Thalloderma Shop
03/28/17 08:50
(http://ivo.bg/)

Който лъже по-на едро, той пИчели

Стандартните коментатори, които обикалят телевизиите, си приличат по едно: всичките , с много малко изключения, са наети да вършат тази работа. Не казвам, че лъжат поради това или говорят “неправилни неща”. Напротив, много правилно си нареждат. Но колкото и да са умни ( някои от тях) винаги имат едно наум. Защото не са истински свободни. Говорят срещу заплащане. Журналисти ( от всякакви редакции и телевизии), членове на комисии, социолози, политолози- до един имат интерес да си свършат работата с публичините си изяви.

Като един напълно независим ( и в това отношение) коментатор, когото четете по собствено желание, а не следите “ с едното ухо” от гъгнещия телевизор, мога да предложа скромен, но наистина свободен от зависимости коментар за предизброната кампания с класация на най-големите лъжи в нея.

Ще разочаровам очакващите да поставя на първо място достойната съперница в това състезание Корнелия Нинова поради нейната доказала се относителна незначителнст при крайния резултат от лъжите й.

Най-голямата лъжа, без аналог по своята конкретика и влияние върху податливите на подобно лъготене избиратели, беше сравнението между Крим и Косово, извадено на показ от Бойко Борисов . За да даде храна на няколко процента шарани, които да зариби с мътни намеци за опасността “някой” на забие знамето в Кърджали , той постави знак на равенство между случаите с Косово и Крим- макар разликите да се измерват с около 100 държави повече , признаващи Косово ( между които и България), отколкото признаващите руската анексия на Крим ( от което България не прави официално изключение).

Косово, където през 1999 г. имаше международна военна операция за предотвратяване на започналия геноцид на режима на Милошевич, не е анексирана територия от никоя съседна, още по-малко пък ядрена държава, подмамила “братушките” си да й предадат своите атамни оръжия на съхранение с цел шантаж години по-късно. А референдумът, който по формален признак се използва от Кремъл ( и от Борисов) като някакъв белег за еднаквост , се състоя 10 години след косовската операция на НАТО, докато в Крим постави позорен световен рекорд по мълниеносност в рамките на седмици след руската окупация на полуострова.

Лъжата на Борисов за Косово му послужи за “баланс”, реверанс към путинофилите и самия Путин срещу  споменаването на Крим като примамка за гузната съвест на колебаещите се се гласоподаватели, за които мълчанието му за руската агресия беше тревожен знак за съмнителната му евроатлантическа същност. Малко им трябваше и той ги побутна в правилната посока ( изразът е от един американски диполматически доклад , в които се казваше, че душата на Борисов е в Русия, но Западът трябва да го побутва в правилната посока).

Лъжата за Косово обаче, макар и не за първи път изречена от него, издаде Борисов като самоходна опорна точка на руското влияние у нас. Което подчертава още повече значимостта на тази тлъста лъжа.

Всичките следващи позиции , макар и да са много, заемани от лъжите на Нинова, не могат да се мерят на кантара по своята тежест, както се видя. Който лъже по-добре и по-наедро, той пИчели.

Но трябва, казано в духа на внезапно бликналото следиозборно кавалерство на Борисов, да се признае достойното съперничество на “госпожа Лъжа”. Тя също се постара, макар и да се провали в крайната си цел.

Нинова излъга дребнаво, че ЕС ни пречел да изнасяме кисели краставички за Русия, макар истината да е , че Русия наложи санкции върху български стоки, докато ЕС на практика забрани търговските връзки и посещения на територията на съюза на руски граждани от близкото обкръжение на агресора Путин. Като продължение на тази лъжа Нинова се натовари също с фалшивата новина, че ЕС бил позволил на германския концерн Мерцедес да работи в Русия ( пък забранявал нашите краставички да се продават на руския пазар!), докато оперирането на автомобилния гигант в Русия всъщност е резултат от “благоволение” на Путин, а не на позволение от страна на Брюксел.

Нинова се опита да излъже дори чужденците, макар посланието й определено да беше насочено към рибките червеноперки тук, че щяла да налага вето на европейските санкции срещу Русия в Брюксел. Може лъжата й да е била от незнание, т.е. неволна, защото не е била наясно като новобранец в международната политика, че тя сама не може да свърши тази услуга на Путин, тъй като санкциите се гласуват с мнозинство и не би имала право на вето в слачай, че стане премиер на България. Но лъжата си е лъжа, дори когато е породена от невежество.

Може дори да си вярва, но пак е лъжа казаното от Нинова, че демокрацията й (ни) била отнела здравеопазването, сигурността и образованието. Защото става дума за пари. А парите изчезнаха заедно с пенсионния фонд , мораториума на превратаджията Андрей Луканов върху външния дълг , натрупан от НРБ ( и изплатен едва преди няколко години от всички нас, потребителите на сигурността, образованието и здравеопазването). И съвсем се изпариха при управлението на левия консерватор Жан Виденов.

Сега Борисов и Нинова солидарно ни лъжат чрез мълчанието си по казуса с руските инструкции за БСП как да спечели президентските избори. Борисов можеше да размаже БСП с тази информация, която няма как да не е достигнала до него по линия на службите, цитирани от Уолстрийт Джърнъл. Но предпочете да не размазва БСП, а да замазва случая. Което показва, че уж голямата битка между ГЕРБ и БСП е една голяма лъжа за наивници, оказали се отново мнозинство чрез тяхното представителство и в този парламент.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване