10/31/16 15:39
(http://ivo.bg/)

Путин загуби в Сърбия и в Черна гора, но разчита на реванш в България

В Черна гора тази есен надеждите на Путин да овладее ръководствотото на страната чрез избори удриха на камък както в Сърбия тази пролет. http://clubz.bg/46387-shpionski_skandal_moje_da_skara_belgrad_i_moskva

Последното убежище на кремълската надежда за успех на евразийската политика на Балканите е България. И за съжалание, ако на изборите за президент не спечели тандема Трайчо Трайков- Съби Събев, т.е. единствената двойка кандидати, която не се харесва на Москва, Путин е на път да постигне така мечтания пробив да регистрира проруски успех чрез избори в една европейска, макар и балканска страна, под формата на остраняване на проатлантическия Росен Плевнелиев и заменянето му с който и да е от общо 20 негови алтернативи.

Ние тук си знаем, че при ограничените правомощия на президентската институция една Цачева и дори нейното по-радикално по своето откровено русофилство копие Румен Радев, няма да поменят нищо кардинално в момента, в който седнат в креслото на Плевнелиев. Реалната власт е в ръцете на Борисов, който и досега ръмжеше с руски акцент на всеки представител на властта, дръзнал да заеме критична позиция към Русия. Най-вече се караше на самия Плевнелиев.

В този смисъл наистина нищо няма да се промени, колчем един от 20-те удобни за Москва кандидати “превземе” президентския пост. Борисов няма да стане по-малко сервилен спрямо Путин, а “само” ще си спести скърцането със зъби по адрес на президента.

Обаче ние също така си знаем какво означава да сме изключение по съветско-комунистическа линия от общата тенденция на континента.

Бяхме изключение по отношение на факта, че нашият диктатор не беше свален след масови протести, а по заповед от Москва.

Бяхме изключение като единствената бивша съветска колония в Европа, в която бившата комунистическа партия се върна на власт още на първите плуралистични избори ( чувам възразяващите да казват, че те бяха фалшифицирани, но ще ги помоля да си помислят защо тъкмо у нас това се оказа възможно по изключение спрямо останалите новоосвободени от съветското иго европейски страни).

Бяхме изключение сред нововъзникващите парламентарни демокрации в Източна и Централна Европа по скоростта, с която се сдобихме с нова конституция- добре преписана от добри образци, но с някои “особености”, чийто последци сърбаме и днес така, както сме си ги надробили тогава ( например във връзка с недосегаемостта на прокурорите, подчинени лично на Н.В. Главния прокурор, в резултат на което правосъдната ни система се е вкопчила кадрово в съветските си корени).

Бяхме изключение с удара, който си нанесохме чрез мораториума върху изплащането на външния ни дълг, изпращайки сигнал към света, напомнящ погребален звън на камбана тук, където се самозакопаваме.

Бяхме сред изключенията между възраждащите се пазарни икономики на континента, където по идеологически причини се наложи мантрата на “плавния преход” в противовес на т.н. шокова терапия в приватизацията. Цената платихме с изключително грубо разграбване на държавните активи- при това на по-късен етап от раздържавяването, което извършиха конкурентите от нашата черга в Европа.

Сега сме на път да станем изключение като страна, член на ЕС, която под изключителните грижи на своя популистки премиер Борисов допусна Русия да си нареди пасианса за единствения свой евроепейски изборен успех в т.н. “близка чужбина”, за каквато в Москва смятат половин Европа.

Единствената надежда това да не се случи е избирателите в България залпово да прогледнат и да видят заплахата от руското настъпление, срещу което в изборния процес стои единствено възможността да се гласува масово за Трайо Трайков и Съби Събев.

По изключение ще оставя отворен финал на тази “визитация” в стаята на българския болник, заразен с рецидива на мутиралия щам на съветофилството. Мог да предложа само диагноза. Поне в това отношение съм сигурен, че съм направ път. Лечението предстои.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване