Thalloderma Shop
12/29/16 11:29
(http://vasvalch.com/)

Най-добрите сайтове за безплатни снимки

Често ви се случва, особено ако работите за малка компания с ограничен бюджет. Имате страхотна идея за пост в социалните медии и ви трябва подходяща снимка. Добри кадри обаче се намират трудно, а ако сте редовен клиент на Shutterstock или iStock, знаете колко скъпи могат да са те. Е, ето едно частично спасение – няколко от най-приятните сайтове със снимки за свободно ползване.

Авторски права – какво можем да ползваме?

Съществуват няколко типа лицензи, които трябва да имате предвид, независимо дали сте блогър с хоби или маркетинг-специалист, който създава съдържание за своя бранд. За повечето хора стандартният copyright е ясен – накратко, не можете да ползвате съдържанието под каквато и да е форма, освен ако нямате изрично разрешение от автора. Много хора бъркат, че стига да посочите източника, няма проблем да използвате съдържанието – това не е вярно. С пълен copyright не съществува позволено използване.

На следващото ниво идват т.нар. Creative Commons лицензи, които позволяват различни видове употреба. Това са и най-често срещаните формати при автори, които създават съдържание за собствено удоволствие – блогъри, аматьор-фотографи и др. Всичко за Creative Commons може да намерите на сайта им. Тук само ще отбележа най-важните опции на лиценза:

  • Attribution: с такава опция трябва да споменете автора на оригиналното съдържание. Най-отвореният Creative Commons лиценз изисква само attribution (позоваване на източника), но съществуват много опции за тяхното надграждане.
  • Non-Commercial: ако съдържанието е означено с тази опция, не можете да го използвате в случаи, които директно могат да се сметнат за комерсиални. Тъй като „директна комерсиална употреба“ подлежи на тълкувания, не ви препоръчвам да използвате такова съдържание, ако то е обвързано с марка, дори когато няма продажбен характер, напр. в блог на бранда.
  • No Derivatives/Share Alike: възможни са още две ограничения. Авторът може да е ограничил промяната на оригиналната творба – в този случай не можете да създавате банери, колажи и други формати, които нарушават оригинала. При Share Alike съдържанието, което създавате, трябва да следва същия лиценз и да позволява копиране.

Налице е и още един формат лиценз, който е истинско благо за маркетолозите – Creative Commons CC0, още познат като Public Domain. Под този лиценз можете свободна да използвате съдъежанието и дори не е необходимо да цитирате автора. Тези визии са идеални за маркетинг-материали. Но къде да ги намерим?

Снимки за свободно ползване

В момента съществуват над 40 сайта с CC0 снимки. Надали има смисъл да минавате през всеки от тях – някои използват до голяма степен еднакви визии и със сигурност нямате времето да проверявате всеки за всяка снимка. Затова тук ще ви споделя 5 от най-любимите ми.

LibreStock – агрегаторът

За да не ви се налага да отваряте всеки сайт по отделно, можете да тествате LibreStock. Сайтът ви обещава достъп до 47 сайта с едно търсене. В повечето случаи върши чудесна работа и спестява много време, но не винаги показва всички резултати от оригиналните източници. Случвало ми се е при търсене да видя само 2-3 резултата, а ако отида директно на сайтовете по-долу, да намеря допълнителни визии. Ако не намеря нещо подходящо с едно търсене, минавам директно в алтернативите по-долу.

Pexels – красиви визии

Понякога предпочитам да използвам CC0 сайтове, просто защото авторските кадри там са по-красиви. Pexels е точно такъв пример. Снимките са оригинални, изглеждат добре, без да са твърде изкуствени, каквито са много от пластмасовите снимки в голеките stock photo галерии.

Unsplash – за оригинални кадри

Ако трябва да определя Unsplash с една фраза, тя ще е „сток визии за хипстъри“. И като съдържание, и като стилистика, дори като цветова гама кадрите се приближават до красивия стил на Instagram-филтрите. Ще попаднете на снимки, които просто са истински.

Pixabay – класическо разнообразие

Всички сайтове дотук включват красиви авторски визии. Но има ситуации, в които ви трябва по-класическа stock-фотография. Pixabay ще ви свърши работа. Там ще намерите голяма колекция, а на разположение са както снимки, така и вектори и илюстрации.

Picjumbo – без алтернатива

Гледайки снимки в различни сайтове, Picjumbo се отличава с особена стилистика. Не мога да го опиша точно, но винаги хвърлям по едно око на вариантите там и често използвам кадрите им.

Бонус: вектори, икони и графики

Не всичко е снимки, нали? Понякога ти трябва добра илюстрация, голяма векторна графика или сет с икони за нов проект. За такива ситуации също има решения.

FreePik – графики и вектори

Ако ви трябват илюстрации или графики, можете да се доверите на FreePik. Селекцията им е мащабна, визиите са повече от красиви. Можете да ги използвате свободна за всякакви проекти, ако споменете източника. При абонамент от $9.99 на месец можете да си спестите споменаването, а и да получите достъп до Premium-съдържание.

Flaticon – иконки и пакети

Когато ви трябват икони, отговорът е Flaticon, друг проект на FreePik. Получавате достъп до стотици икони, индивидуални или в пълни сетове. Използването е свободно, но трябва да споменете източника.

Това е моята лична селекция – ако използвате други сайтове и сте доволни от тях, ще се радвам да ги чуя!

Постът Най-добрите сайтове за безплатни снимки е публикуван в Васи ли?!.

Публикувана на 12/29/16 11:29 http://vasvalch.com/free-stock-photos/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване