12/10/16 07:08
(http://asenov2007.wordpress.com/)

ИЗДАДЕ ЛИ ЧЕТАТА РЕШЕТНИКОВ ИЛИ ПРОСТО РУСИЯ СМЕНЯ ЕКИПА СИ В БЪЛГАРИЯ

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ Заедно с неуспешните разговори за ново правителство, в България продължава един скандал по изключително болезнения въпрос за руското влияние в страната. Какво научиха българите от спора между лидера на БСП Корнелия Нинова и бившия генерал от КГБ Леонид Решетников – темата обсъждаме с Пламен Асенов.

– Пламен, как се стигна дотам, че Нинова и Решетников се вкопчиха в скандал, който не само засяга новия президент Румен Радев, но и превърна в явна досегашната публична тайна за руско влияние в България?

– Фактите са известни, Фили, но не и истинските причини за скандала. Още преди номинацията на левия кандидат-президент, имаше съмнения, че името му е съгласувано с Москва. Повод бе едновременното посещение в руската столица, доколкото помня – още през юни, на лидерите на БСП и АБВ, две традиционно прокремълски партии. Самата номинация на бившият генерал от авиацията Румен Радев засили тези съмнения – най-вече заради неговите ако не открито проруски, то поне открито антизападни позиции, изразявани публично напоследък. Вече по време на кампанията дойдоха и откровените му проруски изяви. Радев например безцеремонно заяви, че, каквото и да си говорим, Крим е руски, защото фактическото положение е такова – там се вее руски флаг. С други думи – принципите, договорите и международното право нямат никакво значение. С подобни прояви е напълно обяснимо как съмненията, че Радев е човек на руснаците, скоро се превърнаха в твърдо убеждение не само за голяма част от българите, но и за наблюдателите в Европа.

– Пламен, казваш – голяма част от българите са твърдо убедени, че Румен Радев е човек на Москва. Защо тогава той спечели президентските избори?

– Донякъде – точно заради самото това убеждение, Фили. Не е парадокс. Истината е, че в проруските нагласи на Радев бързо успяха да се убедят не само онези българи, за които това е недопустимо, но и онези, които също ги споделят, тъй наречените „русофили”. А те се оказаха и по-активни на изборите, така че кандидатът на БСП бе избран. Истински интересното развитие обаче дойде после. Ни в клин, ни в ръкав, пред една руска телевизия се появи Леонид Решетников, бивш генерал и бивш шеф на външното разузнаване на ФСБ, федералната служба за сигурност на Русия, който, сякаш между другото, подхвърли, че лидерът на БСП Корнелия Нинова е обсъждала кандидатурата на Румен Радев лично с него. Той каза също, че през лятото е бил на почивка в България и междувременно се е срещнал с шефове на „няколко партии”, но не уточни с кои други, освен с Нинова.

– Пламен, но това не са ли просто опити един бивш човек с бивша власт да поддържа авторитета си по-скоро пред руските медии и руското общество?

– Може и така да помислим, Фили, но Решетников, освен бивш генерал от службата, наследила уж бившето КГБ, от десет години е директор на една аналитична кремълска служба – Института за стратегически изследвания, който обслужва директно президента Путин. Всъщност Решетников продължава да е активна и влиятелна фигура, а това прави силно смущаваща пряката му намеса в такива важни български вътрешни работи като избора на президент.

– Имало ли е обаче наистина такава намеса – поне лидерът на БСП Корнелия Нинова яростно отрича това?

– Засега остава неясно кое точно отрича Нинова, Фили. Тя първо отричаше самата среща, после си спомни за нея, но след като Решетников разказа подробности – кой ги е свързал, къде и как е станало всичко. След това Нинова отричаше по време на срещата изобщо да е споменавано името на Румен Радев, после и това си спомни, обаче го представи за нещо маловажно, за име, подхвърлено просто между другото. На всичкото отгоре нервите ѝ не издържаха и тя нападна грубо Решетников, като го нарече лъжец и корумпиран тип, който заради тези си „достойнства” е уволнен от Института за стратегически изследвания. Дали той е лъжец и корумпиран, не знам със сигурност, макар тук да съм склонен да повярвам на Нинова. Лошото обаче е, че тя с много пропусна мишената заради твърдението, че е уволнен. Оказва се, че – да, Решетников е официално освободен от поста заради навършени 70 години, но това става наскоро, тоест, доста време след описаната от него лятна среща с лидери на партии в България. На всичко отгоре, той продължава да е действащ шеф на Института за стратегически изследвания до януари, когато ще му бъде назначен заместник, с други думи – още е в играта. Така или иначе обаче, подробностите кой от кого е по-голям лъжец вече едва ли са толкова важни, Фили, важното е, че покрай скандала като цяло се появи интересна и поучителна информация за механизмите и пътищата, по които се реализира руското влияние в България.

– Какво е равносметката в това отношение досега?

– Първо, от всичко казано дотук е вече съвсем сигурно, че руснаците наистина имат пръст в избора на Румен Радев за президент. Подозирам, че тепърва ще излизат още детайли, но и това стига, за да си представим какво ни очаква по време на мандата му. Второ, беше казано, и то в прав текст, че от десетилетия насам Кремъл разчита главно на БСП за прокарване на руското влияние в България. Трето, открито бе изразено от Решетников недоволство, че БСП напоследък не си върши работата както трябва, а го кара само на приказки, заради което Русия трябва да разчита на малката партия Атака. Четвърто, освен с Корнелия Нинова, появи се информация и за срещи на Решетников с предишния лидер на БСП Михаил Миков, както и други фигури от партията. На светло излязоха и имената на хора, които, оказа се, са си направо близки с бившия генерал от КГБ – Светлана Шаренкова и Николай Малинов, основни фигури в тъй нареченото русофилско движение тук, Волен Сидеров, лидер на партия Атака, разбира се, както и Румен Петков, бивш депутат от БСП, бивш вътрешен министър, сега заместник на Георги Първанов в партия АБВ. Изобщо, Фили, стигна се до публично разкриване на неща, които досега наистина само се предполагаха.

– Добре, но каква е логиката, защо Леонид Решетников с лека ръка ще прави публични своите български връзки, това не е ли недопустимо в сферата на тайните служби?

– Това е въпросът с най-неясен отговор. Някои казват, че, зарадван от резултата от българските избори, Решетников просто се е изпуснал в желанието да се похвали с успех, който до голяма степен е и лично негов. Може, и в КГБ работят хора, Фили, нищо, че уж са железни. Другата версия, която се появи е, че Леонид Решетников е отговорен за неуспешния руски преврат в Черна гора наскоро и, за да замаже работата, той изтъква пред шефовете здравите си позиции в София, която оперативно все пак е много по-интересна за Русия от Подгорица. Но всъщност не знам, трудно е да се каже със сигурност защо един генерал от системата ще се разприказва току-така. Мисля обаче и за друга възможна причина – може да е дошло време разделно и Русия да се преориентира към напълно нови играчи в България, затова вади старите от играта. Ако е такъв случаят обаче, това не би било добра новина – не само за Корнелия Нинова и компания, но и за всички нас, останалите, защото тепърва ще трябва да откриваме кои са новите руски проводници. Разбира се, можем да започнем с бъдещия президент Румен Радев, но останалите? А вероятно и тях ги познаваме, само не се сещаме още, че са точно те.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

 


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване