Гамизов: Прецакаха ме за министър енерГЕПИка

http://gikotev.blog.bg/drugi/2017/04/26/gamizov-precakaha-me-za-ministyr-energepika.1539342

Това става ясно от безпрецедентно изригване на енерГЕПИйния "експерт" на фейсбук стената си, от тази сутрин (26/04/2017г.). Обикновено туй недоразумение плющи и пръска слюнки само срещу президентите на Русия и Турция, Владимир ...

По случай 31 години от трагедията с АЕЦ "Чернобил"

http://gikotev.blog.bg/drugi/2017/04/26/po-sluchai-31-godini-ot-tragediiata-s-aec-quot-chernobil-quo.1539153

Ще направим поредното разобличение, свързано с последното гигантско престъпление на (из)родната ядрена мафия, свързано с ограбванети ни за милиарди, за да ни "купи" купчина старо желязо, което уж ставало за бъдещи ядрени реакто...

“Диви прасета убиха бойци на Ислямска държава” или как бързо да направим посещения

https://ruslantrad.com/2017/04/26/divi-praseta-ubiha-boytsi-na-islyamska-darzhava-ili-kak-barzo-da-napravim-poseshteniya/

Една от най-новите "ексклузивни" истории, които се публикуват в Интернет сайтове, е свързана с Ислямска държава, смъртта на трима бойци и няколко диви прасета. По принцип, от 2014 година групировката стана основна тема, с която редица медии получават видимост, но ако към тайнствеността и агресията на джихадистите добавим, че техни бойци са били убити от диви прасета (прасето е мръсно животно в исляма), тогава посещенията са гарантирани. Така Повече [...]

“Диви прасета убиха бойци на Ислямска държава” или как бързо да направим посещения

http://ruslantrad.com/2017/04/26/divi-praseta-ubiha-boytsi-na-islyamska-darzhava-ili-kak-barzo-da-napravim-poseshteniya/

Една от най-новите "ексклузивни" истории, които се публикуват в Интернет сайтове, е свързана с Ислямска държава, смъртта на трима бойци и няколко диви прасета. По принцип, от 2014 година групировката стана основна тема, с която редица медии получават видимост, но ако към тайнствеността и агресията на джихадистите добавим, че техни бойци са били убити от диви прасета (прасето е мръсно животно в исляма), тогава посещенията са гарантирани. Така Повече [...]

„Приказка за синьото кълбо“ – никой не е самотен остров

http://azcheta.com/prikazka-za-sinyoto-kalbo-andri-snair-magnason/

Чели ли сте детска книга от исландски автор? Не? И аз не бях, но вече отстраних пропуска си благодарение на Андри Снайр Магнасон и романа му „Приказка за синьото кълбо“ (изд. „Ергон“). Съдейки само по жизнерадостната цветна корица на книгата, очаквах да прочета слънчева неангажираща история в стил: няколко дечица се забавляват, като между другото леко...

Виктория Казакова: Мечтая с. Радунци да се сдобие с библиотека като от „Красавицата и звяра“

http://azcheta.com/viktoriya-kazakova-mechtaya-s-raduntsi-da-se-sdobie-s-biblioteka-kato-ot-krasavitsata-i-zvyara/

Преди дни попаднахме на серия снимки във фейсбук групата „Какво четеш“. На пръв поглед нищо специално – планини от книги, извиващи се в стройни редици. Когато се вгледахме, обаче, видяхме, че томчетата са в лошо състояние, а мястото, на което се намират, е занемарено. Оказа се, че фотографиите са от изоставената библиотека в с. Радунци....

Издателски проект: Бащите не си отиват

http://azcheta.com/izdatelski-proekt-bashtite-ne-si-otivat/

В рубриката „Издателски проект“ ви разказваме за дръзките, различни, необичайни книги и поредици, които излизат на българския книжен пазар. Разговаряме с Невена Дишлиева-Кръстева за книгата „Бащите не си отиват“, на която „Аз чета“ е медиен партньор. Книгата събира 24 лични истории, спомени, разкази за начините, по които покойните бащи остават с децата си. Отворените от тях празноти...

De Profundis: ЗА СЕКСА МЕЖДУ БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ МИСЛИТЕЛИ И ЛЮБИМИЯ ИМ НАРОД

https://asenov2007.wordpress.com/2017/04/26/de-profundis-%d0%b7%d0%b0-%d1%81%d0%b5%d0%ba%d1%81%d0%b0-%d0%bc%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d1%83-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b8%d1%87/

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg – http://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/lacheni-tsarvuli/de-profundis-za-seksa-mezhdu-balgarskite-politicheski-misliteli-i-lyubimiya-im-narod

Чета, че в Англия откриват публичен дом със секс-кукли, вместо с живи проститутки. И хората се хвалят с новата си придобивка, какво да правят.

Британска им работа – още не брекзитнали от ограничителния свят на брюкселските бюрократи и веднага предприемат поредната си напредничава стъпка в индустриалната революция.

Да плащаш доброволно на сводник за секс с гумена кукла – ето до какви висини стигна не само модерната техника, но и модерното гражданско съзнание, граждани. И затова този народ, помнете ми думата, скоро ще отиде още по-далеч напред, отколкото е отишъл досега.

За разлика от британските обаче, българските революции продължават да си бъдат само и единствено политически. С други думи – от най-лошия вид, такива, които ни набутват все по-дълбоко и по-дълбоко в батака.

Вървя си онзи ден из Пловдив и на голямо централно кръстовище гледам билборд, подписан от две борчески комунистически организации – Движение „Че Гевара” /щрак, портретче на аржентинеца-кубинец/ и Съюз на комунистите в България /съпроводено с, щрак, портретче на Димитър Благоев – Дядото/.

Да, същият онзи Дядо, дето, както свидетелства един пловдивски вестник от началото на миналия век, бил забелязан от бдителен репортер в централен пловдивски бардак „да разширочава една тясна социалистка”. По същото време, допълва репортерът, когато Бабата, тоест, жена му, Вера, е надлежно изпратена да присъства на скучен социалистически конгрес в Швейцария.

Споменът за този вид журналистика няма как да не умили и развълнува душата ми, но веднага след това се запитах – ама чакайте бе, какво общо има Дядо Благоев с комунизма, та някаква комунистическа партия го изтипосва за свой патрон. Отговорът е така прост, че и неандерталец ще го разбере – ами нищо общо няма.

Димитър Благоев, както е известно, си е един обикновен широко-социалистически социал-предател от гледна точка на тесните социалисти, както наричат себе си първичните български комунисти преди около век. На всичкото отгоре, той пише и доста остри неща против Русия и руската политика към България, така че е предател и по тази свещена за всяко комунистическо сърце линия.

Обаче проблемът е, че очевидно шпинделите от въпросния нашенски Съюз на комунистите са създадени далеч преди неандерталците и са толкова тъпи, та не знаят всичко това, те просто са решили да се окичат с някакъв благоприличен образ и подобие. И са си избрали Благоев за знаме, не Тодор Живков – включително за да се различават от социалистката Корнелия Нинова, която не се срамува и на Живков да се поклони, стига това да ѝ свърши работа.

А може и да са се уплашили хорицата-комунисти от онзи строг закон, дето обявява комунистическата партия в България за престъпна организация. Или от онзи, който забранява символите на комунизма като отровни за човешката душа…..

Добре, де, няма как да се уплашат въпросните преднеандерталски другари, защото живеем в България и такива закони, дори да съществуват на хартия, нямат никаква практическа стойност.

Кой може да си представи например, че смелите български правоохранителни и правораздавателни органи някога ще престанат да си бъркат в носа и ще си мръднат дебелите задници, за да се захванат с нещо извън разпределянето, преразпределянето и консумирането на собствените си финансови и властови порции? Камо ли пък – за да се захванат с нещо толкова абстрактно като опазване на обществения ред и умствената сигурност на българина от тъпите комунистически попълзновения.

А те са наистина щедро тъпи, като съдим и от съдържанието на билборда, за който ви говоря. Той е посветен на 1 май и лозунгите в него гласят: „Мир, труд, свобода, революция” – в този ред.

Да оставим настрани факта, че неколцината михлюзи от „Че Гевара”, които понякога виждам как с мътни погледи се шматкат из пловдивските улици, явно никога не са помирисвали какъвто и да било труд, дори най-малкия. Да забравим също, че всяка комунистическа партия, където и да е по света, задължително носи на хората само войни и ограничения на свободите. Да приемем, че тези наши смели комунистически елементи искрено се борят за мир, труд и свобода.

Ами ако вземат, та внезапно се преборят – чак тогава ли ще се захванат да вдигат революция? Срещу кого, срещу себе си ли? Както разправяше Лех Валенса за първите дни като президент от „Солидарност” – като управляващи сутрин ние взимахме дадени решения, а като синдикалисти следобед излизахме да протестираме срещу тях.

В този смисъл – революцията не трябва ли да е първа в подобен свещен списък. Ама пък ако се прокламира на първо място революцията, тогава как можем искрено и убедително да твърдим, че сме борци за мир…..

Да-а-а, няма как. Голям капан е да си толкова тъп, че в тези модерни времена, когато светът заменя досадните жени с практични гумени кукли, ти сам и доброволно да се наричаш комунист.

Абе, какво да ви кажа, граждани – и прост социалист да се наричаш, пак никак не е лесно в днешна България.

Питайте Георги Гергов, горкия. Мъка му е на него, голяма мъка, че „шутове и палячовци има в БСП” – както специално подчерта по телевизора онзи ден. Е, вярвам му, безрезервно и безпрекословно му вярвам, че ги има. Даже досега аз лично смятах и него самия за политически шут и червен палячо. Но приемам разграничението му от тази гмеж като първа стъпка към осъзнаване и търсене на изкупление. На покупление. Така де, сещате се – на поредното за без пари пазаруване от негова страна на някакви пловдивски панаири, софийски ЦУМ-ове, държавни институции, човешки съвести, пък и цели хора.

Има обаче опасност и да не се измъкне Гергов толкова сух от водата, в която е нагазил, тоест, освен от високата политика, скоро може да вземе да изхвърчи и от бизнеса изобщо. Като гледам – прекалено много ядове докара той вече не само на собствената си партия и лично на другарката Корнелия Нинова, но и на главния прокурор Сотир Цацаров. А да се еб…ш с реалната власт е опасно. По принцип е опасно и винаги е било. По тази тема Гергов да пита циганския си аналог Цар Киро и ще научи от първо лице как в един миг всички политици, съдии и прокурори, ченгета и вся остальная сволоч, която дотогава си държал в ръчичките си, изведнъж намират начин да се еманципират и да те вкарват на топло. В мекия вариант.

Така или иначе, струва ми се, че пловдивското Гоче много сгази прокурорската леха с лук, като в споменатото интервю изръси следната наистина умствено великанска приказка: „Един прокурор може да се среща с всеки и е длъжен да се среща с всеки, който иска среща”.

Това се вика то всеобщо равенство по комунистически тертип – прииска ти се да пиеш кафе и да си побъбриш с главния прокурор на републиката, вдигаш телефона или пращаш разсилния да го повика и той – какво да прави, идва, човекът. Щото е длъжен да се среща с всеки. Също като оная Тодора от прочутата народна песен, дето била полегнала за всеки, който я пожелае…..

Абе тези хора наред ли са? Имам предвид всичките тези хора, пряко и косвено замесени в аферата с кафепиенето в ЦУМ.

Работата май и с тях е същата като с гореспоменатите чегеваристи и комунисти – вместо да са в кауша и да се разследват, всички тези типове се надсмиват над обществения ни интерес. А това означава, граждани, и над общественото ни безсилие да се защитим и развиваме.

Не се смейте на англичаните. Да, те плащат за секс с кукли, но ние тук пък плащаме за бардак, в който няма дори гумени момичета – само момчета с тъпи физиономии и гнусни апетити…..

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


В банановата ни республика е банално руските колонизатори да ни правят на маймуни

http://ivo.bg/2017/04/26/%d0%b2-%d0%b1%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b8-%d1%80%d0%b5%d1%81%d0%bf%d1%83%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b0-%d0%b5-%d0%b1%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d1%80/

Руският посланик Макаров нападна остро президента Плевнелиев при визитата си в Хасково, съобщава FrogNews.

Това е синдромът на политик, който наскоро е изпаднал от власт. Липсват му камерите, микрофоните и медийното внимание. Жал ми е за г-н Плевнелиев. Съжалявам, че се налага да го кажа, но е така!”, заяви Анатолий Макаров.

Той  бил помолен от журналисти да коментира твърдението на Росен Плевнелиев за това, че Москва се е месила във вътрешната политика на България, като е финансирала български партии. Според бившия държавен глава е имало доклади, според които Русия стои и зад хакерските атаки срещу сайтове на български институции на местните избори през 2015-а година “.

Коментарът за непристойното поведение на руският посланик ( не) е излишен. Могат да се кажат само баналности.

Банално е да се каже, че един посланик не се произнася – при това по политически въпроси- от свое име, а говори от името на държава, която го е изпратила за свои говорител.

Банално е да се каже, че Русия се меси в българската политика и Макаров го доказава с арогантност, произтичаща от увереността му в безнаказаността на подобно негово поведение.

Банално е да се каже, че в това няма нищо ново. Дори в качеството му на действащ президент Плевнелиев беше публично и грубо руган от руски политици , като Жириновски, без от това да произтече никаква реакция на институционално ниво в България.

Банално е да се каже, че Макаров върви по стъпките на своя предшественик Юрий Исаков. Той нападна невъздържано Плевнелиев в интервю за “Дарик” радио, за което ми стана известно от мой източник, след като московското превъзходителство е поискало от радиото да премахне при излъчването на записа на 12 април 2014 г. абзаца с ругатните към българския държавен глава. http://ivo.bg/2014/04/12/дарик-не-излъчи-запис-с-нападки-на-руск/

Банално е да се приеме, че случаят с Исаков беше потулен в зародиш още от самата медия. Вместо да прояви характер и да излъчи записа, тя му угоди.

Банално е, че вместо Исаков да стане персона нон грата в България, моя милост от онзи момент нататък се превърна още повече в нежелана перосона за радиостанцията.

Банално е, че баналностите от горния бегъл списък , не се коментират ( почти) никъде на публично ниво в България, освен в интернет, където запушването на усти е по-трудно.  Така е в нашата бана(л)нова республика.

Защото сме банална, направо бананова република, в която постколониалните ни владетели ни правят на маймуни с помощта на тревопасните от стадото, готово да блее умилително след всеки руски шамар на аванта.

НА СНИМКАТА: Развълнувани посрещачи на Макаров в Пазарджик по време на банално посещение в града

Share on Facebook

Дъблин, Ирландия

http://patepis.com/?p=72870

Днес Албена ще ни заведе до Дъблин, Ирландия. Приятно четене:

Дъблин, Ирландия

Потеглихме към

Дъблин

в края на декември. Предстоеше ни преживяване, което планувахме и чакахме от няколко месеца и много се вълнувахме. С полет на Ryanair от София след около четири часа кацнахме на летището в ирландската столица – голямо, модерно и много функционално. Самолетът се придвижи в непосредствена близост до сградата и трябваше само да пресечем, за да влезем вътре. Един от стюардите – усмихнатият Даниел – съдействаше за пресичането и ръкопляскаше. :)Няма как да не се запомни такова посрещане на непозната земя! До pass control обаче се наложи да походим по дългите модерни коридори на летището. Самата процедура мина бързо и безпроблемно – въпреки многото пътуващи. Бях се информирала предварително как да се придвижим до града и сравнително бързо открихме откъде да си купим билети за автобусите. Има си специализирани линии, които по два маршрута превозват пътниците до центъра на Дъблин. В една посока е на цена от 6 €, а в двете – 10 €. Автобусите естествено са двуетажни и се движат начесто. Когато се качвахме шофьорът ни попита докъде сме и когато наближи спирката ни уведоми, за да слезем. Тъй като беше различна от тази, която предварително бяхме набелязали, не бяхме подготвени за слизане. Разбързахме се и се притеснихме, че се налага да ни чакат, но…. никой не се ядоса, изнерви и дори не ни нахока, че се бавим. Напротив – усмихнаха ни се и ни пожелаха хубава вечер! 🙂

Кварталът, в който беше нашият хотел е тих и спокоен, с широки улици и сравнително ниски сгради. Бързо го намерихме и се настанихме.

И тук беше първият ни сблъсък с необичайните за европейците от континента битови нещица 🙂 Особено в банята – много кранове, много нещо. Истинска енигма за разгадаване! Оправихме се набързо и хукнахме към центъра – нямаше време за губене. Едно от нещата, които ни направи впечатление е по-ранното стъмване спрямо България. Но градът и нощем е очарователен, жив и пълен с хора. Улиците са спокойни, трафик няма, пресича се безпроблемно – въпреки обратното движение. На много места по централните места имаше улични музиканти. И то доста добри. Все пак Дъблин е прочут с тези музиканти. Видяхме Тринити колидж отвън, Острието, разходихме се край р. Лифи и се насладихме на красивите, празнично осветени сгради, преминахме по

Ha`penny bridge

Ha`penny bridge – Дъблин, Ирландия

Това е първият пешеходен мост над реката и официално има друго име. Но създателят му е получил правото да събира такса от половин пени за преминаването през него за срок от 100 години и мостът е станал известен с това. Та така и до днес. По него има от онези катинарчета с имена на влюбени, а тези, които все още търсят любовта записват желанията си 🙂

Ha`penny bridge – Дъблин, Ирландия

Вечер градът е изпълнен с млади хора, които обикалят по пъбовете. Предполагам, че е заради напитките, но повечето бяха леко облечени, а момичетата на бос крак носеха сандали. Край Тринити колидж попаднахме на нещо като трамвайна мотриса, от онези, старите, която беше без стени, а седалките вътре бяха като в бар, покрай два високи плота. Под всяка седалка имаше велосипедни педали. Мъжете бяха насядали и усилено въртяха педалите, за да задвижат това странно нещо и си пийваха, а жените красяха това странно сборище. Всички заедно пееха популярна песен и се чуваха надалеч. И въпраки, че точно в този момент на улицата имаше затруднено движение – заради пътен ремонт – не чух нито един нервен клаксон. И шофьори, и пешеходци проявяваха разбиране към веселието на тази симпатична дружинка.

На следващия ден от рано потеглихме на лов за преживявания.

Дъблин е неголям град

и безпроблемно може да се обиколи пешком. Посетихме катедралата „Св. Патрик“, мемориала на ирландските писатели, част от които са и нобелисти, Дъблиния. Преминахме през много кокетни паркове, които се поддържат образцово от местната община и вечер се заключват. На входа има табела с надпис кога се отварят и затварят през зимата и съответно – през лятото. В някои от тях има различни водни птици, които изобщо не се страхуват от хората и са доста охранени. Дори и гълъбите. Очевидно се радват на доброжелателността на местните.

Дъблин, Ирландия

Зърнахме

пивоварната „Гинес“,

която е огромна и очевидно доста популярна.

[geo_mashup-location_info]

Опитахме и бирата и определено ни хареса.

пивоварната Гинес, Дъблин, Ирландия

пивоварната Гинес

Дестилерията на „Джеймисън“

беше в ремонт, но поне я видяхме отвън. Въобще в Дъблин питиетата са на почит.

Дестилерията Джеймисън – Дъблин, Ирландия

Дестилерията Джеймисън

Оттам се запътихме към дъблинския замък, който съвсем не може да се нарече внушителен. За сметка на това е запазен и добре посетен от туристите. По мое мнение Дъблин явно е популярна туристическа дестинация, защото по улиците имаше хора от всякакви националности и се чуваха най-различни езици. И има защо.

Градът е спокоен,

добре организиран, чист, зелен и много цветен. Въпреки, че беше декември, навсякъде имаше цветя – циклами, кали, кукуряк. Транспортът е скъп за нас, но добре уреден. Обръща се внимание и на алтернативното, чисто придвижване. Попаднахме на инициатива, която предлага обиколка на Дъблин с колело, а на няколко места видяхме и станции за зареждане на електрически автомобили.

Зарядна станция – Дъблин, Ирландия

По обед се отбихме в една типична кръчмичка – Boxty house, която се оказа част от прочутия Temple bar. Хапнахме традиционни неща – кодъл, което е месна яхния с картофи, поднесена с черен хляб и масло, boxty – тесто, направено от картофи, от което се приготвят различни ястия, пийнахме и ирландско кафе.

След това се запътихме към Тринити колидж, за да го разгледаме и отвътре. В библиотеката се съхранява книгата на келтите – старина, с която ирландците се гордеят. Видяхме и

къщата на Оскар Уайлд,

която се намира на Marion square, а срещу нея, в кокетно паркче се намира и шеговита негова статуя в естествен ръст.

Оскар Уайлд – Дъблин, Ирландия

Оскар Уайлд

Нещо специфично, което ми направи впечатление са

училищата

Така и не видях огромни четвъртити сгради, предназначени за много ученици. Училищата бяха в традиционен стил и невисоки. Размерите им също бяха човешки. Очевидно правени с мисълта да съберат децата на квартала, не да наблъскат под един покрив огромно количество ученици от различни възрасти. В квартала, в който беше нашия хотел имаше даста образователни институции, включително институт по образованието. Той от своя страна рекламираше своя коледен revision. Забелязах и доста други предприятия с образователен характер, които умело и атрактивно рекламираха услугите си – занимания по интереси, прибиране на децата след училище, помощ в подготовката и др.

Уморени от ходене и преживявания се прибрахме, защото на другия ден ни чакаше полет до Лисабон.

Автор: Албена Кондева

Снимки: авторът

Други разкази, свързани с Ирландия – на картата:


Ирландия



Booking.com

„Червенорозка и Белоснежка“ – приказка за противоположностите, които се обичат

http://azcheta.com/chervenorozka-i-belosnezhka-rut-sandersan/

„Червенорозка и Белоснежка“ (изд. „Софтпрес“) е поредната изненада от любимата ми разказвачка Рут Сандерсън. За малките и големите читатели, които познават предишните й книги, няма да е изненада, че тази е още един авторски преразказ на приказка, съчетан с красиви въздействащи илюстрации. Чернорозка е весела, безгрижна и обича да дава израз на емоциите си, а Белоснежка е...

Страници: 1

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване