Thalloderma Shop
04/19/17 13:48
(http://ivo.bg/)

Слави Трифонов отдавна загуби правото да се представя за закрилник на свободното слово

Шоуто на Слави с предоставянето на едната гледна точка в скандала с журналиста от Нова телевизия Васил Иванов и шоуто на новия парламент съвпаднаха по време. Най-лесно ми е да избера голямото шоу в 44-то Народно събрание като тема на деня, но по навик и по принцип избирам по-трудната тема.

Не взимам страна в спора дали Васил Иванов е бил цензуриран ( конкретно от Дарина Сарелска, неговия началник), защото трябва да съдя по твърдение във връзка със случая, чиято същина не познавам. Не познавам на практика и Васил Иванов, освен в публичното му аплоа ( засичането в късен нощен клуб не се брои за познанство, от което могат да се правят изводи и обобщения).

Понеже нямам навика да се “снишавам, докато премине бурята” в духа на заветите на Тодор Живков от времето на перестройката, все пак ще взема отношение по онова , което знам.

С Дарина Сарелска съм работил години наред. Тя беше продуцент на предаването ми “ В десетката”, включително в онзи драматичен негов край, когато беше свалено от ефир по заповед на началството ми заради зададен от мен въпрос на 8 октомври 2006 г. към събеседник, представящ в студиото ми президента Първанов. Питах Михаил Мирчев дали знае нещо за получени от държавния глава два мезонета като подарък от страна на оръжейния търговец Петър Манджуков, както се твърдеше в анонимен, но изключючително обстоятелствен сигнал, който би могъл още същия ден след предаването да бъде проверен.

Най-доброто доказателство ( преди да публикувам и други в книгата “Президент на Ръбъ” 4 години по-късно), че подаръкът ще да е бил реалност, е фактът, че вътрешният министър Румен Петков беше наредил полицията да охранява посочения адрес с мезонетите, но нито БТВ, нито която и да било друга телевизия ( а още по-малко пък предаването “Шоуто на Слави”) посмяха да направят проверка и с едно толкова логично и просто действие да потвърдят основателността на въпроса ми.

Дарина Сарелска беше сред колегите, които изразиха съжаление за решението ми да напусна БТВ в знак на протест ( след като бях заплашен  и с уволнение). Не заради това обаче я споменавам, а заради онова, с което съм я запомнил: не си я предстявам в ролята на цензор. Освен ако не е развила някаква злокачествена , незабелязана в зародиш от мен началническа мания в следващите години.

Същевременно “не си спомням” днешният борец срещу цензурата Слави Трифонов да беше проявил каквато и да било чувствителност към онзи скандал, който беше далеч по-гръмовен от днешния заради пряката намеса на неговия приятел , действащия президент Георги Първанов, от чието им бях наруган в нарочна декларация, четена по БТВ ( ехото достигна чак до годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права по света, в който се оказах герой за втори път по аналогичен повод след 1993 г., когато ме преследваха от БСП и ДПС по времето на мафиотското правителство на Мултигруп, крепено от тях). Същият, за чието височайше присъствие в студиото му по време на интервю със съпругата му Зорка помолих Трифонов при написването на книгата да ми предостави кадър, но след два дни “размисъл” ми беше съобщено, че предаването нямало архив. Как да си предостави архива, от който се вижда близостта на Георги Първанов, с когото Трифонов си ходеше по гуляи и на лов, с подставеното лице Владимир Лазов, собственик по нотарален акт на двата мезонета!?

Ето защо не вярвам на принципната загриженост на Слави Трифонов за борбата с цензурата. Изборът на Васил Иванов да заложи на Слави Трифонов като на борец за свободата на словото и свой покровител прави лоша услуга на каузата му. Ако става дума за кауза.

Апропо, можех да се обадя на Дарина и да се поинтересувам за мнението й, но тогава текстът ми щеше да прозвучи различно ( за самия мен). Вие, читателите, нямаше да знаете това, но ми стига аз да знам: както съм отбелязвал и  друг път, истинската превенция срещу изневярата не е гаранцията, че измаменият няма да разбере, а е в това потенциалният измамник да не иска да се срамува от образа си в огледалото.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване