12/01/16 23:20
(http://psabev.blogspot.com/)

На екскурзия с деца: 12 съвета за по-приятно прекарване

За децата е голямо щастие да отидат на екскурзия. Нови места, интересни дестинации, приключения… Ала за да бъде пътуването ви приятно, без нерви, караници и непредвидени ситуации, трябва да се подготвите предварително. Има много неща, за които да помислите и решихме да ви дадем 12 съвета, породени от личния ни опит.

1. Планирайте предварително с цел.

Преценете добре с каква цел е това пътуване и се опитайте да планирате всичко така, че да сте доволни и вие, и децата. Например, Айфеловата кула в Париж е подходяща и за вас и за тях, но между Лувъра и Дисниленд в общия случай ще се наложи да изберете Дисниленд, независимо колко искате да видите Мона Лиза на живо… Планирайте и резервирайте навреме. Не може да си позволите да няма къде да спите, да импровизирате със спонтанен couchsurfing, да пътувате до друг град, да сте в мизерен хотел, да стоите по дълги и изнервящи опашки. Проверете паспортите ви да не са с изтекъл срок, изкарайте си ЕЗОК и т. н. Доколкото е възможно, спестете си всички неприятни изненади.

2. Ще сте два пъти по-бавни. 

Да го кажем с пример – пристигате в 9:30 ч. в центъра на Берлин и три часа по-късно сте на 400 метра от първоначалната си позиция… Дайте си повече време за летище, проверки, придвижване и т. н. Изберете си хотели възможно най-близо до транспорт и до основните туристически дестинации. По-високата цена ще се изплати многократно – последното, което искате, когато сте пътували дълго със самолет или влак с тежки куфари и ревящи деца, е да пътувате още часове наред до основните атракции.

3. Ще видите три пъти по-малко неща.

Следствие от горното, но си заслужава отделна точка. Забравете за програма „максимум“, подгответе си по-скоро програма „минимум“. Проверете евтини семейни билети за полети и музеи, специални дни с отстъпки и т. н. Разкажете на децата къде отивате и се опитайте да е вълнуващо и много мотивиращо. Все пак това си е събитие, което ще ви сплоти и ще ви направи щастливи всички, дори и да не сте видели всичко според първоначалната програма.

bagazh

4. Ще имате четири път повече багаж. 

Децата си ходят с много багаж, това е. Няма как да не вземете повече дрехи, особено, ако децата са по-малки. Всички бавносъхнещи дрехи, ненужно обемисти такива, бижута и скъпи играчки остават вкъщи! Ако летите със самолет, не забравяйте и за размерите на куфара.

kufari

5. Научете ги да си опаковат нещата сами. 

Вземете им куфари, оставете ги да си опаковат нещата сами и да вземат някоя-друга играчка. Но контролирайте нещата и обсъдете предварително заедно кое е важно да го има, защото иначе ще разнасяте куфари, пълни с кукли и техните къщи, колички и техните гаражи, както и цялата фамилия на Мечо Пух до девето коляно, заедно с братовчедите, приятелите и враговете му.

6. Вода, храна, резервни дрехи и лекарства навсякъде с Вас. 

Всяка локва, измиване на ръце, падане, мръсна автомобилна гума или вкусна палачинка с шоколад може да означава смяна на дрехите с други. Носете си достатъчно. Ако все още имате проблеми с напикаването, вземете и памперси (не е нужно да е цял пакет, стига да можете да си закупите такъв от града, в който сте, но се подгответе поне за самолета и нощувките в хотела първата вечер). Влажните кърпички са безценен помощник в много ситуации. Основни лекарства като противовъзпалителни, противогрипни, обезболяващи и лепенки също са добра идея (особено ако ограниченията на багажа не са проблем). А за вода и храна е повече от ясно.

7. Използвайте обществен транспорт, ако е възможно. 

Децата обичат самолети и автобуси, но най-много – кораби и влакове, където могат да се движат на воля. За по-дългите пътувания, имайте предвид, че ще трябва да измислите нещо ново и интересно на всеки 15 мин.: играчки, забавни игри, музика и т. н. Телефоните и таблетите са магическо решение на проблема в такива ситуации – с подходящите филмчета и приложения децата просто спират да викат, да ритат седалките, да свалят и вдигат масичките по 100 пъти, както и останалите неща, които всички пътници около вас „обичат“.

akropol

8. Това, от което се впечатлявате Вие, няма да впечатли тях. 

И така, стигате до заветната забележителност. Че ще се впечатлят и децата, е ясно, но не очаквайте да го направят по същия начин, по който и вие… Ще хвърлят хилядолетни камъчета в локвите край Акропола и много ще се радват на сладоледената фунийка, докато са на ТВ кулата в Берлин, тотално игнорирайки гледката… Но, ако можете, дайте им фотоапарат, с който да заснемат екскурзията и ще видите по колко по-различен начин виждат света…

9. Трябват Ви почивки. Много почивки. 

Иначе децата се вкисват… Следобедният сън е супер важен, така че се опитайте да планирате забележителност рано сутрин, следобедна почивка, разходка късно вечер. Не, че няма да успеете да видите три неща в един ден. Просто всички ще сте прекалено уморени, за да се насладите на второто и третото. Неофициалната родителска „стакмистика“ сочи, че в 99% от случаите децата да са нервни, причината е една от тези три: уморени са, гладни са или им е скучно.

stickers

10. Геймификация. 

Елементарни стикери за послушни деца и черни точки за непослушни деца (точките могат да бъдат заличени със стикер отгоре) имат невероятен ефект над дисциплината на децата. Старият трик с добавяне на игрови и състезателен елемент поне при нас действа безотказно.

11. Не купувайте всичко! 

Децата се движат, децата виждат, децата искат… Витрините на магазините, особено в Западна Европа изглеждат невероятно. Не им купувайте всичко, което видят очите им, дори да е с цената на малко плач… Така или иначе ще е забравено след 5 минути при вида на поредната лъскава витрина. И все пак, вероятно ще ви трябват повече пари, отколкото сте предвидили. Заредете картите и плащайте с тях, когато е възможно (и бъдете готови да изтеглите при нужда, когато не е). Half the luggage, double the money, знаете си…

12. Нарушете правилата, ако е нужно!

Някои от правилата ще трябва да се нарушат – не навсякъде има добри опции за здравословно хранене, невинаги ще може да си легнете в 21 ч., невинаги ще могат да спят в своето легло… Но когато се приберете вкъщи, всичко се връща по старому.

Искате още съвети за пътуване? Вижте тук.

japanese

Материалът На екскурзия с деца: 12 съвета за по-приятно прекарване е публикуван за пръв път на Блогът на Биляна и Петър Събеви.

Публикувана на 12/01/16 23:20 http://feedproxy.google.com/~r/psabev/~3/Qtk9ookhzyA/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване