Thalloderma Shop
02/21/17 05:15
(http://vasvalch.com/)

Dentsu Digital Camp: в ерата на скоростта и иновациите

dentsu digital camp

За какво говорим, когато говорим за disruption? За промяна на бизнеса? За промяна на представите? За промяна на това, което се случва около нас всеки ден? Когато скоростта е най-важна, а доставка за следващия ден вече не е достатъчно бърза – тогава трябва да сме готови бизнесът да се промени завинаги, а комуникацията да го последва.

С това започнахме на Dentsu Digital Camp – първото от серията пролетни маркетинг събития на годината. И въпреки че започнахме така – с познати донякъде неща – влязохме в повече дълбочина, благодарение на лекторите от групата на Dentsu.

Speed is essential

Rikke Grundtvig, CMO на Dentsu Aegis Network, постави основния проблем: скоростта. Бизнесът е светкавично бърз, потребителите са все по-бързи. И в този свят агенциите трябва да се приспособяват – Dentsu вече го прави, като 52% от оборота им идва от дигитални услуги. Бъдещето в този дигитален свят не е в старата линейна потребителска пътека, а в подхода на „звездното небе“, както го нарича Rikke. В него потребителите създават индивидуални „съзвездия“ от персонализирани преживявания.

Бъдещето на маркетинга: от линейно потребителско пътуване към персонализирани „съзвездия“ от преживявания. – Rikke Grundtvig

Потребителското пътуване днес може да се състои от 12 вида взаимодействия: explore online, attraction, travel, move, interest, wait, inspiration, temptations, actions, experience, share, relation. Не говорихме подробно за всяка от тях, но относително лесно можем да предположим какво се крие зад етикетите. Всяка от тези интеракции може да се комбинира с която и да е друга, за да създаде специално лично преживяване, свързано с марката. А най-успешните взаимодействия за нас като маркетолози са тези, които ни позволяват да получим повече данни за потребителите.

Disruption of supply and demand

Който се движи бързо, рано или късно чупи текущия бизнес модел. И ако вашата индустрия все още не е жертва на disruption, то вероятно съвсем скоро ще бъде. С това ни „успокои“ Jane Lin-Baden, CEO на Isobar, показвайки тази графика с вероятността за disruption в отделни индустрии:

disruption barometer

Jane каза нещо много интересно. Свикнали сме да мислим за disruption като за тенденция, която променя предлагането в даден сектор. Истинска промяна обаче настъпва тогава, когато имаме преобръщане както на търсенето, така и на предлагането. Затова толкова бизнеси, изградени върху икономиката на споделянето, работят добре.

Technology + new business model = new (demand + supply) disruption
– Jane Lin-Baden

Истинският digital disruption настъпва тогава, когато нуждата на потребителя не просто е ефективно задоволена, но и задоволяването й се превръща в пълно потребителско изживяване:

  • Нуждата за кино, посрещната първо от Hollywood, се задоволява по-ефективно от видеотеки като Blockbuster, но се превръща в приятно изживяване с Netflix и персонализираните препоръки на платформата.
  • Нуждата от място за почивка се посреща от туристически агенции като Thomas Cook, но задоволяването й е по-ефективно с Booking.com. И все пак, отсядането в нов град е истинско изживяване само с местни препоръки от домакините на Airbnb.

Но не е необходимо да се стараете да измислите новото колело – напротив, постоянното гонене на „най-доброто възможно“ създава сериозно напрежение у потребителите. За да намалите тяхното постоянно безпокойство, гарантирайте им „satisficing“ предложения – лесно достъпни и достатъчно добри. Така ограничавате вложената енергия и увеличавате удовлетвореността.

satisficing(източник)

Креативност по време на иновации

Дори когато си говорим за иновативни неща, скорост и промени – има неща, които тежат на мястото си. Креативното съдържание е вечно, дори когато (особено когато!) се трансформира в нови формати. Това доказват L’Oreal и техните дигитални кампании, представени от Никола Иванов. Компанията се фокусира върху иновативни кампании в тон с младежката аудитория – ето пример с този доста як клип със Zombie Boy:

Но креативната страна днес трябва да върви ръка за ръка със социална отговорност на марката – напомни ни го Frank Krikhaar.

The commercial interest is still there, but it’s made in a better way. – Frank Krikhaar

Рекламата е добра, само ако носи смислена промяна – т.е. прави живота на потребителя или цялото общество по-добър. Това може да се случи с малки на пръв поглед ефекти – когато в рекламата си показваш бащи, които играят с кукли Barbie, променяш обществените стереотипи. Комерсиалният елемент още е там, рекламата ясно представя продукта, но го прави по по-добър начин.

barbie dads

Когато създаваш комплекти от две леви или две десни обувки и така взимаш под внимание нуждите на пара-атлети – Adidas продава повече чифтове, а сегмент от потребителите остава доволен и доживотен фен.

Бъдещето може и да е на най-бързия, но няма ли да е чудесно, ако е и на по-отговорния?

Постът Dentsu Digital Camp: в ерата на скоростта и иновациите е публикуван в Васи ли?!.

Публикувана на 02/21/17 05:15 http://vasvalch.com/dentsu-digital-camp/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване