11/15/16 16:40
(http://ivo.bg/)

Двупартийната шизофрения на победените победители

Слисан ката Алиса в страната на чудесата, все повече се чудя къде е горе и къде е долу в горе-долу уж ясната политическа обстановка. В този въртоп, в който слънцето ( Борисов) блести откъм дъното, а петолъчката на БСП, уж потънала отдавна, грее на повърхността.

За да не прозвуча като удавник, загубил ориентир във въртопа, бързам да уточня, че всичко ми е ясно като бял ден в нощта на изборната развръзка.

Проясни ми се защо след загубата на първия тур Борисов каза, че неговата партия е спечелила. Звучеше като да са му прерязали лентичката и да е получил магистрална халюцинация. Обаче постепенно проумях, че е бил прав. Важно е как самата партия оценява провала си, а не какво си мислят някакви си няколко милиона маргинали наоколо.

Това правило се потвърди днес от факта, че депутатите от ГЕРБ аплодират възкръсналата от пепелищата на предизборната компания ( кято кавалерски й правеше Румен Радев) Цецка Цачева. Борисов отново се оказа прав: Цачева е победила. Щяха ли иначе да и ръкопляскат, вместо да я напляскат партийните й другарки и другари?

След като загуби не просто в София, не просто във всяка една провинция, но дори и в родното си село, Цецка Цачева се оказа наистина майка, макар и не на нацията чак, но поне на статуквото в ГЕРБ.

Победената дори и в родното си село Цецка не се предава. Защото партията е зад нея. Така обясни тя фактът, че няма да подава оставка като председател на Народното събрание. Това е самопризнание, че лично тя на практика тя не е участвала в надпреварата. Ние си го знаехме, но е друго да ни го (по)каже и Цачева.

Който е участвал, да подава оставка, според Цачева. Това е справедливо. И както видяхме ,справедливостта възтържествува чрез факта, че Борисов  подаде оставка.

Ако забелязвате и Цветан Цветанов, който даде всичко от себе си, пременен ( отново) в народна носия. Набираше се на успоредка, набираше точки със снимки как бяга ( но не и отговорност по онова време) по суша и на морския мокър пясък. Но също не подава оставка. При него е още по-ясно: бил е шеф на предизборния щаб, а щабът го няма поради отпадането на необходимостта от него. От какво тогава да подава оставка?

Друго си е в лагера на победителите. Хем са начервили картата на България напълно с победния марш на своите червени ескадрони, хем държат да се знае, че победата е на “генерала”, който в никакъв случай не бил червен. Румен е цветът на новата политическа карта на България, но от БСП отричат да имат нещо общо. Това била победа на Румен.

Има две различни цивилизационни версии за шизофренията на двупартийния модел, описан кратко по-горе.

Според руската версия на Остап Бендер, спасяването на давещите се е дело на давещите се.

А според  западния му опонент, гражданина за европейско развитие барон Мюнхаузен, от блатото можеш да се изтеглиш сам за косата ( което носи известен риск за плешивите ).

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване