Thalloderma Shop
04/01/17 08:15
(http://ivo.bg/)

Колтурен* комп(л)от срещу един брадат самоходен виц в българската култура

Помните ли брадатия виц за компютрите, които се оказали компоти? Ами за Гарабед, който уж си купил кола, според слуховете, но всъщност една кола го е блъснала? А за шведския филм у наше село, дето на практика бил съветски и не бил “Баба дава на войник” , а “Балада за войника”?

За подобен “комп(л)от” от абсурди става дума и в сюжета с дважди бившия ни министър на културата Вежди Рашидов.

Колегите от “Дневник” са разнищили фалшивата новина в прослава на Главния Мултак на републиката , разпространена в жълт сайт, според който скулпорът едва ли не е помолен да ощастливи Лувъра с две свои творби, а от музея много му благодарят, щото той им удовлетворил молбата и те веднага изложили шедьоврите му, маркирайки по този начин невиждан успех за българската култура. http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/03/31/2946118_chudesa_ot_mediite_kakvo_otgovaria_luvura_na_vejdi/

Доказателствата за обратното са толкова категорични, видно от отговора на Лувъра на самопредложилия се творец, че същият би трябвало да се засрами ( поне веднъж). Вместо това Главният мултак постъпва както винаги: агресивно и с просташки език кълне журналистите, които си позволяват да му противоречат.

“Т’ва не е ваша работа – какво подарявам и какво дарявам и какво продавам не е ваша работа в творчеството…В писмото пише, че съм дарил две работи на Лувъра – да вярно е…Не е ваша работа какво продавам, аз питам ли ви с кого спите. Моето творчеството не е ваша работа”, заявил той в отговор на репортерски въпрос.

Ако ставаше само за “културата” на изразяване и поведение на бившия културен министър- свикнали сме с нея. Нямаше да ни впечатли ( отново). Само че той лъже откровено. Това се вижда от следния абзац, в които изрично твърди, че е бил помолен от Лувъра да си изпраща творбите в музея:

“Искаха от мен да имат скулптури, аз казах като министър, за да няма конфликт на интереси – ето, аз ще ги подаря. Умен човек съм, изчаках да не съм министър – отдавна хората желаеха да им се радват да имат”.

От “Дневник” прилагат факсимилие на френския отговор на натрапника , от което е видно, че инициативата е била изцяло негова.

Очаквайте развитие на абонирания за властта Рашидов в случай, че неговият ментор и вдъхновител на поведението му Бойко Борисов се завърне начело на правителството. А в “най-лошия случай” Рашидов ще командори комисията по културата, вероятно.

 

* колтурен- от колт, макар в случая да подхожда повече наган, което се връзва с наглост

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване