11/07/16 10:32
(http://dzver.com/blog/)

Интуиция срещу знания

TL;DR Знанията побеждават интуицията, за това човек трябва да учи.

Имаше кратък период от време някъде в миналото, когато имаше драма, дали най-добрият шахматист може да бъде победен от най-мощния компютър. Дийп Блу победи Каспаров и този въпрос слезе от дневен ред. След това известно време имаше драма, дали най-добрият шахматист може да спечели партия срещу компютър от стотици опити. После въпросът се измести към това, дали гросмайстор, асистиран от компютър (т.нар Кентавър), може да победи компютър. Не може, оказва се че гросмайсторът само пречи на компютъра във взимането на оптимално решение.

Когато играем шах, ние използваме знания и интуиция, за да предвиждаме линии на бъдещето. Шах програмите нямат интуиция, но могат да определят с точност най-добрата линия в рамките на следващите 15-20 хода. Това знание е толкова по-силно от интуицията ни, че анти-компютърният шах е история от близкото минало.

Интуицията ни кара да се чувстваме добре, но the gut feeling не е знание и може да ни подведе.

Годината е 2008, Хикару Накамура прави една от последните големи победи срещу компютър, като ползва всички възможни недостатъци на програмата, които са му известни.

Публикувана на 11/07/16 10:32 http://dzver.com/blog/?p=2514

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване