Thalloderma Shop
04/06/17 10:02
(http://ivo.bg/)

Радев явно вярва в скорошни избори и в големия потенциал на ДОСТ

Колкото и да се опитват да монополизират “истината” така, че да не се пише в кавички, управляващите конспиратори в България трябва да свикват с мисълта за човешкия фактор. Ако не намерят начин да го усмирят с политически убийства на “ренегати”, както правят традиционно в Русия, рано или късно им лъсва заникът на червеното величие.

Такъв е случаят със скандала около противоконституционната намеса на президента Радев в законодателната сфера, нареждайки на кръг от заговорници да прокарат промени в Закона за българското гражданство, за да се попречи на български граждани в чужбина да гласуват. Работата обаче се размириса след стенографирана и публично сервирана реплика на служебния премиер Герджиков пред неговите министри, от която стана ясно, че по друг казус от същото естество ( т.е.- вдъхновен от предизборните обещания на БСП), държавният глава е поискал Министерският съвет да отмени наредба, свърза с “уседналостта” и на бежанците.

Така- веднъж уседналост, втори път уседналост и още преди третият път “стомната” на президента се счупи и от нея потече информация. Видя се как този политически новобранец си въобразява, че е станал за един ден главнокомандващ в политиката въпреки твърде ограничените си пълномощия.

На помощ му се притече министърът на правосъдието Мария Павлова. От най-загадъчното лице в служебното правителство ( за което като мотив да заеме поста май се промъкна единствено подозрението, че е била студентка на проф. Герджиков),  тя е на път да се превърне за броени дни в медийна звезда с твърде съмнителна отразена светлина.

От една страна тя подава на премиера въпроса за това на какво основание трябва правителството спешно и извън работно време в края на миналата седмица да отменя ( омразната на БСП) наредба за приемането на бежанци в общините под номер 208, което позволява на министър-председателя да посочи “желанието на президента” като истинската причина. Само два дни по-късно, след  като се дочуха откъм президентството и неговата партийна ракета-носител БСП вопли срещу това “предателство”, Павлова бързо се реваншира. Този път тя се опитва да замаже президентската намеса по въпроса за уседналостта като намери изкупителна жертва, на която да бъде приписана цялата тежест на замисленото престъпление десетки хиляди български граждани в чужбина да бъдат лищени от право на глас.

Принудена ( вероятно пак по внушение на инициатора Румен Радев и весталките от БСП, свързани с Брюксел ) да оттегли спешно злополучното престъпно намерение, тя уволни набързо един експерт, назначен на изпитателен срок в повереното й министерство. Обаче, както вече отбелязах, другарите и другарките съзаклятници още не могат да надживеят чувството, че като вземат властта всички техни подчинение ще си траят какви са ги вършили и ги вършат зад дебелите крепостни стени на властта с третираните като крепостни селяни служители.

Обвиненият от нея като главен злосторник ръководител на дирекция „Съвет по законодателството” в Министерството на правосъдиие Любомир Талев се защити пред медиите и не й остана длъжен. Не само че “издаде четата”, която се е събирала на инструктаж при президенета по темата, но и извади на бял свят цитати, уличаващи Радев и съветника му Иво Христов, кояйо също се изживява като законодател с подигравателни реплики към “десните”, които щели да “вряскат” срещу ограничаването на правата на български граждани, но това нямало значение.

В пряко интервю по Нова телевизия уволненият експерт категорично потвърди, че инструктажът за подготвянята законодателна инициатива, на каквато президентът няма право, е бил ръководен от Радев и то с откровения до цинизъм аргумент, че целта е да се попречи на партия ДОСТ да влезне в парламента при следващи избори ( доколкото не е за вярване, че Радев мисли в категориите на цели 4 години напред, явно е убеден, че такива избори ще има скоро).

Освен всичко друго, Радев по този начин потвърждава тезата на самия лидер на ДОСТ Лютви Местен, че цялата държава е била впрегната да се бори с новата му партия. Само че Радев, като всеки новобранец с напомпано самочувствие от връзките си със силните си покровители, още по-силно е надценил гаранциите конспирацията да си остане заключена между дебелите стени на неговата крепост.

Уволненият експерт категорично потвърди, че промените в закона са били поискани лично от президента Румен Радев, за да се ограничат гласовете от Турция.

Този кратък сюжет е ярка илюстрация за това, как хитрата сврака не винаги може да заблуди всички с лупингите си. Вместо да изчака конституирането на новия парламент и да задейства лостовете си на влияние ( Борисов се скъса да обяснява как трябва да има единство по важните теми в държавата, а Нинова запя същата песен от няколко дни насам), самоувереният пилот на съветски изтребител беше приземен от реалностите. Идеята му да ускори приемането на текста в неродения още парламент предвиждаше българите зад граница да могат да гласуват, само ако са живели три месеца преди вота в България. Но се наложи при дадените обстоятелства и поради грубата намеса на държавния глава проектът да бъде оттеглен и ще трябва да премине през обществно обсъждане.

Това призна най-високопоставеният кадър на БСП в служебното правителство Деница Златева пред БНТ днес. Твърдейки, че не била знаела за готвените промени в Изборния кодекс, ограничаващи гласуването на българите в чужбина, а е разбрала за тях едва, след като били качени на съответния сайт на правосъдното министрество(?), вицепремиерът Деница Златева започна да замазва положението тази сутрин пред БНТ.

“Не мога да кажа какво е провокирало тази законодателна инициатива, но е факт, че министърът на правосъдието свали законопроекта от страницата и предприе други дисциплинарни действия в ресорноо министерство”.

И още:

 

“Мога само да кажа, че в рамките на служебното правителство темата не е повдигана и ако беше минало на междуведомствено съгласуване със сигурност всяко едно от министерствата щеше да даде своето становище. Радвам се, че законопроектът е свален, защото всякакви такива предложения би трябвало да минат през едно широко обществено обсъждане, не само в рамките на правителство, което ги предлага, но и политически партии, представители на различни организации. Смятам, че е правилно решението на министър Павлова да свали този законопроект от сайта и съответно да не бъде подложен на обществено гласуване”, добави “радостната” от излагацията на съзаклятието Златева.

Е, радваме се и ние, които вие гледаме сеира да водите законодателна битка с една извънпарламентарна партия, като ДОСТ, още преди да сте уседнали в Народното събрание, в което русофилството има мнозинство от 240 (между)народни представители.

 

В заключение: рикошетът от намесата на Радев постигна успех за ДОСТ. Вместо да закопае партията на Местан ( която дразни петата колона в България с дързостта да говори претив агресивната политика на Путин), болгарский президент постигна обратния ефект: извади пред строя тази формация като най-голямата заплаха за рашисткото влияние у нас и даде без да иска рамо на онези, които иска да препъне като вместо да им протегне ръка от позицията на “натовски генерал” се опита да им подложи крак.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване