07/25/16 06:41
(http://www.klassa.bg/)

Поредно странно назначение в мениджмънта на "София тех парк"

 Държавното дружество "София тех парк", което е натоварено със задачата да движи проекта за първия високотехнологичен парк в България, продължава да прави странни рокади в мениджмънта. Новото попълнение в съвета на директорите на компанията е Кирил Гератлиев - изпълнителен директор, а от около година и почти собственик на свързано с Делян Пеевски тържище край Пазарджик и бивш директор на главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност". Гератлиев е назначен официално на 11 юли, сочи протокол от събранието на акционерите на "София тех парк". Самият той коментира пред "Капитал", че влизането му в съвета е по покана от Министерството на икономиката. Какви точно ще бъдат задълженията му още не е ясно нито за него, нито за министерството. "Трябва да мине следващият борд", коментира Гератлиев.

Чакането на следващото заседание на борда за вземането на решения от всякакъв тип е обичайната стратегия за действие на новото ръководство на "София тех парк". По тази причина и "иновационният потенциал на българската икономика" вече месеци наред буксува. Предприемането на всякакви, дори най-прости действия - например изготвяне на план за прием на компании в инкубатора или лабораториите, се спъва тъкмо заради чиновническия подход и отлагането. В същото време на повърхността често излизат PR съобщения за това как техпаркът е пуснал студенти да изпробват лаборатории и започва най-сетне да строи незавършения пешеходен мост над "Цариградско шосе". 

Нов герой, стари съмнения

Новият член на борда на директорите буди интерес. Между 2003 и 2009 г. Гератлиев заема различни дейности в Министерството на регионалното развитие и благоустройството - от експерт до началник дирекция ФАР. По-късно, след идването на Делян Добрев в икономическото министерство, Гератлиев поема европейската програма там. Освободен е от първото служебно правителство.

"Видимо от приложената автобиография на г-н Гератлиев неговият опит има пряко отношение към дейността на "София тех парк" и определяща роля за успешното развитие на проекта", коментират от Министерството на икономиката (MИ). Действително именно по времето, когато Гератлиев отговаря за европрограмата на МИ, стартира проектът на "София тех парк" и са отпуснати първите 50 млн. евро (въпреки че според запознати самият Гератлиев е бил доста разколебан в началото за идеята и смисъла на проекта).

Малко след като е освободен, се преквалифицира в изпълнителен директор на акционерното дружество "Пазар на производителя - Пазарджик".
То стопанисва тържището в пазарджишкото село Огняново. 
До миналата година фирма "Ниамар", свързана индиректно с Делян Пеевски, има мажоритарен дял в тържището (виж карето). После делът е изкупен от нова фирма на Гератлиев. Пред "Капитал" той категорично отрече да познава и да се виждал с Пеевски. Сделката става с "опция за изкупуване, която трябва да се реализира тази година", обясни Гератлиев. "Ниамар" излязоха от пазара отдавна", каза той и отказаповече подробности.

Стъпка напред, две назад

Засега заветната цел да се изпълни техпаркът със съдържание - т.е. бизнес и реална развойна дейност, си остава някъде в някое следващо заседание на борда. Хаосът продължава да цари там - в средата на делничен ден алеите на струващия вече около 80 млн. лв. "София тех парк" продължават да пустеят, а в сградите около тях няма и помен от развойна дейност. И до момента там има твърде малко офиси - този на фонда Eleven заедно с някои от компаниите от портфолиото му и този на "Джуниър ачийвмънт". Скоро ще има още, казват от парка. Единственото фукнциониращо звено е центърът за събития.

На този фон е странен стремежът на Министерството на икономиката да запълни борда на "София тех парк" с директори. Доскоро в ръководството беше свързаната със злоупотреби по програмата за европейски финансиране ФАР Цветомира Лачева, но тя беше освободена през май и на нейно място дойде Кирил Гератлиев. От няколко месеца в същия този борд заседава и Пламен Накев, бивш счетоводител на някогашната държавна авиокомпания "Балкан" и временен изпълнителен директор на държавното "Академика 2011" по времето на кабинета "Орешарски".
Пазарджишки връзки
От директор Гератлиев се издига до собственик на тържището в Огняново


От ноември 2013 г. до момента Кирил Гератлиев е изпълнителен директор на "Пазар на производителя - Пазарджик", което държи тържище в пазараджишкото село Огняново. Миналата година "Булвег трейд" - дружество, на което той е едноличен собственик, придобива мажоритарния дял в пазар, при това в деня на учредяването му.

През 2013 г. новосъздаденото тогава акционерно дружество "Ниамар" изкупува от община Пазарджик (откъдето е избран Пеевски) мажоритарния дял от "Пазар на производителя" за 1.6 млн. лв. Главният акционер в купувача е Калина Карабобалиева, която от 2010 г. работи в друга добре известна компания - "Водстрой 98". Самото "Ниамар" е учредено през 2013 г. и почти веднага отпуска необезпечен заем за 1.49 млн. лв. на "Лодис инвест", бъдещия собственик на "Лакрима" и на производителя на млечни продукти "Фреско" - Копривщица. Другата компания, която отпуска такъв заем на "Лодис", е вече споменатият "Водстрой 98".

През 2014 г. заемите се поемат от собственика на "Лодис" - "Тера линд", като цената на цесията в първия случай е 1.45 млн. лв., а прехвърлените задължения се трансформират в непарична вноска в капитала на "Лодис инвест". "Капитал" писа за това през април 2015 г. Интересен факт е, че три месеца след публикуването на информация за връзката с Пеевски следва поредна смяна. Мажоритарният дял в тържището е изкупен от дружество, собственост на Гератлиев. "Булвег трейд" е регистрирано на 17 юли 2015 г. и в същия ден откупува дела от 77.99%, който "Ниамар" държи. След промяната ръководството остава почти непроменено. Цената на сделката не е публикувана, но предвид милионната приватизационна сделка стои въпросът откъде многогодишен държавен чиновник има средства за такава покупка.

Пазарджишкото тържище ползва финансиране от държавната ББР, откъдето заеми взеха и други компании от орбитата на Пеевски - "Булгартабак холдинг", "Водстрой 98", "Лодис". В случая с 

"Пазар на производителя - Пазарджик" кредитът е взет по същото време с "Водстрой" - лятото на 2014 г., когато КТБ затвори и депутатът се преориентира към държавната банка. Въпреки скромния си оборот от 837 хил. лв. за 2014 г. и 1.4 млн. лв. за миналата и отчитаната загуба заемите са общо 2.8 млн. лв. към ББР, показва отчетът за 2015 г., като има и по-старо малко задължение и към ОББ.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване