и евро-атлантическото сътрудничество.

– Пламен, защо казваш „с известна мъка”, през цялата кампания Цачева неизменно повтаря, че членството на България в ЕС и НАТО е без алтернатива…..

– Да, Фили, повтаря го, макар да не дава обяснения за личната си – или президентска да я наречем – визия за това българско бъдеще. Да не говорим за огромния гаф, при който Цачева практически се съгласи с кандидата на БСП, че санкциите срещу Русия трябва да се преразгледат, защото, видите ли, българският народ страда от тях. Но тя допусна и още по-голям гаф. На въпрос за съдбата на турски опозиционери, които бяха върнати на Анкара, независимо че бягат оттам и искат убежище в България, Цачева каза, че интересите на държавата са над интересите на личността. С което предизвика съмнение доколко идеите за демокрация, права, свободи и други, изобщо са ѝ присъщи.

– Но подобни гафове, както ги наричаш, не са ли все пак малка беда пред онези, които правят други кандидат-президенти?

– За да обсъдим цялата кандидат-президентска флора и фауна, Фили, ще ни трябват седмици. Но има и специални случаи. Първо две думи за появата на бившия премиер Пламен Орешарски като кандидат на ДПС. Този човек бе почти буквално изгонен с камъни от властта след най-дългите улични протести в България, а сега иска да седне на най-високия държавен стол. Това показва не само размера на личната му наглост, но и наглостта на онези, които му дърпат конците, известни като КОЙ, събирателен образ на задкулисния мафиотско-ченгеджийски модел, по който се управлява страната. Втората смешка е с поредния зов за ново българско Възраждане. Освен онова през XIX век, такива, Фили, досега имаме още поне три, всичките извършени от комунистите. Това бяха съветският режим, наложен в България след 9 септември 1944-та, геноцида през 80-те години срещу турците, саркастично наречен „възродителен процес” и третият Ренесанс, макар все още не докрай реализиран – онзи за който призоваваше Георги Първанов като президент, тоест, възраждане на безкрайно силното руско влияние тук. Този път обаче призивът дойде не от БСП, а от уж не съвсем лявата и уж националистическа партия ВМРО, тя също демонстрира апетит да ни възражда. Не е ясно под каква форма ще стане този път, но за мен лично най-интересното е друго – че в подобни случаи никой и зъб не обелва за епохата на Просвещение, която задължително настъпва след кой да е Ренесанс. Третата категория „интересни” кандидати пък могат да се приемат като медицински, а не политически случаи. Тук са прочутият търновец Митьо Пищова, чиито кандидат за вицепрезидент е известен като Радо Шишарката. Да не пропуснем и ренесансовата личност Йорданка Колева. Тя е математик, физик, член-кореспондент към ООН, каквото и да значи това, лечител, ясновидец, композитор и поет. Също – жена със сериозен политически опит, доколкото е личен приятел с бившия френски президент Никола Саркози и консултант по политически въпроси на бившия британски премиер Тони Блеър. Така твърди самата Колева. Да, вероятно изборите никъде по света не минават без подобни колоритни фигури, но имам чувството, Фили, че нашият български либерализъм в това отношение далеч надминава ситуацията в много уж наистина либерални страни.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

 


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване