Thalloderma Shop
02/18/17 06:41
(http://asenov2007.wordpress.com/)

ПАК НИ ГОТВЯТ БЪДЕЩЕ ПОД МЪДРОТО РЪКОВОДСТВО НА БСП

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ В България, след предстоящите на 26 март предсрочни избори, пет партии със сигурност ще имат депутати в Парламента, но никой няма да може самостоятелно да управлява. Какви са възможните изненади и възможните конфигурации за евентуално коалиционно управление – разговаряме с Пламен Асенов.

– Пламен, социолозите отново потвърждават, че се очаква петпартиен Парламент, без доминираща партия. Какво означава това в практически план?

– Няколко важни неща, Фили. Първо, че след яростната предизборна битка, която се очертава, предстоят сложни преговори, за да се стигне изобщо до ново правителство. Второ – че това правителство, независимо кой го състави, няма да е стабилно. Трето, че бъдещото управление, раздирано от противоречия, няма да извърши никакви реформи. Четвърто – че то няма как да взема най-правилните решения по най-важните въпроси от дневния ред на страната, тоест, България е заплашена от задълбочаване на кризата, в която и без това живее вече поне 10 години. Този пореден етап от общата криза ще е толкова по-дълъг, колкото по-дълго бъдещото правителство е на власт, то ще влошава, няма да оправя ситуацията. Пето – почти сигурно е, че напреженията в обществото като цяло, както и тези в самото управление, ще доведат до нови предсрочни избори.

– Извинявай, но не се ли стигна до сегашните предсрочни избори, точно за да се сложи край на този кризисен цикъл?

– Да, но няма алтернатива, Фили. Както се вижда от всички проучвания, основните играчи на политическия терен са си същите. Ако в самите тях има промяна, тя или не се забелязва, или е ориентирана във вредната за страната посока на популизма. Такъв е примерът и с двете главни партии – ГЕРБ и БСП. Разликата между тях, отчитана от проучванията, е около процент, тоест, не се знае със сигурност коя ще е първа и коя втора сила. Но точно този въпрос е безсмислен от гледна точка на обществения интерес, той има значение само за оцеляването на партийните елити. А тези елити през последните седмици особено силно залитат към популизма и обещават на хората постигане на пълно благоденствие само за следващите 4 години. Да, ГЕРБ все пак са ма-а-а-лко по-умерени, докато БСП вече скъсаха всички ограничителни ленти на разума с обещанията под тяхното мъдро ръководство България да нарасне пак до 8 милиона души, да се обложат богатите с огромни данъци, а на бедните безплатно да се дава от пиле мляко, докато то им втръсне. Няма как да се радваме, че една от тези две партии ще бъде в основата на бъдещото коалиционно правителство, Фили, защото ако такава е основата, то не искам да си представям качеството на градежа.

– Но миналата седмица на конгреса си БСП се похвалиха, че вече носят промяната…..

– Това е лозунг, Фили. Социалистите не се притесняват да лъжат или да казват точно онова, което хората искат да чуят, а после да се оправдават, че им е попречил някой коалиционен партньор, вътрешни или външни врагове, международното положение и каквото още се сетиш. Не, социалистите не носят промяна и това личи не само от тяхната партийна програма. Личи дори от списъка с водачите на партийните листи за предстоящите избори. В този списък рамо до рамо се редят стари партийни муцуни, техните деца и внуци, ченгета от уж бившата комунистическа ДС и третокласни журналисти като Елена Йончева и Тома Томов, досега срамежливо криещи партийната си принадлежност, с цел да лъжат публиката, че са обективни.

– Добре, Пламен, но някои от доста време говорят за тъй наречената „голяма коалиция”, тоест, ГЕРБ и БСП да намерят начин заедно да управляват. Възможно ли е това?

– Струва ми се – не, Фили. Противоречията между тях – основно за това кой да държи кокала и да разпределя порциите – са толкова силни, че едва ли могат да се примирят, дори временно. Още повече, лидерите и на двете формации вече публично и твърдо заявиха, че не биха участвали в съвместно управление с опонента. Да, такива заявки винаги могат да се заобиколят в името на национален интерес, национална сигурност или друга героична измислица, но все пак смятам, че няма да се стигне дотам.

– А какво казват ГЕРБ и БСП за възможното партньорство с други политически формации при съставяне на управленска коалиция?

– Освен ГЕРБ и БСП, в бъдещия парламент се очаква да влязат още три формации. Това са тъй наречените Обединени патриоти с около 10 на сто от гласовете, ДПС с около 9 на сто и новата формация „Воля” на варненския бизнесмен и политически популист Вeie.rk Марешки. От ГЕРБ засега казват, че не биха се коалирали с БСП и ДПС. От БСП пък твърдят, че са готови да си партнират с всички останали, без ГЕРБ. На пръв поглед това може да изглежда политическа гъвкавост от тяхна страна, но всъщност е проява на типичния за българските социалисти краен прагматизъм. Очакваната петорна  конфигурация в Парламента показва две неща. Първо, никое управление няма да може да се реализира, без участие на тъй наречените Обединени патриоти. Те обаче са политически всеядни и така откровено жадни за власт, че отсега са готови да се изтъргуват и в ляво, и в дясно. Същият апетит за власт, поделена независимо с кого, има и ДПС. След изборите обаче очаквам да настане истински голям цирк, защото много е вероятно да се окаже, че, освен без уж патриотите, никой няма да може да управлява и без ДПС. Ето защо, Фили, смятам, че правителство ще се състави изключително трудно и то няма да изкара пълен мандат. Все пак обаче, ако трябва да направя конкретна прогноза – смятам, че в тази ситуация, независимо дали се окаже първа или втора политическа сила на изборите,  БСП ще състави правителство малко по-лесно, отколкото ГЕРБ.

– Пламен, проучванията показват, че засега извън играта е Реформаторският блок. Ако те успеят да преминат 4-процентовата бариера, няма ли конфигурацията сериозно да се промени и ГЕРБ по-лесно да състави трето поред дясно-центристко правителство?

– Всеки играч извън споменатите пет би променил парламентарната конфигурация и би наклонил везните в една или друга посока, Фили. Тъй като десницата е в пореден период на разпад, а левицата изглежда в подем, можем да си представим също, че не РБ или някоя от новите малки десни партии, а новото ляво обединение между АБВ на Георги Първанов и Движение 21 на Татяна Дончева ще успее да влезе в Парламента. Това ще даде голяма глътка въздух на БСП. От друга страна, ако новото обединение между партиите на Лютви Местан и Касим Дал, които последно се откъснаха от ДПС, привлече повече хора от електората на Движението, то махалото отново ще се залюлее към дясно-центристкото пространство. Изобщо, Фили, възможни са много неща като политически композиции да се получат. Основният проблем обаче е, че каквото и да е следващото управление, то няма как да донесе и отдавна жадуваната промяна към по-добро в цялата българска политика и обществен живот. И като казвам това, правя го с бележката, че много бих искал да бъда опроверган от събитията, да не се окажа прав. Но това е доста трудна работа.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

 


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване