Thalloderma Shop
04/08/17 08:41
(http://ivo.bg/)

Президентът Радев по стъпките на Живков и Борисов- гледа да не дразни Москва

Бойко Борисов и Румен Радев, “силните мъже” в българската политика- и двамата пресни победители на избори- мълчат като слабаци в момент, когато тяхната проатлантическа реторика бе поставена на изпитание от силно действие на лидиращата сила в НАТО с ракетен удар в Сирия без съобразяване с Кремъл.

Ако Борисов е все пак в по-удобната позиция на бивш премиер, макар и запътил се към върха на изпълнителната власт отново, то дезертирането на главнокомандващия Радев от ясна позиция по предизвикателството на САЩ спрямо Русия за пореден път потвърждава индикациите на избирателните реакции на държавния ни глава като ориентир за неговите “вкусове”.

За сравнение: заради някакво си намерение на някакви си общинари в малкото градче Копривщица президентът ни намери за нужно да изригне със светкавична и категорична позиция ( точно както и Борисов, впрочем), но по въпроса за неудобната на Москва американска акция в Сирия, който буквално разтресе световната политика, София се прибра обратно в провинциалната си черупка в духа на заветите на Живков “да се поснишим, докато бурята поремине”.

Точно както и след руската агресия срещу Грузия през август 2008 г. нашите днешни управници изчакаха изявление на ЕС по случая, за да се скрият зад него. В сайта на външното ни министрество се появи най-после присъединена към европейската местна позиция.

“В отговор на химическата атака в Сирия от 4 април т.г., на 7 април САЩ осъществиха ограничен ракетен удар по военното летище Шайрат, Сирия. Във връзка с това, на същата дата, Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Могерини публикува декларация от името на ЕС, която потвърждава нашата последователна обща политика по конфликта в Сирия. В допълнение към изразената на 6 април от МВнР позиция, подчертаваме, че България приема въздушните удари на въоръжените сили на САЩ по летище на сирийските ВВС като част от усилията за решаване на проблема с химическите оръжия в Сирия, чието използване категорично трябва да бъде прекратено. Още веднъж подчертаваме необходимостта от възможно най-бързо разкриване и наказване на виновниците за варварския акт извършен на 4 април т.г. в град Хан Шейхун”, се казва в текста на МВнР.

Снишаването на президентския самолет на завет зад ведомствения ход обаче не може да остане незабелязано нито от съюзниците, нито от будната част от българската аудитория, за да разчита на приспаните й сетива. Лидерите на демократичните страни застават с физионимите си в момент на изпитание на привързаността към политики и ценности, споделяни от демокрациите, за да покажат ясно на чия страна са държавите, които ръководят. У нас обаче , както вече отбелязах, шикалкавенето при избора между лоялността спрямо съюзниците и стремежа да се угоди на Москва с някое намигване зад западния съюзнически гръб, е традиция, наложена още с нахлуването на уж западния възпитаник Сакскобургготски в българската политика.

Приемствеността по линия на политиката на снишаването ( пред гнева на СССР по времето на перестройката) продължи при Борисов под неофициалния девиз ( който съм чувал като признание лично от устата на Борисов като премиер в негово телофонно обаждане до моя милост) “ не искам да дразня Путин”. В този смисъл, Радев е направо традиционалист, който кара самолета на България по въздушните, но видими коридори на въжеиграчеството на свите предшественици.

Свързано изображение

Резултат с изображение за Тодор Живков снимки

 

…лика-прилика, като три руски чепика

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване