11/04/16 16:16
(http://ivo.bg/)

Славоблудството на мажоритарния Слави

С известно чувство на неудобство от себе си се хващам, че май в следващите спонтанни няколко абзаца ще взема да отговоря на Слави Трифонов, който днес е направил обръщение към народа ( не се шегувам, нарича се иначе, но патосът е точно такъв) във връзка с усещането му за триумф на лично неговия референдум, чието одобрение той е убеден, че ще се превърне в задължително (одобрение за “величието” на самия Слави).

Ето за  ужас на кого народът щял да направи задължителни идеите на Слави Трифонов чрез успешния референдум на 6 ноември, според изявлението му от днес, 4 ноемри 2016 :

“… това е ужасът на всеки партиен аристократ, апаратчик, послушко, кариерист, престъпник, самозабравил се тъпанар – която и дума да изберете – все ще сте прави”.

Казвам, че изпитвам леко омерзение от своята невъздържаност да отговарям задочно на човек, с когото не желая да споря за каквото и да било. Нито шоуменът Слави, нито напиращият да изскочи от него политик Трифонов са моите лични или принципни противници.

Обаче се замислих дали пък Дългия не вижда от високо нещо в мен, което аз, Дребния, не забелязвам в низините, в които живуркам без фоейрверки ( само така си пиша, отглеждам едни пет деца поред на номерата и прочее такива маргинални нещица правя)?

Питам (се), защото съм сред онези, които са против референдума му и даже не го крия с риск да бъда обявен за връг на на нашата (пряка) демокрация.

Не че Дългия ще да е забелязал дребосък , като мен и мнението му ( тъкмо по тази причина лекичко се мразя, че не му отвръщам със същото пренебрежение). А щом съм сред противниците му, значи трябва да отговарям на някоя от категориите врагове, изброени в днешното му обръщение към народа ( в което липсва само обещанието негласувалите самозабравили се тъпанари да бъдат изправени на разстрел пред взод от сценаристи на шоуто).

Чисто фактологично е сигурно, че не съм партиен аристократ и апартчик. Ако пък бях послушко и кариерист, щях още да получавам ефирно време в телевизията, в която му позволяват да се разпорежда вече 16 години, но вместо това предпочетох да проявя непослушание и да я напусна преди 10 години ( сред оглушителното мълчание на “борците за правда”, като Слави и компанията му).

Престъпник не съм станал ( нито пък съм се хвалил в интервюта с приятелството си с престъпници, защото никога не съм имал такива приятели ). Мога да покажа свидетелство за съдимост.

За сравнение, един цитат от биографичната книга на Слави Трифонов за него си, озаглавена ( многозначително, когато става дума за приятелствата му) “За мен е чест”:

„Аз бях приятел с тези хора и не се срамувам да го кажа. Бил съм близък с Васил Илиев, с брат му – Георги Илиев. Познавам Поли Пантев, Димата Руснака. Да си мъж означава да си държиш на думата, да си широко скроен, да имаш достойнство. Абсурдно звучи, но някои от тези хора наистина бяха такива. Не се срамувам и не съм се страхувал от тях“ – бие се гордо в гърдите Слави Трифонов.

Остава ми само едно: да съм самозабравил се тъпанар.

Когато ми го казва такъв скромен човек, който никак, ама изобщо не се е самозабравил ( и не е тъпанар, разбира се, човекът дори и висше образование изкара напоследък за доказателство), трябва сериозно да се замисля. Още повече, че и същият не е никакъв кариерист. Като приятел на едни доста известни престъпници, повечето от които бяха застреляни след бърза кариера на новобогаташи, Трифонов от 16 години насам дължи кариерата си само на силните на деня, които пък диктуват на своите медии кой да остане в тях и кой да се маха, за да не пречи на същото това статукво, с което Трифонов така зрелищно се бори да се наложи като негова алтернатива.

Да, да , знам , че е слаба позиция да се “обяснявам” на такъв великан, който няма и да разбере, че съм се напъвал. Но на читателите съм длъжен да обясня, щам са така любезни да ми четат изреченията дотук: правя го тъкмо заради това, че на тези избори си имаме един мажоритарно наложил се наглец, който се е самоизбрал за вожд и поради това, че наистина се е самозабравил, раздава обидни квалификации спрямо несъгласните да се покръстят и да се поклонят на месианските му претенции.

Нищо чудно, онези, които откажат да му гласуват, да се окажат по скалата на Слави повече от милион “самозабравили тъпанари”. Като един от тях, без обаче да се произнасям от тяхно име, се одързостих да напиша тук няколко критични думи.

Ако някога сте попадали наблизо до Слави Трифонов не може да не сте регистрирали неутолимото му желание да доминира с думи, жестове и гръмогласие. Дори и най-обикновеното “добър ден” от неговите уста звучи като упрек на ръба на заплахата към онези, които са с гръб, че не са го забелязали. Със самоназчаването си на изразител на народното недоволство от политическата система чрез събирането на подписи, той постигна своето както никой друг от кандидатите за слава на изборите в неделя. От тази позиция той черпи самочувствие буквално да псува всички, които си позволяават да не са на неговото мнение. Което си е живо славоблудство.

Пиша (му) това писмо мажоритарно, защото той вече дефилира като мажоритарен победител на тези избори още преди те да са станали факт. И толкова се е самозабравил, че се е превърнал в събирателен образ на самозабравянето в България, където – да го цитирам пак в заключение- “партийните аристократи, апаратчиците, послушковците, кариеристите и престъпниците” вкупом изглеждат като едни джудженца по своето нахалство пред Дългия.

Всъщност славоблудството му е само по себе си диагноза до каква степен изкривяването на действителността е възможно в една страна, в която вкусовете се оформят от простаците на власт и техните бивши приятели, с които са скарани само заради едни пари и едната слава в състезанието кой е по-велик в опростачването на същия този народ, облъчван с послания в първо лице единствено и неповторимо число, което не търпи възражения.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване