12/02/16 04:47
(http://asenov2007.wordpress.com/)

ПРАВИТЕЛСТВО ЩЕ И-И-ИМА ЗА ВСЕКИ ОТ СЪРЦЕ-Е-Е, ЗА НОВАТА ГОДИ-И-И-НА…..

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ В България – ще има ли ново правителство в рамките на този парламент или ще се назначи служебен кабинет, който да подготви предсрочните избори – въпросът е актуален и след проведения във вторник Консултативен съвет за национална сигурност при президента. Темата обсъждаме с Пламен Асенов.

– Пламен, днес президентът трябва да стартира конституционната въртележка с мандата за съставяне на ново правителство. Какво се очаква да се случи?

– По Конституция президентът е длъжен да връчи мандата за съставяне на правителство първо на най-голямата политическа сила, а ако тя откаже – на втората, съответно, това са ГЕРБ и БСП. Ако и втората партия откаже или не успее да формира кабинет, мандатът отива при някоя от останалите парламентарно представени сили – коя точно, това вече е правомощие на самия президент. В нашия случай ГЕРБ и БСП неведнъж и ясно заявиха, Фили, че няма да съставят правителство в рамките на този Парламент, тоест, ще върнат мандата веднага, щом го получат. Така кръгът от възможности много се стеснява. Третата политическа сила – ДПС, също каза, че няма да прави нов кабинет. Това е за протокола, защото и без това е малко вероятно президентът да покани точно ДПС. Остават два варианта – мандат или за Реформаторския блок, или за тъй наречените Обединени патриоти. И двете формации изразиха повече или по-малко ясна готовност да опитат да съставят ново правителство.

– Отказът на ГЕРБ и БСП означава ли, че те няма да подкрепят и евентуалните усилия на Реформаторския блок или Обединените патриоти за това?

– За БСП е ясно, Фили. Лидерът Корнелия Нинова каза, че социалистите няма да участват в никакво правителство в рамките на този Парламент, а ако такова все пак се състави, ще са опозиция. Доста по-неясни са нещата с ГЕРБ. Отначало тяхната идея бе същата. Бойко Борисов заяви, че нито той сам ще оглави бъдещо правителство, ако то не е на ГЕРБ и не идва след нови избори, нито партията ще участва с министри в кабинет с мандат на друга политическа сила. После обаче изведнъж заяви, че ГЕРБ все пак „може да подкрепи Обединените патриоти”. Дали това означава подкрепа само в Парламента или че Борисов за пореден път се е отметнал от думата си и може да се включи с министри в техен кабинет, не се разбра. После Димитър Главчев, заместник-председател на Народното събрание каза, че в парламентарната група на ГЕРБ подобна опция не е обсъждана, а след това пък тя бе обсъдена и решението отново е първоначалното – никаква подкрепа за никого. Така че, Фили, за повече яснота трябва да изчакаме малко – през следващата седмица нещата около формата на бъдещото правителство ще бъдат вече съвършено ясни.

– Това обаче означава ли, че не можем да предвидим някои развития?

– В момента мога да предположа с голяма доза сигурност, че дори някой да опита да състави нов кабинет, начинанието ще е безуспешно. Очаквам ако има такъв опит, той да е формален, свързан най-вече с желанието съответната партия да влезе в светлината на обществения прожектор и максимално да използва ситуацията за политическа реклама преди неизбежните предсрочни избори.

– А дали президентът ще предпочете да връчи третия мандат на Реформаторския блок или на тъй наречените Обединени патриоти?

– Честно казано, не знам какво да мисля по това, Фили. Както не знам защо президентът толкова държи на идеята, че непременно трябва да има второ правителство в рамките на този парламент. Дотолкова държи, че май залага целия си авторитет на нея, без да обясни причините. В края на краищата, ясно се вижда, че този Парламент е изчерпан и ако продължи да съществува, може да донесе само беди на страната. Точно това прави, поне за мен, напълно непредвидимо решението на Росен Плевнелиев по отношение на третата сила, на която би връчил мандат. Дори започвам да се страхувам, че този мандат наистина може да отиде в ръцете на тъй наречените Обединени патриоти – ей така, само заради неясния предразсъдък, че непременно трябва да опитваме докрай.

– Пламен, каза, че се страхуваш от това – защо?

– Ами защото Обединените патриоти, Фили, са всъщност хора, които споделят силни ксенофобски, расистки и ред други антихуманни и антидемократични визии. Защото са продукт на спецслужбите и то на всички – и старите, и новите. Защото най-вероятният им премиер – Красимир Каракачанов, е агент Иван от уж бившата комунистическа ДС. Защото Волен Сидеров само преди месеци настояваше, че всеки истински български патриот трябва да е руски патриот и откри кампанията си – забележи, кампанията за европейските избори – в Москва, а не в София. Защото през цялото време откак съществуват, тези уж български Обединени патриоти не гъкнаха срещу все по-силния натиск на Русия с цел да изостри и влоши ситуацията в България. Защото тези хора са силно негативно настроени срещу българското членство в ЕС и НАТО. Забравихме ли всичко това, Фили? Твърде много забравяме напоследък и то важни неща, как тогава искаме да се оправим в този живот. Най-дълбоката опасност, свързана с тъй наречените Обединени патриоти обаче е, че политически те са напълно непредвидими и могат да се окажат маша за изпълнение на мокри поръчки в чужди, имам предвид – руски, ръце.

– Защо смяташ така?

– Те са най-удобната група, Фили, която може да изпълни указанието на генерала от КГБ Леонид Решетников България да се прочисти от прозападните елементи, които пречат на близкото сътрудничество с Русия. Това означава – да се прочисти и от такива като мен, Фили, не знам дали си даваш сметка за това. А най-подходящото време за подобно прочистване е именно преди предсрочните избори, ако властта попадне в ръцете на хора, чиято политическа платформа се състои основно от омрази. България вече е живяла във времена на репресии и, както каза политическият анализатор Илиан Василев, май отново тръгва по този път. Дано в крайна сметка тези опасения се окажат напразни, но в момента те никак не са безпочвени.

– Пламен, толкова ли са сериозни нещата, все пак Решетников, доколкото знам, е бивш генерал, сега вече е просто политолог, а такива голословни закани сме чували от много руснаци.

– Така изглежда на пръв поглед, Фили. Само че, въпреки пенсията, Леонид Решетников не е кой да е. Той е шеф на руския Институт за стратегически изследвания, аналитичен център от около 200 души, който обслужва Кремъл и пряко президента Владимир Путин. Подозирам, че именно Решетников е заместникът на зловещия за България Евгений Примаков, бивш руски външен министър и пряк отговорник за страната ни в Азиатския департамент. Примаков почина миналото лято и сега очевидно Решетников, който знае български и е бил „дипломат” в София по комунистическо време, вече поема нещата. С други думи – той е човекът, който държи в ръцете си нишките на цялата руска пета колона в България, раздава шамарите или гали по главата, задава руския дневен ред на българското общество. Отстрани погледнато може да звучи дори карикатурно, но трябва да си българин, за да знаеш каква власт и каква заплаха означава това. Е, добре, де, може би ще знаеш също, ако си латвиец, литовец или естонец – но отвън наистина е много трудно това да се усети с кожата.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

 


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване