Thalloderma Shop
04/01/17 07:53
(http://asenov2007.wordpress.com/)

НОВИЯТ ПАРЛАМЕНТ И НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО – ПОРЕДНОТО ПОЛИТИЧЕСКО ПРЕЛИВАНЕ ОТ ПУСТО В ПРАЗНО

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ Пет партии в новия парламент, малка преднина на ГЕРБ пред БСП, големи трудности за съставяне на правителство изобщо – това са основните резултати от парламентарните избори в България, които обсъждаме днес с Пламен Асенов.

– Пламен, пет партии попаднаха в 44-то Народно събрание. Какъв политически профил очертават те за новия Парламент и може ли той да оцелее по-дълго от предишния?

– Петте партии, които спечелиха депутатски места на изборите в неделя, са ГЕРБ, БСП, тъй наречените ОП, ДПС и „Воля”. Заради техния политически характер и показаното в предизборната кампания, бих казал, Фили, че профилът на новия Парламент ще е силно популистки. Толкова много и толкова неизпълними обещания от всички участници в изборите никога не сме чували. То не бяха минимални пенсии, които с магия скачат от 150 на 300 лева, то не беше правене на деца за справяне с демографската криза, то не бяха заклинания към лошата демокрация, отнела на народа безплатното му образование и здравеопазване от времето на комунизма. На всичкото отгоре, някои от партиите, тъй наречените „патриоти” например, и след изборите настояват, че изпълнението на техните безумни предизборни обещания е задължително условие за участието им в управлението. Изобщо, напреженията вътре в Парламента се очертават доста силни, като се има предвид също факта, че втората политическа сила, БСП, има двойно повече депутатски места, отколкото досега и може да бъде доста по-солидна опозиция. А можем да погледнем и от обратната страна. Извън този Парламент останаха трите тъй наречени „малки десни формации”, както и партия ДОСТ на Лютви Местан. Те получиха подкрепата на общо към половин милион избиратели, които сега нямат свое политическо представителство, но имат искания, визии за живота и несъгласия, защото са сред най-образованата и активна част на българското общество. Това пък е обещание за силен външен натиск спрямо парламента. Тези, а и много други фактори има, които подсказват, Фили, че 44-то Народно събрание вероятно няма да изкара пълен мандат и, дали съвсем скоро, дали след година и половина, максимум – две, вероятно ще имаме нови предсрочни избори.

– След като Парламентът няма да е стабилен, това означава и нестабилно правителство?

– Така се очертава бъдещото управление, Фили, с уговорката, че то ще бъде нестабилно – ако правителство изобщо бъде съставено и независимо от това кой го състави.

– На дневен ред все пак е вариантът за трети кабинет Борисов. Като първа политическа сила, ГЕРБ първи получават мандата. Ще успеят ли да го реализират?

– В нощта на изборите Бойко Борисов каза, че ГЕРБ са длъжни да управляват. Да, те имат само 5.5 процента преднината пред БСП. Да, депутатите им са под възможността за самостоятелно управление. И – да, за да реализират мандата, ще са принудени пак да правят поне двойна, ако не и тройна коалиция, но с много по-трудни и непредсказуеми партньори. Обаче ако сега Борисов откаже да направи правителство, значи директно подарява властта на социалистите и тогава партията му най-вероятно ще се срине като картонена кула и ще изчезне от политиката.

– Кои са възможните коалиционни партньори за ГЕРБ този път?

– Вариантите са няколко и всичките лоши. Първо, може да се направи коалиция между ГЕРБ и тъй наречените ОП. Заедно, гласовете им са 123, тоест, ще имат мнозинство от два гласа. Само че на подобно крехко мнозинство не може да се разчита. На всичкото отгоре, както вече казах, тъй наречените „патриоти” като цена за сътрудничеството си искат да се изпълнява тяхната предизборна програма, пълна с нелепи обещания и дори откровени глупости. Как ще стане това, не е ясно. И третият, но наистина най-важен факт, който препречва пътя за подобно сътрудничество, Фили, е участието на Волен Сидеров и неговата партия Атака като партньор в коалицията Обединени патриоти. В този момент да се вкара в българското управление една агресивно проруска и анти европейска партия, си е чисто политическо самоубийство – както във вътрешен, така и във външен план. Съмнявам се, че Бойко Борисов изобщо е способен да придума европейските ни партньори да преглътнат подобна опция.

– А какви са другите варианти за съставяне на правителство?

– Другата възможност е коалиция с ДПС, където проблемите са идентични. ДПС има равен брой депутати с ОП, но срещу тяхното участие във властта съществува силна обществена нетърпимост, включително сред привържениците на ГЕРБ. На всичкото отгоре, в последно време Ахмед Доган разкри истинското си политическо лице и освети реалния проруски характер на своята партия, така че и участието на ДПС в управлението не би било посрещнато добре в европейската столица Брюксел.

– Ако приемем, че нито един от тези варианти не стане, остават два – правителство на малцинството, като се търсят плаващи мнозинства по различни теми или тъй наречената „голяма коалиция” – ГЕРБ и БСП. Кой от тях изглежда по-вероятен?

– Според мен възможност за „голяма коалиция” практически не съществува, Фили. Да, онзи ден един от лидерите на тъй наречените „патриоти” призова за съставяне на голяма тройна коалиция – ГЕРБ, БСП и ОП, обаче това е пълна химера. Най-малкото, пита се в задачата, защо в този случай тъй наречените „патриоти” ще са необходими на ГЕРБ и БСП, след като те ще имат предостатъчно депутати. Но това е само на теория, на практика ми се струва изключено ГЕРБ и БСП да си стиковат апетитите за тъй наречените порции в държавата, тоест, икономическите си интереси. Така че, Фили, в момента според мен най-вероятен изглежда вариантът ГЕРБ да състави правителство на малцинството и да управлява докъдето може, а после пак да отиде на избори и да търси възможност за четвърти кабинет Борисов. Разбира се, в известен смисъл нещата биха се улеснили, ако ОП внезапно поумнеят и се разделят както с част от твърде неразумните си претенции, така и със своя политически съдружник Волен Сидеров. Това може да отвори път за съставяне на тройна управленска коалиция между ГЕРБ, ОП и партия Воля на бизнесмена Веселин Марешки. Колкото и популистко да е това управление, от гледна точка на ГЕРБ то все пак ще бъде нещо по-добро от нищо.

– А има ли възможност, въпреки всичко, ГЕРБ да се откаже или реално да не успее да състави правителство и мандатът да отиде у БСП?

– Малка, но има. Тогава социалистите ще бъдат изправени пред абсолютно същите трудности, доколкото електоратът им трудно ще преглътне поредна коалиция с ДПС, а европейската левица в Брюксел, също както европейската десница, трудно ще преглътне евентуалното сътрудничество с Волен Сидеров. В заключение искам отново да напомня, Фили, че всички тези възможности, които обсъждаме, са за съставяне на каквото и да било правителство, което, обзалагам се на последните си пет лева, ще бъде временно. В общата следизборна картина, за съжаление, изобщо няма възможност за съставяне на истински стабилен кабинет, способен да извърши така необходимите за България реформи. Ето защо според мен глобалният резултат от тези избори може да се обобщи като поредното политическо преливане от пусто в празно.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

 


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване