Thalloderma Shop
01/20/17 10:44
(http://asenov2007.wordpress.com/)

НОВ ПРЕЗИДЕНТ – СТАРИ СЪМНЕНИЯ

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ Новоизбраният български президент Румен Радев се закле в Народното събрание и поема официално поста. Какви първи стъпки се очакват от него, дали и как с действията си той ще отговори на многото въпроси, съмнения и страхове, които има българското общество – по темата разговаряме с Пламен Асенов.

– Пламен, България има нов президент. Най-важният въпрос – ще поеме ли той рязко към промяна на евро-атлантическата ориентация на страната в полза на Русия, каквито страхове имаше по време на предизборната кампания.

– Още в понеделник – надали ще поеме, Фили. Пък и имам резерви относно възможността Радев изобщо да опита подобна преориентация през мандата си. Защото, надявам се, както той, така и хората, които стоят зад него, си дават сметка, че подобен опит е обречен на провал. Нещо повече – може да закопае задълго политическите амбиции на БСП, партията, която издигна и подкрепя новия президент, а най-важното – да навреди сериозно на самите руски интереси в България. Знаеш, Фили, че аз имах и имам определени опасения по отношение на Радев. На подсъзнателно ниво те не са изчезнали, но логичният анализ казва, че, за да се стигне до такава категорична промяна, трябва да се реализират прекалено много условия едновременно.

– Какви са тези условия?

– Първо, Румен Радев трябва да поеме поста, да се ориентира добре в ситуацията, да заеме стабилни позиции, тоест, да отвоюва своя територия от останалите политически и институционални фактори. Той е съвсем нов играч на политическия терен и никой няма да го пусне ей така, даром, до механизмите на влияние. За целта му трябва време. Трябва също БСП, някаква хипотетична обединена левица или друга проруска коалиция от партии, да спечели убедително предстоящите извънредни парламентарни избори и да състави силно правителство. А в същото време дясната и проевропейска опозиция да се провали тотално и бъде натикана в някой позорен парламентарен ъгъл. Трудна работа, въпреки наклонената плоскост, на която са стъпили в момента десните сили. Третото условие, за да стане атмосферата подходяща за промени в геополитическата ориентация на страната, е Тръмп и Путин много бързо, още в близките месеци, да постигнат договорености, които да върнат Русия в голямата игра, да ѝ признаят правото да безчинства в своите „близки околности” и да обрекат редица американски съюзници на връщане в московската геополитическа орбита.

– Пламен, някои изявления на Тръмп обаче са изцяло в руска полза – че НАТО е остаряла организация, че Европейският съюз е просто придатък към Германия. И май не изглежда чак толкова трудно Русия още утре да се договори с Вашингтон.

– Не изглежда, Фили, но всъщност е. Защото пък делата на Тръмп засега сочат обратното на думите му. Имам предвид назначенията, които той направи в разузнаването и военното министерство. Те показват, че САЩ не са готови лесно да признаят Путин за император на света. А аз подозирам, че руската наглост, чиито прояви няма да престанат, а ще се увеличава в близките седмици и месеци, бързо ще накара Тръмп да изтрезнее от предизборния си махмурлук.

– Дотук изброихме три необходими условия, за да може Румен Радев евентуално да стартира проект за геополитическа преориентация на България. Има ли още?

– Има, Фили, поне още две. Четвъртото поред е Европейският съюз много бързо да започне да се разпада. И петото – самата Русия да сметне, че за нея е по-изгодно да прибере България пряко под крилото си, вместо да я ползва като Троянски кон в Европа и НАТО. И пак напомням, на практика всички тези условя трябва да са налице горе-долу по едно и също време. Това обаче изглежда малко вероятно – макар че в мътния свят, в който живеем, никоя опция не бива да се отхвърля изцяло.

– Добре, но ако приемем, че Румен Радев е президент, ориентиран към Русия, какво той може да свърши реално в руска полза, ако не да откъсне България от Европа?

– Много неща могат да се направят, Фили, свързани със засилване на руското влияние на Балканите, с внасяне на нови противоречия в Европа и НАТО, с поддържането на България в постоянна икономическа и политическа зависимост от Русия, което значи – да се поддържа и занапред българското общество в сегашното му буквално насипно състояние. Но нека припомня също – засега Румен Радев яростно отрича, че е склонен да работи за руските интереси. Онзи ден в интервю за немския вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг” Радев се пошегува с хората, част от които, според неговите думи, го наричат „руски шпионин”, а друга част – „американски агент”. „Като президент аз ще бъда шпионин единствено на собствения си народ”, настоява той.

– Това всъщност не звучи ли добре като заявка?

– Румен Радев има в екипа си хора, които могат да измислят подобни игриви фрази, Фили и те явно са се потрудили. Това обаче е просто една епиграма, пълна с откровени лъжи. Въпреки че следя темата отблизо, досега не съм чул някой да нарича Радев „руски шпионин”. Няма как нормален човек да го нарече така, защото никой, дори най-големият идиот на света, не издига шпионите си за президенти – твърде лесно е да бъдат бламирани. Всъщност подозренията спрямо Радев са не, че е шпионин, а че е човек, удобен на руснаците – как са го открили и избрали те, по какъв начин е удобен, дали, до каква степен и с какво го държат, това времето ще покаже. Но че е удобен – показват ясно досегашните му изявления. От друга страна, смешно е да се нарича човек, изкарал един военен курс в САЩ, „американски агент”. Така ако става, хиляди българи, които живеят, работят, учат или са били на специализация там, могат да бъдат обявени за агенти. На този фон да се прави героичното заклинание, че Радев ще е шпионин само на собствения си народ, звучи жалко. В края на краищата, като президент той трябва да се съобразява единствено с българските интереси, това е негово банално задължение по Конституция, не някакъв личен подвиг.

– Добре, Пламен, но да погледнем и към конкретните стъпки, които се очаква да предприеме новият български президент още от първите дни на поста си.

– Предстоят няколко нормални конституционни акта, Фили – разпускане на парламента, насрочване на предсрочни парламентарни избори, назначаване на служебен кабинет. Разпускането става веднага, изборите вероятно ще са в края на март – началото на април, а съставът на служебния кабинет се очаква с интерес, макар че според мен той няма как да ни изненада по принцип. Може спокойно да се прогнозира, че чрез хората, които ще покани в него, Румен Радев ще се опита да постигне три цели – първо, да си сложи, поне на първо време, сравнително прилична европейска маска за пред Брюксел, второ – с летящ старт да овладее колкото може повече механизми на влияние в страната и трето – да успокои БСП и руснаците, че тяхното няма да се загуби. Доколко ще успее в тези си намерения, вероятно ще коментираме другата седмица, когато съставът на служебното правителство стане известен.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

 


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване