12/13/16 15:34
(http://ivo.bg/)

Ако шефовете на остатъчните реформатори дезертират, какво очакват от гласоподавателите?

Как да разшифроваме факта, че днес нито един от лидерите на Реформаторския блок не отиде при президента Плевнелиев, а същевременно политическата формация прие мандат за съставяне на правителство? Това е малко като да се съгласиш да се ожениш, но да пратиш на сватбата упълномощен годеник ( или невеста).

Не искам да гадая за политическите мотиви за този странен ход. В края на краищата срещу онези, които силно желаят да се самоубиват, могат да помогнат само специално тапицирани стаи- нещо, което е неприложимо в случая. Не случайно атмосферата на излъчваното в телевизонния ефир събитие напомняше по-скоро на траурна церемония, отколкото на сватбено тържество.

Проблемът е, че след провала на основните реформи в рамките на 43-тото Народно събрание, сред които на първо място е несъстоялата се правосъден ремонт на законите, реформаторите вкупом изгубиха повода да присъстват като управляващи в сговора с Борисов. Правосъдният министър Христо Иванов, а след това и ДСБ, правилно, по мое скромно мнение, напуснаха трапезата на властта след онзи 9 декември миналата година, който стана символ на гербаджийската подигравка при гласуването на правосъдната реформа. Напусналите съхраниха  по този начиншансовете си за “втори шанс” в политическия си живот след развода.

Останалите под крилото ( за да не кажа под юргана) на Борисов практически тряваше да консумират отново и отново първата брачна нощ с авторитарния си началник в “семейството”. При това на показ.

Всеки греши и никой не очаква реформаторите да са безгрешни по някакво невиждано изключение. Но умните хора, както и принципните ( което е особено важно в политиката), показват поне желание да се поучат от грешките си.

Вместо това реформаторите ( или онова, което е останало от тях – дори шефовете им дезертираха от показността в областтта на мандатоносителството), днес не само пак пристанаха на Борисов, от чието благоволение зависи евентуалното осъществяване на желанието им да управляват, но и подчертаха, че не виждали нищо лошо “някой от ГЕРБ” да бъде отново премиер на “тяхното” правителство.

И това след като скромнягата Борисов се изпъчи и заяви гороломно, че не вижда по-подготвен за този пост от себе си?!

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване