Thalloderma Shop
12/30/16 10:12
(http://ivo.bg/)

Съветските ракети град и руските “селски” номера на майдана на морала

Виждали ли сте ракети град в действие ( с каквито подкрепяните от Москва руски сепратисти вършат престъпления в Украйна http://www.tvevropa.com/m/bg/news/world/view/106410)?

Ракета “Град”. Снимка: АП

Много хора са загинали, след като ракети и мортири удариха по автомобили, превозващи бежанци от Луганска област в Източна Украйна, предаде Би Би Си, цитирайки украинските военни власти. Трагедията се е разиграла край село Новосвитливка.

Нека ви разкажа ( с извинение за отклонението от темата, която съм намислил). Защото не просто съм виждал с просто око такива ракети- а не с някакъв си бинокъл от далечно разстояние, но и съм им “ял попарата”. Ако си наблизо, реактивният им залп има ефекта на някакво разкъсване на вътрешностите (ти) – спомнете си кадрите от прототипа им Катюша от Втората световна война и ще разберете за какво става дума.

Много са подходящи за братоубийство в гражданска война, като ливанската. Качваш ги на камион и пердашиш – може и с ( почти) право мерене по съседния квартал.

Едни “юнаци” от прогресивните сили, т.е. от онези, на които НРБ продаваше или подаряваше оръжие, за да громят империализма в лицето на побратимите си араби с различна политическа ориентация от тяхната, ги употребяваха пред очите ми в Бейрут. Буквално.

С реактивните снаряди , изстрелвани от едни “тръби”, демонтирани и качени на недостроена сграда, имах съмнителната чест да бъда тероризиран чрез залпов огън над главата ми- също доста буквално, защото живеех на няколко десетки метра отстреща на последния етаж и снарядите “бръснеха” по посока Източен Бейрут. А враговете, разбира се, във всеки момент бяха готови да (ми) отмъстят с ответен огън.

Това бяха ракети град. Съветско производство. Дали не са били продадени или подарени от НРБ на въпросните прогресивни юнаци, не знам. Но следя сега сюжета как подобни ракети били намерени от руснаците в Алепо и че за това ужасно  съветско оръжие ( за масово унищожение, ако бъде използвано срещу гъсто населени райони например) носел не друг, а България.

Не ме разбирайте погрешно- не изпадам в някакъв патриотарски пристъп да защитавам българската невинност на всяка цена. Но точно руските другари да сочат обвинително с пръст към “братушките” си, които много обичат да “освобождават” , но не и от измислена в Москва отговорност, е връх на московското нахалство. Което щеше също да мине в графата “от руската мечка друго не можеш да очакваш”, ако не беше претенцията България да бъде заклеймявана от Русия от…морални позиции.

Моля? След като Путин превърна Алепо във втори Грозни като експериментално поле за руските оръжия за всякакво разрушение? Той не само не крие(ше) ползата от тези учения за руския износ на бойни действия ( срещу слабо въоръжен и бзпомощен да отвърне адекватно противник), но и се хвалеше с това.

Желаейки да успокои жлаещите да знаят колко струва на Русия войната в Сирия, Путин не веднъж цинично е заявявал, че тя й излиза по-евтино от това да използва подобен ресурс за военни учения на своя тертория. Че е за сметка на хилядите избити жители на Източно Алепо и на многократно повече прогонени сирийци, надигнали нов гребен на имигрантската вълна към ( омразната на Кремъл) Европа, това Путин дори не иска да чуе. Но пък неговите войнолюбци редовно осведомяваха ( предполагаемо) впечатлените от руската мощ  сънародници и ужасените “либералчета” на Запад за употребяваните в това военно учение срещу живи мишени най-нови руски оръжия, сред които ракети със среден и далечен обсег на действие, изстрелвни от суша и от кораби.

И след всичко това, демонстрирано като голямо достойнство на руската политика, която “сравнително евтино” ( по оценка на геополитическия амбулантен търговец Путин) сравни със земята половината от най-големия град в Сирия, изведнъж България се появи на московския пропаганден радар в образа на моралния урод, който бил продал допотопните ракети град на бунтовниците в Алепо ( което отгоре на всичко явно не е вярно по смисъла на пряката връзка между купувача и родавача)!

Апропо, доколкото мога да знам, България никога не е произвеждала въпросното оръжие. Каза го тази сутрин в телевизионно интервю и бившият вонен министър Бойко Ноев, който би трябвало да ги разбира тези подборности около производството на оръжия у нас доста повече от моя скромна милост.

Не е ли време за нещо повече като българска реакция от соловия опит на външния министър в оставка Даниел Митов да отвърне на руския огън чрез телевизионна реплика на официалното заклеймяване от страна на руското външно министерство? Защото е изоставен ( от своя “главнокомандващ”, какъвто е спотайващият се премиер в оставка Борисов) досущ като някакъв окаян бунтовник, въоръжен с ракети град, срещу руското “въздушно-космическо” превъзходство.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване