Thalloderma Shop
02/06/17 20:55
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Печено бри с карамелизиран лук и гъби в кора от многолистно тесто и вариации със сладък вкус

Любител съм на всякакви сирена, дори и на най-миризливите (които впрочем много често имат много силен аромат, но вкусът им е мек), затова никога не оставам у дома без бяло саламурено сирене и някакъв вид жълто твърдо сирене. Докато бялото присъства на всяка вечеря със салатата, жълтите сирена най-често използвам за основни ястия като гратени, върху печени зеленчуци, всякакъв вид мусака, паста. А ако имаш един малък Даниел, според него, за макароните задължително се полага двойна, понякога тройна доза пармезан за поръсване. Но с един друг тип сирена – кремообразните с кора от бяла благородна плесен като бри и камамбер съм по-пестелива.

Печено бри с карамелизиран лук и гъби в кора от многолистно тесто

Не защото не ги харесвам, а защото доста често идеите за тях се изчерпват със стандартните им приложения като намазано бри върху бял препечен хляб, гарнирано с ядки, сушени плодове и мед. Понякога използвам бри или камамбер като допълнение, както върху този тарт с любимия ми карамелизиран лук.

Бейби кладница, шийтаке и печурки за плънката за печено бри в многолистно тесто

Имам и още няколко идеи от репертоара ми с това сирене, което присъства в дресинга на тази прекрасна зелена салата или в соса на тези индивидуални порции с романеско и пътпъдъчи яйца, но отново става въпрос за допълнение. А как ли бих могла да направя порция, в която основният продукт да бъде точно това бяло кремообразно сирене с плесен?

Сиренето с плънката преди да се завие в тестото

Мисля, че намерих точно това, което ми трябва, като при това имам голяма възможност за импровизации и допълнителни съставки. Според това, с каквото разполагам и с каква цел искам да сервирам сирената. Докато настоящата рецептата се отнася за солен вариант на бри изпечено в многолистно тесто, има още няколко мои любими допълнения към него, които включват сладки храни. По-надолу ще ги срещнеш като вариации със сладък вкус.

Оформени пакетче от бри с плънка в многолистно тесто

Но нека разгледаме първо основните компоненти на това ястие – сирене и многолистно тесто. Какво сирене да избера? Има ли разлика между бри и камaмбер и могат ли да бъдат взаимозаменяеми? Какво многолистно тесто да използвам – мога ли да използвам готово от магазина или трябва да си го приготвя? Каква е разликата между двете?

Печено бри с карамелизиран лук и гъби в кора от многолистно тесто

Бри или камамбер?

И двете сирена се водят френски, макар че се произвеждат и в други страни, откъдето разфасовките може много да варират. И двете се приготвят от краве мляко и имат кора от бяла благородна плесен. И двете изглеждат по един и същи начин отвън и отвътре, с нюанси на цвета от млечнобял, кремав до сламеножълт. Вкусът и ароматът на двете сирена е идентичен – долавят се плодове, ядки, гъби, почва, масло. Добре, все пак къде е разликата? Освен че бри е с по-дълга история, другата разлика между двете сирена понякога е в съдържанието на мазнини, съответно различна текстура и нюанси в сходния вкус. Сиренето бри е с по-мек, маслено-сметанов вкус и по-кремообразна консистенция, докато камамбер е с малко по-остър аромат напомнящ на почва и гъби. Въпрос на лично предпочитание е кое сирене да се избере от двете, така или иначе те са взаимозаменяеми за настоящата рецепта.

Какво многолистно тесто да използвам?

Когато стане въпрос за многолистно тесто, освен тесто в което се съдържат слоеве масло, които допринасят то да бухне и след изпичане да бъде хрупкаво, аз очаквам то да има вкус именно на масло. Какво прави вкусно многолистното тесто? Маслото разбира се. Останалото в него е просто тесто от брашно, сол и вода. Точно поради тази причина не купувам бутер тесто от магазина, защото „бутер“ в него няма. Каква е опцията тогава? Приготвям си го у дома. Имам хубава рецепта, която следвам и когато разполагам  със свободно време у дома, приготвям по-голямо количество тесто, разделям го на порции и ги замразявам. Още по-лесно е бързото многолистно тесто, с което процедирам по същия начин. Точно него ще използвам в настоящата рецепта.

Печено бри с карамелизиран лук и гъби в кора от многолистно тесто

Печено бри с карамелизиран лук и гъби в кора от многолистно тесто

Използваните източници като навигация и вдъхновение за тази рецепта са thekitchn.com, homecookingadventure.comseriouseats.com и joythebaker.com като предложение за индивидуални хапки бри изпечени в многолистно тесто (клечките могат да се пропуснат).

Независимо кое от двете многолистни теста избереш да приготвиш – класическо или бързо, то може да се съхрани в хладилник до три дни. Ако се замрази, може да се съхрани до три месеца. Когато тестото е замразено се изважда от фризера и се оставя в хладилника от предния ден, за да се размрази правилно.

Плънката от карамелизиран лук и гъби може да се приготви от предния ден или по-рано на същия ден.

Пакетите от тесто с бри и плънката могат да се направят няколко часа предварително и да се съхранят в хладилник, докато дойде ред да се пекат. След като се изпекат се оставят да починат 5-10 минути преди да се сервират.

За 4-8 порции, в зависимост от останалата част от менюто.

Продукти:

  • 1 доза бързо многолистно тесто или 1 доза бутер тесто, ако са замразени, се размразяват в хладилник една нощ
  • 1 яйце, разбито с вилица за намазване на тестото
  • 4 броя малки пити бри (или камамбер)
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 1 супена лъжица масло
  • 4 глави жълт лук, нарязан на полумесеци
  • 1 супена лъжица балсамов оцет
  • 200 г гъби, нарязани на филийки с дебелина 3 мм (може да се използва един вид или смес от няколко; аз използвам печурки, бейби кладница и шийтаке)
  • 1 супена лъжица нарязана прясна салвия или 1 чаена лъжица сушена салвия
  • 2 супени лъжици нарязан пресен магданоз
  • сол и прясно смлян черен пипер

За плънката в тиган се нагрява една супена лъжица зехтин на умерен котлон. Добавя се лукът, посолява се със сол и се готви 15-20 минути с често разбъркване. Лукът трябва да омекне и да придобие кафяв цвят, но не трябва да загаря и да се пържи. Ако е необходимо, силата на котлона се намалява. Когато лукът омекне и е започнал да се карамелизира към него се добавя балсамовият оцет. Разбърква се още около минута и се прехвърля в чиния.

В същия тиган, вече на силен котлон се нагрява останалият зехтин и маслото. Добавят се гъбите и се разбъркват 3-4 минути докато се зачервят от всички страни. Добавят се салвията, сол и прясно смлян черен пипер на вкус. Към гъбите се изсипва лукът и се разбъркват заедно 30 секунди. Тиганът се отстранява от котлона и в плънката се добавя магданозът. Плънката може да се приготви от предния ден и да се съхрани в хладилник или да се подготви по-рано на същия ден, като в случая се покрива хубаво и се оставя на стайна температура.

Тестото се разточва върху леко набрашнен плот на квадрат с дебелина 3 мм. Квадратът се разрязва на кръст, така че да се получат четири по-малки квадрата (със страни приблизително 15 см). В средата на всеки квадрат се поставя по една от питите бри. Върху сиренето се слагат 3-4 супени лъжици от плънката. Краищата на тестото се загъват към средата върху плънката, като се прищипват хубаво, за да се залепят и с четка се премахва брашното полепнало по тестото от разточването.

Така подготвените пакети са готови за печене. Ако тестото е омекнало по време на работа, хубаво е пакетите да се охладят 15-20 минути в хладилник, преди да се сложат във фурната. Могат да се подготвят до този етап до няколко часа предварително и да се съхранят в хладилник.

Фурната се нагрява на 220ºC. Пакетите се поставят в тава върху хартия за печене и се намазват с разбито яйце и по желание може да се поръсят със семена (мак, нигела, сусам). Слагат се на средно ниво в предварително нагрятата фурна и се пекат 35 минути или докато тестото се изпече и придобие златисто-кафяв цвят. Изваждат се от фурната и се оставят 5-10 минути преди да се сервират.

Вариации със сладък вкус

Печено бри или камамбер в многолистно тесто може да се гарнира и с други солени или сладки допълнения. Едно от любимите ми е смес от сладко от кайсии, сушени червени боровинки, орехи и пресен розмарин.

Печен камамбер със сладко от кайсии, сушени червени боровинки, орехи и розмарин в многолистно тесто

За една порция се смесват по една супена лъжица сладко от кайсии, сушени червени боровинки и орехови ядки. Ядките се запазват цели или се нарязват на едро, не е необходимо да се смилат. Добавя се малко ситно нарязан пресен розмарин. Плънката се разпределя върху сиренето, което е поставено върху многолистното тесто, както в рецептата по-горе и се пече по същия начин. Ето какво още може да се използва:

Печено бри с карамелизиран лук и гъби в кора от многолистно тесто

Още рецепти с бри

Още рецепти с камамбер

Други рецепти с многолистно-тесто

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Печено бри с карамелизиран лук и гъби в кора от многолистно тесто и вариации със сладък вкус е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 02/06/17 20:55 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/JsZJ1gNzszc/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване