12/01/16 08:46
(http://vasvalch.com/)

През 2016 блогърите пишат по-рядко, но по-качествено

блогове изследване

Само блогърите се интересуват от данни за блогове – вероятно затова има малко изследвания фокусирани конкретно върху блог-средата. За щастие, Andy Crestodina за трета поредна година доставя резултати след разговори с над 1000 блогъри. И това ако не е представително проучване!

Данните показват явна тенденция към по-рядко създаване на все по-дълго (и качествено?) съдържание с по-разнообразни формати и повече фокус върху промотирането. Дължината на блог-постовете нараства, времето за писане се увеличава, а честотата на публикуване намалява. Ако допреди години нямахме алтернатива за споделяне на собственото си мнение, днес социалните медии са мястото, в което пишем кратко, а блоговете са резервирани за дълго експертно съдържание и по-пълни материали. Върху това влияе и използването на блогове от компании, които пишат рядко – когато имат какво да кажат, за да засилят експертността на своя бранд.

Ето как изглеждат тези тенденции в цифри и с графики.

Пишем по-бавно

Средното време за създаване на блог пост е скочило с 40 минути – от 2 часа и 35 минути на 3 часа и 16 минути. Ако до миналата година половината блогъри са прекарвали средно под 2 часа на пост, днес това правят само 1/3. Двойно е нарастнал процентът на най-бавнопишещите – вече 1 от 10 блогъра отделя над 6 часа за пост.

Това не е независима тенденция, а по-скоро резултат от останалите трендове, видими по-долу – отнема повече време да се създаде дълго и разнообразно съдържание.

време за писане на пост

Пишем повече

Освен времето за създаване, нараства и средната дължина на постовете – и то с почти 20%. Вече средният размер на постовете надхвърля 1000 думи, а броят на постовете под 500 думи е паднал двойно за 2 години.

Трябва да имаме предвид обаче разликата между дълги и качествени материали – и да се надяваме, че повечето блогове не са възприели тенденцията само на дължина. Всъщност, ръстът в дължината на постовете е сходен с ръста във времето за тяхното подготвяне. Тази взаимовръзка прави доста по-вероятен сценарият за механично удължаване на някои постове. От друга страна, включването на по-разнообразно мултимедийно съдържание (както ще видите по-долу) е индикация и за ръст в качеството на написаното, а не само в дължината му.

дължина блог постове

Пишем по-мултимедийно

Постовете вече не включват само стена от текст. Голяма част от материалите разчитат поне на водеща визия. Тя вече е задължителен елемент за видимост в социалните медии, където споделянето на линк и последващите кликове се определят и от снимката.

Но това не е единственото различно съдържание – над 50% от анкетираните включват повече снимки и визуализации, 47% използват списъци, а 15% включват видео. Гледайки тези тенденции, със сигурност мога да препоръчам включването на видео, за да изпъкнете пред конкурентите, а и да увеличите времето, което читателите прекарват на страницата. Разбира се, форматът сам по себе си не е от такова значение – важно е съдържанието да носи стойност и да е релевантно към темата.

мултимедия в блог постове

Пишем по-рядко

По-обемното и мултимедийно съдържание изисква повече време за създаване – затова не е учудващо, че блогърите все повече се отказват от ежедневни постове и залагат на седмично и дори месечно писане. Когато използваме социални медии, е напълно нормално да не публикуваме всичко в блога – това е мястото за наистина ценното съдържание, което се случва рядко.

честота блог постове

Промотираме повече

Когато пишеш по-дълго и качествено съдържание, трябва да отделяш време за показването му пред по-голяма аудитория. Затова виждаме фокус върху дистрибутирането на съдържание в платени и собствени канали. Блогърите почти задължително разчитат на социални медии за разпространение на съдържанието си. Бързо се увеличават тези, разчитащи на email за промотиране. Платената реклама също е все по-използван иструмент, част от микса при 15% от анкетираните. Email и платените канали виждат най-значим ръст за последните две години, докато тактики като SEO (може би защото са по-трудни за усвояване) не растат рязко. Но това не значи, че трябва да забравите непопулярните канали – напротив, използвайте ги, за да постигнете по-висока ефективност.

промотиране на постове

Как изглежда средностатистическият блогър?

Той или тя отделя над 3 часа, за да създаде материал с над 1000 думи, подпомогнат от визуално съдържание и похвати, които повишават четимостта като списъци и графики. Публикува съдържание поне веднъж седмично, разпространява го в своите профили в социалните медии, информира по email редовните си читатели. Припознавате ли се в този профил?

Постът През 2016 блогърите пишат по-рядко, но по-качествено е публикуван в Васи ли?!.

Публикувана на 12/01/16 08:46 http://vasvalch.com/2016-blog-stats/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване