11/01/16 22:00
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Пай с тиква

Тиквен пай – американска работа, ще кажеш. Така е. Вълната изглежда и мен ме заля. Като си помисля, за 8 години водене на този блог, веднъж не съм приготвила пай с тиква. Друго си е един класически тиквеник. Обаче и аз като дете правих тиквени фенери. Тогава никой не беше чувал за Хелоуин, но пак с брат ми се разхождахме в тъмното с по една огромна светеща тиква. Върнах се към този спомен с мисълта, че не е задължително да се празнува нещо, за да направиш тиквен фенер с/за детето си. И взех, че го направих. Много вероятно, детето ми е просто оправдание, за да изляза в неделя преди обед, да търся тиква за фенер. Инициативата за тиквения пай, също си е изцяло моя. И не е съвсем заради Хелоуин, а е просто, защото сега е сезонът на тиквите. А Йоана винаги има нужда от нещо ново тиквено в новия тиквен сезон.

Пай с тиква

Вълната изглежда ме е ударила още преди две години, когато все още бях по майчинство и реших да се пробвам на декорация на бисквити във форма на тиква. Дори не си спомням за какво приложение отидоха тези бисквити, вероятно съм ги подарила на когото ми е попаднал в този момент. Миналия уикенд отново приготвих такива бисквити, но този път съвсем целенасочено. Направих ги за децата от градината, която посещава Даниел, защото празникът Хелоуин е застъпен в учебната програма на децата по английски език (моля ви се!).

Бисквити тиква

Така и така, родителите бяха уведомени, че децата ще си разменят лакомства в този ден, моя милост, непреклонна все още да закупи дражета и други сладки неща в шумящи опаковки, реши да приготви тиквени сладки за всички деца. Не ги направих страшни, защо трябва да са? На мен са ми веселяшки, и то най-вече, защото така ги направих, че ми напомнят на котарака в чизми. Радвам се като дете, а вероятно и повече. Обаче имам желязно оправдание за това, не мислиш ли?

Хайде сега за пая. Американска работа, ще кажеш пак. Аз нямам нищо против, когато е вкусно, когато е сезонно и когато ме кара да се чувствам добре, а хубавата храна определено може да го направи. Не отдавна реших, че е време да опитам класическия американски пай с тиква и направих една проба на рецептата от smittenkitchen.com. Това беше първото място, в което да потърся подобна рецепта, няма две мнения по този въпрос. Беше вкусен и с толкова съставки и стъпки, колкото очаквах. Нищо сложно. Е да, с малко повече свободно време, но с личен избор за сервиране на пая – сметана, шоколад, карамел, ядки.

Изпечена тиква

Преди всичко трябва да си купиш една хубава сладка тиква, която да изпечеш на 180ºC за 40-50 минути. Тогава от нея заделяш 450 грама за пая, другата може да поръсиш с мед и орехи или да си приготвиш тиквени тиганици, или друго, каквото си избереш. За да бъде паят по-сладък, тиквата може да се изпече със захар, като се нареже на парчета и поръси обилно с нея. Но ако разчиташ на натуралния ѝ сладък вкус, тогава ще имаш един умерено сладък десерт, чиято сладост винаги може да се засили като се сервира с карамелизирани ядки или тофи сос.

Приготвяне на тестото за пая

Приготвяне на тестото за пая

Приготвеното тесто за пая

Тестото приготвено за охлаждане

В рецептата на тестото за пая ми хареса и присъствието на известно количество сол, която засилва тази сладост, като прави отличен контраст. Чудиш се за какво ти говоря? Опитай карамелен сос с малдонска сол. Освен сладостта, ще изпъкне и вкусът на самия карамел. Респективно в комбинация с пая – този контраст ще отрази вкусa на тиквата. ОК. Може би не се замисляш за тези неща или не им обръщаш внимание, но те много често влияят на определението ни за една храна – дали просто е добра или дали наистина ни е вкусна.

Оформяне на тестото в съда за печене

Но извън това, един от най-важните фактори да имаме наистина добър пай е текстурата на тестото. Ронливо и маслено, топящо се в устата – това са критериите. Постигат се лесно, когато се работи с внимание, не претупваме, но и не работим дълго върху неговото приготвяне. Затова предпочитам да го приготвя на ръка, вместо да използвам кухненски робот. Така имам повече контрол за наистина пръхкаво тесто.

Подготвеното тесто за предварително изпичане

Понеже в плънката се съдържа доста влага, хубаво е кората за пая да се изпече предварително. Не че не може плънката да се излее върху суровото тесто, с което ще си спестим около 20 минути от цялото приготвяне на пая, но кой ти бърза сега, когато вече е студено и няма нищо интересно за правене навън.

От тази тиква се получи много добър тиквен фенер

Докато тестото е на предварително изпичане във фурната, какъв по-подходящ момент да направиш онзи тиквен фенер, който си правил като дете, но този път с по-прецизно изрязани отвори за очи и уста? Тази тиква горе ми се стори идеална за целта.

Приготвяне на тиквеното пюре

Ако пък не ти се прави фенер, продължаваш с приготвянето на плънката, която е много лесна. И не забравяй, че ако искаш да постигнеш по-сладък пай, като за начало може да изпечеш тиквата със захар, а като втора опция да добавиш още захар към самата плънка. За да знаеш колко сладък искаш да бъде пая, вземи като основа зададеното количество захар в рецептата и опитай твоята изпечена тиква, за да прецениш колко сладка е тя и има ли нужда твоят пай от още сладост. Ако сервираш пая с карамел, тогава не прави плънката твърде сладка.

Приготвеното пюре от тиква

Имаш толкова много опции, да създадеш паят по твой вкус и дори с налични продукти. Като например си поиграеш с подправките или замениш част от сметаната с пълномаслено прясно мляко или кондензирано (неподсладено) мляко. Като използваш кафява захар или добавиш малко мед за допълнителен вкус.

Паят преди да се изпече

Изпеченият пай

И докато Даниел гризе поредната тиквена бисквита пред светещия тиквен фенер, а аз се наслаждавам на тиквения пай след вечеря, искам да ти кажа, че не ни е необходим нарочен празник като Хелоуин, за да отворим въображението и идеите си, да откриваме нови вкусове и възможности, но все пак е добър повод да пристъпим към това. Просто си намирам добро оправдание да вкуся света и да се порадвам заедно с детето си на детски неща. Струва ми се, че никога няма да порасна. И понякога се радвам за това.

Пай с тиква

Пай с тиква

Рецептата е адаптирана от smittenkitchen.com

За 8 порции.

За тестото:

  • 160 г брашно
  • 1 1/2 чаена лъжица захар
  • 1/2 чаена лъжица сол
  • 125 г студено масло, нарязано на кубчета
  • 30 мл ледена вода + допълнително, ако е необходимо

За пълнежа:

  • 450 г пюре от тиква
  • 150 г захар
  • 1 чаена лъжица канела
  • 1/2 чаена лъжица смлян джинджифил
  • 1/8 чаена лъжица смлян карамфил
  • щипка прясно смляно индийско орехче
  • 300 мл животинска сметана с 35% масленост, студена
  • 3 големи яйца, разбити с телена бъркалка
  • 2 чаени лъжици ванилов екстракт

За завършване:

  • разбита сметана
  • настърган шоколад

За тестото в купа се смесват брашното, захарта и солта. Добавя се маслото и се претрива с ръчен блендер или с ръце, докато се образуват едри трохи. Водата се добавя по малко, като сместа се омесва с бързи движения, докато се събере на топка в купата. Възможно е да не е необходимо цялото количество вода или да бъде нужно още малко, за да се оформи тесто.

Топката тесто се оформя на диск, увива се в стреч фолио и се охлажда в хладилник 30 минути.

Фурната се нагрява на 200ºC. Охладеното тесто се разточва върху леко набрашнен плот на кръг с диаметър 30 см и дебелина 3-4 мм. Тестото се прехвърля във форма за пай с диаметър 23 см. Излишното тесто по краищата се изрязва, прави се декоративен борд. Върху тестото се поставя хартия за печене с тежести (керамични топчета, боб, леща, болтчета или стари монети). Формата с тежестите се слага на средно ниво в предварително нагрятата фурна и се пече 15 минути. След това тежестите се отстраняват и тестото се допича още 8-10 минути.

През това време се приготвя плънката. В тенджера се смесват пюрето от тиква, захарта и сухите подправки. Разбъркват се на умерен котлон 5-7 минути, докато захарта се разтопи и сместа се сгъсти. Отстранява се от котлона и към нея се добавя студената сметана. Разбърква се докато пюрето стане гладко и се поохлади. Тогава се добавят леко разбитите яйца и ваниловия екстракт. Разбъркват се отново.

Плънката се изсипва в предварително изпечената кора. Паят се връща във фурната и се пече 15 минути на 200ºC, а след това 35-40 минути на 170ºC. Готов е когато средата на плънката е стегнала, но остане леко подвижна при разклащане на формата. За да не се напуква повърхността на пая, се оставя известно време в изключена фурна, с леко открехната врата (целта е да няма рязка температурна разлика, след края на печенето).

Паят може да се сервира със стайна температура или леко охладен. Когато е съхраняван в хладилник се изважда 15-20 минути на стайна температура преди да се сервира. Гарнира се с разбита сметана и настърган шоколад, а може и с тофи сос с орехи.

Пай с тиква

Още рецепти с тиква

Други рецепти за пайове

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Пай с тиква е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 11/01/16 22:00 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/4IvIeoPtjEE/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване