Thalloderma Shop
05/14/17 18:47
(http://ivo.bg/)

Русия показва кукиш на Украйна с българска троянска пешка

Преди да бъда контрапротестиран от обичайните дежурни защитници на Русия, която се опитват да опазят от “всемогъщото” ми ( както излиза) критично мнение, искам да попитам: за какъв (друг) български успех руското посолство в София е поздравявало някого в обозримото минало, както постъпва сега във връзка с второто място на Кристиан Костов на песенния конкурс на “Евровизия”?

Отговарям в аванс: няма аналогия. Защото дори и за успешния руски сценарий с прокарването на промосковската кандидатура на Ирина Бокова на върха на ЮНЕСКО през 2009 г. ( след сложна комбинация в играта на домино чрез отпадането на дискредитирани кандидати и след тактическо оттегляне на официалната руска кандидатура) не е имало такава демонстрация на руски триумф от заиграването с далеч по-малко значима българска пешка, както в случая с Кристиан.

На какво основание тогава руското посолство решава днес да обяви официалната руската гордост от българския успех, разпространявайки позиция, в която се поставя акцент върху местоживенето на Кристиан в Москва? Щяха ли руските власти да тържествуват, ако не ставаше дума за злорадството, че се “надхитрили” и дори дискредитирали украинската забрана върху посещенията в страната на чужденци, легитимирали с присъствието си руската окупация на Крим?

Смея да направя обосновано предположенине, че именно солта в украинската рана предизвиква московската наслада. Прилича на онзи руски неприличен жест, известен като кукиш, който ни навираше в очите една руска кранта по време на нашия протест на 9  май пред Монумента на окупационнната червена армия МОЧА.

Иначе казано, кремълската пропаганда се възползва от удобния случай, за да натрие украинския нос, а на бългите да напомни, че пак трябва да са им благодарни – този път “за развитието на един талант” именно в Москва, както се казва в разпространената от руското посолство в София позиция.

Ако пребиваването в Русия е повод за порусначване ( без кръвна връзка с Русия), то как да се отнасяме към близо 2 милиона българи, които развиват своя талант или дават своя принос за развитието на чужди икономики навсякъде на Запад – само не и в Русия  ( хранейки същевременно България като втория най-голям източник на валутни приходи след траншовете на ЕС)?

Не ми е известно дори един от тези наши сънародници в чужбина да се е обявил за холандец, датчанин, британец, германец и т.н.

Право на Кристиан Костов е да избере какъв да се чувства- засега развява българския флаг. Но преди да се е произнесъл категорично по темата ( особено когато навърши пълнолетие), ще смятам изявата на руските власти за кражба на детска идентичност ( вид ментална педофилия) и избиване на комплекси.

Последният ми въпрос е: каква е по националност майката на Кристиан, за която нашистките телевизии ни съобщават , че е “от Казахстан”?

Бас държа, че 99 на сто от облъчваните с тази недомлъвка български телевизионни зрители остават с впечатление, чематушката е рускиня, живееща в Казахстан ( това е най-русифицираната по времето на съветския колониализъм азиатска република и подобно предположение е твърде правдоподобно).

Майката на Кристиан обаче си е местна. Казва се Зауре Хайдарова Костова.

Няма данни в Казахстан да ликуват от изявята на сина й. Вероятно защото Казахстан, при всичките критики към състоянието на демокрацията в страната, не може да бъде заподозрян в мания за световно величие и не търси под вола теле в телевизора.

Направих си труда да проверя. Публичното известното в самия Казахстан за майката на Кристиян е твърде скромно като количество , но показателно като качество.

image

От профила на Зауре Хайдарова Костова в местната версия на фейсбук можем да видим съобщение от 14 март, че й е “много приятно” да види сина си в новините (  руската държава се изявява  като “повече майка” с едни гърди пред нея – направо се гордее с Кристиан):

Очень приятно  видеть своего сына в новостях!!!!!

https://ok.ru/profile/147328085?st.layer.cmd=PopLayerClose&st._forceSetHistory=true

Ако проследите възгледите на Зауре, ще ви стане ясно защо кремълската пропагадна я таксува за рускиня и взима на въоръжение в хибридната си война нейния син. За Зауре украинците са фашисти, а Сталин е кумир. Вижда се от картинката, с която илюстрира победата си във виртуална игра.

Go to App

При това използва гласа на Висоцки за илюстрация към внушението, че руските синове ( просто синове, като нейните, а не пратениците на Путин, т.е.  просто доброволци, както твърди официалната кремълска пропаганда) отиват на война  срещу “фашистка” Украйна – все едно , че украйнците нападат Русия. file:///.file/id=6571367.7345538

Дано не се изтълкува като намеса в интимните отношения на родителите, но Зауре никъде не споменава каквото и да било за българина Костов, който е баща на талантливия й син, “приватизиран” за целите на руската пропагадна.

Би било полезно талантливите български медии, ако не дължат развитието си на Москва, да се опитат да го издирят и интервюират. Нима не е интересно да узнаем какво мисли потенциално гордият българин Костов?  Или той е някакъв призрак? Зауре харесва Сталин и смята Украйна за “фашистка”. Да не би пък татко Костов да не се е покръстил в  руската шовинистична вяра? Или пък има нещо друго, което сдържа нашите медии да се поинтересуват от тази “подробност”?

Само че талантливите български медии преди това трябва да обяснят защо спестиха информацията за семейството на Кристиан и неговото посещение в окупирания Крим преди тази информация, която получавате сега, да достигне до вас,  а не след като Москва направи от казуса свой хибриден боеприпас в пропагандната си война с Украйна, превръщайки унизително България е “съпътсваща жертва”.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване