Уикенд във Венеция – кратък туристически пътеводител

http://feedproxy.google.com/~r/psabev/~3/D4HKPW_Fb8Y/

Венеция! Един от най-романтичните градове в света, с 1500-годишна история и неповторима атмосфера; с красиви гондоли, минаващи под каменни мостове и малки, нелогични улички, в които дори и венецианските пощальони се губят…

През април тази година (един от най-подходящите моменти да се посети Венеция, между другото) и аз имах възможност да разгледам този невероятен град и накратко ще споделя ценна информация, която е добре всеки от вас да знае, преди да тръгне натам…

Транспорт

Най-вероятно ще пристигнете във Венеция чрез един от следните превози:

  • самолет – около Венеция има две летища: Марко Поло (VCE, 13 km) и Тревизо (TSF, 40 km). И двете летища имат много удобни превози за трансфер до самата Венеция – директно или през града Местре, който се намира на континенталната част. Превозите от и до двете летища се обслужват от ATVO, като цената от Марко Поло е 8 EUR (15 EUR двупосочно), а от Тревизо – 12 EUR (22 EUR двупосочно). Съществуват варианти (включително и по вода) и с компанията ACTV, но смятам, че ATVO е по-цивилизованият. От София има редовни полети на RyanAir (директен до Тревизо), Alitalia/Bulgaria Air (прекачване в Рим), Lufthansa (прекачване в Мюнхен), KLM (прекачване в Амстердам) и Turkish Airlines (прекачване в Истанбул). Не е за подценяване и възможността да кацнете или излетите от Милано или Болоня и да разгледате частично или цялостно маршрута Милано – Верона – Венеция – Болоня.
  • влак – с влак може да достигнете до централната гара (Venezia Santa Lucia), както и до Местре (Venezia-Mestre), като до последната пристигат значително повече влакове;
  • автобус или трамвай – има редовен градски транспорт буквално на всеки 5-10 минути между 6 сутринта и полунощ, като повече информация може да намерите на сайта на ACTV;

  • автомобил – с автомобил можете да стигнете до самата Венеция (има огромни паркинги на Piazzale Roma и Tronchetto), но не ви го препоръчвам: ще се наложи да платите между 21 и 30 EUR на ден. Много по-изгодно е да спрете безплатно в Местре, след което да се качите на градски транспорт до самата Венеция;
  • кораб – круизни кораби достигат до порт Венеция, както и до Stazione Marittima, но отделно има и воден градски транспорт, наречен вапорето, с който може да посетите близките острови, летището, както и цяла Венеция. Обслужват се отново от ACTV (виж линии и разписания) и ще разкажа за тях малко по-подробно надолу.

Карта „Venezia Unica“

Всяка година 18 000 000 туристи посещават Венеция, което прави средно 50 000 на ден, като най-много (около 3 000 000) идват на карнавала през февруари. При всички положения, няма да искате да чакате на огромните опашки за музеи и e добре да се възползвате от най-ниските цени за транспорт. Всичко това ви се дава от картата „Venezia Unica“, официален продукт на Община Венеция, с възможност за поръчка онлайн. Вариантите с какво „да напълните“ картата са много, но за уикенд искам да ви обърна внимание за следното:

  • Rolling Venice – за хора между 6 и 29 години, с доста добра отстъпка за транспорт и музеи;
  • Вход за музеите на площад Сан Марко (20 EUR за възрастни, 13 EUR за младежи до 26 г.) – достъп до Двореца на дожите и още 3 музея на площада;
  • ACTV карта за транспорт за 72 часа (40 EUR за възрастни, 22 EUR за младежи с Rolling Venice). За 24 и 48 часа картата за възрастни е съответно 20 EUR и 30 EUR, което макар да изглежда скъпо на пръв поглед, в сравнение със 7,50 EUR за единично пътуване с вапорето си е доста добра инвестиция. А важи и за автобусен и трамваен транспорт до и на територията на Местре, както и за вапорето до островите. Картата трябва да се валидира при всяко качване в даденото превозно средство.

Тънкият момент откъде да си вземете картата: при поръчка получавате ваучер със специален PNR код, който можете да използвате на всеки от обектите, упоменати тук: http://tripplanner.veneziaunica.it/en.

Но дори и да не сте си резервирали картата онлайн, можете да си вземете всичко от нея в туристическия център на Piazzale Roma. В никакъв случай не оставяйте билетите за музеите на площад „Сан Марко“ за покупка от самия „Сан Марко“ – това ще ви спести около час-два чакане на опашка.

Настаняване

Можете да се настаните в самата Венеция, на някой от островите, както и в континенталната част (Местре). Транспортът от Местре е доста удобен, с гореспоменатата карта може да се ползва неограничено, пътуването до Венеция е 15-20 мин., а хотелите са на значително по-ниски цени. За самите хотели както обикновено препоръчвам Booking.com и Airbnb.

Венеция е така устроена, че най-вероятно

Piazzale Roma (Площад Рома)

ще е вашата първа и последна спирка. Около и на големия площад спират всички автобуси и трамваи от Местре, Venice People Mover (нещо като фуникуляр от паркинга на о. Трончето), в близост е ж.п. гарата Santa Lucia, огромният паркинг за автомобили, има туристически офис (последно напомняне да си вземете билети за музеите на площад Сан Марко от тук) и място за съхранение на багаж. Тук е мястото да си вземете и първото вапорето (или ако предпочетете – water taxi). Спирките на вапорето са покрити понтони в бяло и жълто, които толкова се различават от останалата архитектура, че няма как да ги пропуснете:

До площад Сан Марко ходят линии 1, 2 и N, като ако искате да сте сигурни, че ще минете по Canale Grande, хванете си линия 1.

Canale Grande (Големият канал)

След като се качите във вапоретото, следват около 4 километра през най-красивата част от Венеция, като по време на пътуването си ще видите около 170 сгради. Повечето от тях са построени между 1200 и 1700 г.

Може би тук е мястото за малко венецианска история. Както казват самите венецианци, началото на Венеция е като годежен пръстен, изпуснат от нестабилна ръка в Канале Гранде. Никой не знае къде и как точно се заражда „плаващият град’. Първите свидетелства са от около V в., когато изплашени хора, бягащи от земите на днешните Падуа и Тревизо, изложени на атаките на германските племена, намират убежище в мочурищата на адуктор магнуса на италианския ботуш. Накратко – Венеция е на над 1500 години!

Временните им жилища предлагали сигурно убежище, така че част от хората се установили на островите постоянно. Счита се, че Големият канал в древността е бил река, около която с годините постепенно са се появили днешните сгради.

Първите венецианци започнали да изграждат сградите върху солидна основа, като забивали дървени стъбла в пясъчната земя и строели дървени платформи над мочурищата. Дървото е доста нетрайно и използването му като носеща конструкция може да изглежда странно на пръв поглед, но дълголетната Венеция е изградена именно върху дървени трупи – потопени под вода, те не са изложени на кислорода, необходим на микроорганизмите, отговорни за разпадането на дървесината. От друга страна, солта и пясъкът във водата с вековете превръщат дървото във вкаменелост и го правят изключително здраво и трайно. А за да си представите за какво количество дървета става въпрос: само църквата Santa Maria della Salute е изградена върху 1 106 667 бр. 4-метрови дървета, донесени по вода от горите на днешните Словения, Хърватия и Черна Гора! По груби изчисления, от толкова дървесина може да се произведе 55 пъти хартията, нужна за отпечатване на всички книги във фонда на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

С вековете малкото селище Венеция се превръща в град-държава и столица на империя, която се е простирала из Адриатика и Източното Средиземноморие – от Хърватска до Гърция. Войските ѝ са достигали дори до Константинопол, преди Венеция да навлезе в залеза си и да бъде завладяна от Наполеон през 1797 г.

Тук за първи път в света жена завършва университет – Елена Лукреция Корнаро Пископия, 25 юни 1678 г. Във Венеция се ражда и първото казино в света (1638 г.), което лесно можете да забележите край Големия канал.

Днешна Венеция се състои от 118 острова, разделени от 177 канала и свързани с 416 моста, но над Canale Grande минават само четири, като най-известният от тях е

Ponte di Rialto (Мостът Риалто)

Риалто е бил единственият мост над Canale Grande от 1181 г., като през 1255 г. понтонът мост е заменен от дървен мост, а той – от съвременния каменен през 1591 г. Мостът образува внушителна за времето си арка с височина от 7,5 метра. Подобно на Покрития мост в Ловеч, върху Риалто ще видите десетки малки магазинчета за сувенири. Тук е може би най-популярното място да наемете

Гондола

Със сигурност щом чуете „Венеция“, веднага си правите асоциация с гондола и обратно. Ако сте сред щастливците, които посещават Венеция през първата неделя на септември, ще можете да присъствате на Парада на гондолите, който не отстъпва по пищност на маскения карнавал през февруари.

Типичните 10-метрови лодки с равно дъно са специално адаптирани за условията на Венецианската лагуна. Лявата страна на гондолата е около 25 см по-дълга от дясната, с което се компенсира „изкривяването“ от гондолиера и греблото му. Движението се извършва от лявата страна на канала – както е с автомобилите в Англия, Индия и Япония, например.

Числото 400 е тясно свързано с гондолите – има точно 400 такива във Венеция, като са били нужни над 400 часа, за да се направи всяка една гондола. Всеки от гондолиерите също минава 400-часово обучение, за да се научи да управлява 400-килограмовата лодка – иска се не просто раирана блуза, сламена шапка и черни панталони, а и доста умения, за които се държи изпит… Всъщност, гондолиерите са с един по-малко. Защото единствената лицензирана гондолиерка се казва Джорджа Босколо.

Всяка гондола се състои от 280 детайла, направени от 10 различни вида дърво: дъб, бук, бряст, липа, лиственица, ела, череша, круша, орех и махагон. Ако искате да научите повече за това как се правят гондолите, посетете Squero di San Trovaso.

А ако просто искате да се повозите на гондола, имайте предвид, че удоволствието е наистина скъпо. За 40-минутна разходка си пригответе около 80 EUR, а ако е по залез слънце – направо стотачка. В пика на туристическия сезон цените могат да нараснат дори повече, да не говорим, ако поискате и серенада.

Вариантите да намалите цената са няколко – хванете гондола от малките канали във вътрешността на Венеция. Или се комбинирайте няколко души. Или просто се пазарете до дупка, накрая си тръгнете и чакайте да ви настигнат (но дори и тогава надали цената ще падне с повече от 20-30 EUR). За последното обаче внимавайте – много туристически гидове съветват да не го правите, защото със смъкването на цената се смъква и удоволствието: гондолиерите значително съкращават маршрута заедно с цената и има шанс да пропуснете голяма част от изживяването.

Ако все пак искате да се качите на гондола, но нямате пари, може да си наемете traghetto (пенсионирана гондола, която се ползва, за да пресечете Canale Grande). Пътуването наистина е доста по-кратко, но стига за едно-две селфита, а струва колкото кофичка сладолед.

Без значение дали ще пътувате с гондола, пеш или с вапорето, в крайна сметка ще достигнете

Palazzo Ducale (Дворецът на дожите)

Palazzo Ducale или Дворецът на дожите е красива готическа сграда, която няма как да пропуснете, тъй като се намира точно там, където Canale Grande достига най-южната част на площад Сан Марко.

Дож е титла, която идва от лат. dux, т.е. водач и повече от 10 века е била носена от най-влиятелните хора във Венеция. С други думи, дожът е бил държавен глава с неограничена власт на тогавашния град-държава Венеция. И е тънел в неограничен разкош!

Дворецът е построен още през IX в., но оттогава досега много пъти е бил реконструиран и разширяван. Съвременният си вид има от 1340 г., а довършителните работи по него са продължили до 1420 г.

Фасадите на сградата включват долна част, състояща се от колонада на приземния етаж под открити лоджии (това са отворени пространства, подобни на тераса, но от вътрешната страна на сградата). За разлика от повечето средновековни дворци, лоджиите са на приземния етаж, а стените са вдигнати над тях.

Дворецът на дожите е превърнат в музей, който може да посетите всеки ден между 8:30 и 18 ч. И ако го направите, гарантирам, ще ви заболи врата от взиране в прекрасните позлатени тавани.

Посещението започва от Златното стълбище, завършено през 1559 г.  и продължава през редица помещения, служили на най-върховната власт във Венеция векове наред.

Ще ви висне долната челюст от невероятните зали, изпъстрени с картини на Джентиле да Фабриано, Алвизе Виварини, Пизело, Виторе Карпачо, Джовани Белини, Порденони, Тициан, Франческо Петрарка, Висарион Никейски, Джакомо Палма младши, Андреа Паладио, Доменико Робусти и др. Накратко – един малък Лувър.

Неслучайно дворецът е посещаван от над милион души годишно -картините са внедрени в прекрасни орнаменти от дърво, мрамор и злато. Стая след стая, ще видите Камарата на Великия съвет – една от най-големите зали в Европа с размер 53х25 метра, украсена с картини на Паоло Веронезе, Тинторето и Палма Ил Джовани след пожара през 1577 г.

В тази зала е и „Парадисо“ – най-дългата картина, рисувана на платно в света, извисяваща се над трона на Дожа. За картината е имало конкурс (всички „номинации“ също са показани в съседната зала), спечелен от Джако Тонторето и изпълнен за по-малко от 5 години – от 1588 до 1592 г.

От прелестта на двореца ще преминете по

Ponte dei Sospir (Моста на въздишките)

Много хора свързват Моста на въздишките с нещо романтично. Истината е, че той представлява топла връзка между Двореца на дожите и по-късно изграден затвор, в който е лежал (и избягал!) самият Казанова.

А причината да се нарича така е, че затворниците, минавайки по моста, с тежка въздишка за последен път поглеждали към красивата Венеция и морето, преди да бъдат изпратени в килията.

Basilica di San Marco (Базиликата Сан Марко)

Базиликата Сан Марко е разположена в центъра на площад Сан Марко и е най-известната църква в града, често сочена за пример на византийска архитектура. Църквата първоначално е частен параклис за дожите, като строежът ѝ е завършен през 1617 г. Известна е като Chiesa d’Oro (Златна църква), заради красивите си златни мозайки. Но тя очарова и с олтара, съдържащ саркофаг с мощите на св. Марко Евангелист, украсен със стотици изумруди, сапфири, рубини, перли и аметисти. Прочутите венециански коне, местени от императорската ложа в Константинопол чак до Париж се съхраняват в музея към църквата, а конете над главния вход на базиликата са бронзови копия. Можете да влезете безплатно в църквата, но музеят има входна такса от 4 EUR.

Камбанарията

Камбанарията на площад Сан Марко се издига на 98,6 метра, което я прави най-високото съоръжение във Венеция. Построена е през 1514 г. върху основа 12х12 метра, като освен за камбанария, тя е била използвана за наблюдателница и за морски фар. Направих 10-тина снимки на кулата с новия си апарат и започнах да се ядосвам: „Този обектив изкривява изображението и кулата изглежда наклонена на всички снимки“. После погледнах към кулата и видях, че проблемът не е във фотоапарата – камбанарията е наистина наклонена! Всъщност част от нея се срива през 1902 г. и е реконструирана през 1912 г.


Като цяло всички камбанарии във Венеция са наклонени. Santo Stefano е наклонена колкото Пиза, лесно видими са и наклоните на камбанариите San Martino (на о. Бурано) и Базиликата San Pietro di Castello. Именно наклонът е причината в основата на камбанарията на площад Сан Марко да се изгражда титаниев обков, който да я задържи права. Той не пречи да я посетите, да я разгледате отвътре и дори да се качите на върха ѝ, ако имате желание, време и 5 EUR. Ако се качите, освен невероятната гледка към Венеция, ще видите и пет камбани, всяка с различна функция – за екзекуции, заседания на Сената, за повикване на консулите, както и за простички неща като обозначаване на началото и края на работния ден или кога точно е време за обяд. Самият Галилео Галилей също се е качвал на кулата през 1609 г., за да демонстрира току-що изобретения телескоп на тогавашния дож Антонио Приули.

Correr Museum (Музеят Корер)

Корер е огромен музей, който обикаля площад Сан Марко. Билетът за Двореца на дожите ви дава достъп и до Корер.

На първия етаж можете да научите много за историята на Венеция и Венецианската република от XIII до XVI в., да се насладите на една от най-големите нумизматични колекции, както и на маслени картини, графики, монети, оръжия, макети и скулптури. Вторият етаж е картинна галерия с венециански творби от раждането на Венеция чак до XVI в.

А след като се насладите на разкоша на площад Сан Марко, със сигурност ще искате да си изгубите из

Малките улички на Венеция

Ако сте чели пътеписите ни за Рим или Южна Италия, вече знаете, че си падаме по китни италиански улички с висящо пране и ароматни цветя, ресторантчета с внимателно подредени столове и масички, запокитени площадчета с най-вкусния сладолед на света… Е, Венеция предлага всичко това, но каналите правят нещата още по-различни! Гаражите например изглеждат така:

За да усетите истинския дух на града, непременно се „загубете“ сред каналите и тесните пътечки между сградите, които местните наричат callètte (най-тясната е широка само 53 см).

Ще намерите редица скрити магазинчета за сувенири, бакалийки, винарни и магазинчета, предлагащи какво ли не… Наистина какво ли не:

И след като ви хване тази приятна клаустрофобия, все пак вероятно ще поискате да видите Венеция от по-далеч. Една кратка разходка до

Lido di Jesolo (Лидо ди Йезоло)

ще ви се отрази чудесно. Мястото е

Изродителният процес по смяната на имената на български герои

http://ivo.bg/2017/05/28/%d0%b8%d0%b7%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%86%d0%b5%d1%81-%d0%bf%d0%be-%d1%81%d0%bc%d1%8f%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b8%d0%bc/

Ivan_KolevДа бъде възстановено предишното име „Генерал Иван Колев“ на 36СУ „Максим Горки“, София.

Точно преди десет години в Добрич бе учредено Сдружение с нестопанска цел „Изграждане в град Добрич на паметник на генерал Иван Колев и загиналите за освобождението на Добруджа през 1916година“. (По-нататък за краткост ще го наричаме „Сдружението“). В устава му е записано, че то има основна цел изграждане на паметника (той е вече построен и открит на 7 септември 2016г.), както и множество съпътстващи цели, изразяващи се във ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ на имената на обекти в различни краища на България, които преди 9 септември 1944г. са били кръстени на името на ген. Колев, а след това са масово преименувани. Става дума за улици, площади, читалища, училища и др. През 2013г. по инициатива на Сдружението бе ВЪЗСТАНОВЕНО предишното, историческото име „Генерал Иван Колев“ на предгаровия площад „Войнишко въстание“ в Кюстендил.

Тази година , на 29 юли, се навършват 100 години от преждевременната кончина на великия български генерал, роден в село Бановка, Бесарабия, Украйна. Какво по-дълбоко преклонение пред личността му и каква по-голяма почит към паметта му ще засвидетелстваме, ако бъде осъществено предложението на Сдружението да се ВЪЗСТАНОВИ предишното име „Генерал Иван Колев“ на сегашното 36СУ“Максим Горки“ в София? Освен до 36СУ предложението е изпратено с копия и до ръководителите на осем институции: президент; премиер; вицепремиер; министър на образованието и науката; министър на отбраната; областен управител на област София; кмет на Столична община и началник на Регионално управление на образованието( вж. линк „предложение“ ). Сега сме в очакване на тяхната реакция. Изпращаме предложението и до медии. Силно се надяваме на тяхната съпричастност!

Училището е основано през 1915г. Две години е било без патрон. През1917г., само месец след смъртта на генерала, то е именувано „Генерал Иван Колев“. С това си име просъществува до 1952г., когато след внушение „отгоре“ е преименувано на „Максим Горки“.

Актуално и днес е написаното от Захари Стоянов преди около130 години:

„Най-после и ние сме народ, боже мой, и ние имаме национален егоизъм, человеческо достойнство, което трябва да възтържествува над чуждите авторитети“. Такъв „чужд авторитет“ в България е Максим Горки, руски и съветски писател (вж. линковете „предложение“ и „Архипелаг ГУЛаг“). Но защо ли в сайта на училището www.36SU.com , секция „ Биография“ е написано: „До края на живота си [Горки] приема и поддържа с авторитета си престъпленията на сталинския режим“? Щом това е така, лесно обяснимо е тогава, и не е никак за учудване, че още през1990г. – година преди разпада на СССР, е ВЪЗСТАНОВЕНО историческото име на град Горки – Нижни Новгород, а по- късно и на проспект Горки в Москва – Тверский проспект. Щом в Русия са преосмислили дейността и позицията на Максим Горки през последните години от живота му по отношение на сталинския режим, ние имаме много по-голямо основание да извършим същото. Освен това и историческата памет ни задължава в името на “националния егоизъм“ и ‘‘человеческото достойнство“ справедливостта да възтържествува. Нека отдадем дължимото на легендарния български военачалник, една незаслужено забравена „ЛИЧНОСТ, ЕМБЛЕМАТИЧНА ЗА РОДИНАТА НИ“ (вж. линка „писмо на Станишев“), като се ВЪЗСТАНОВИ предишното, историческото име „Генерал Иван Колев“ на днешното столично 36СУ „Максим Горки“. И това да стане реалност през тази година, когато се навършват 100 години от смъртта на генерала и 100 години от именуването на училището. Аргументът „няма време“ не е основателен, имайки предвид това, че предците ни са свършили тази работа във военно време само за месец, а сега институциите имат на разположение три месеца.

Във връзка с гореизложеното от името на Сдружението призоваваме всички

българи, където и по света да са, да подкрепят родолюбивата инициатива!

Янко Гочев,

историк и адвокат, член на Сдружението

тел: 0887 157782

Георги Чунчуков,

учител, член на УС на Сдружението

тел: 0889 512863

https://www.peticiq.com/general_ivan_kolev

 

П.С. Повече за тази българска картичка с руски военнопленници: http://www.omda.bg/page.php?tittle=ХРОНИКА_НА_ВОЙНАТА_В_ДОБРУДЖА_(1916-1917)_-_25_септември_1916г.&IDMenu=282&IDArticle=5266

ruski-voennoplennitsi

Share on Facebook

#ВървиНародеВъзродени

http://smiling.webreality.org/blog/?p=8383

#ВървиНародеВдъхновени

IMG_4728

24 май 2017. Пешеходната пътека пред Софийския Университет усъмна така пременена.

Наистина е вдъхновяващо. И великолепно, че се случва. Тук и сега.

Още! Още!

И благодаря на който го е намислил и който го е реализирал!

Германия счупи рекорда за ток от слънцето, за ден

http://gikotev.blog.bg/drugi/2017/05/28/germaniia-schupi-rekorda-za-tok-ot-slynceto-za-den.1548968

Това се случи вчера (27/05/2017г.) показва спициализираният германски интернет сайт ENRGY CHARTS, където виждаме следната картинка (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху снимката на графиката):

От космодрум В Нова Зеландия , за първи път е изстреляна ракета носител .

http://www.spacenewsbg.com/news/28/May/2017/4753

Частната конпания Rocket Lab е провела първи старт на ракетата Електрон от стартова площадка в Нова Зеландия. Носителят не е успял да изведе полезния товар на планираната орбита.

Стефан Пастис: За децата Тими Провала е супергерой, защото вярва в себе си

http://azcheta.com/stefan-pastis-za-detsata-timi-provala-e-supergeroj-zashtoto-vyarva-v-sebe-si/

Стефан Пастис е художникът и писател, дал живот на Тими Провала и неговия приятел и бизнес партньор Мечо Тотала. Роден през 1968 г. в семейството на гръцки имигранти, Пастис прекарва детството си в Сан Марино, Калифорния. Още тогава се увлича по рисуването. Следва политически науки и право в Калифорнийския университет. След близо десет години работа...

Повърхноста на МКС е уникално 'хранилище' на кометно вещество

http://www.spacenewsbg.com/news/28/May/2017/4752

Специалисти от ЦНИИмаш ( предприятие влизащо в Държаванта корпорация 'РОСКОСМОС) в рамките на провеждане на космическия експеримент 'Тест" са установили , че повърхноста на МКС може да бъде временно хранилище на биоматериал от неземен произход, а самата станция е уникален универсален инструмент за екзобиологически изследвания.

За Борисовата България е по-скоро полицейска, отколкото “армейска”

http://ivo.bg/2017/05/28/%d0%b7%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%81%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%b5-%d0%bf%d0%be-%d1%81%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%be-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8/

 Сухопътно Справедливият Борисов

Автор: AWAKS

    Нашият уважаван собственик на този блог нарече премиера на България „падроне”. Това бе във връзка с поредното нескопосано изявление на Бойко Борисов на 26 май 2017 г., свързано с „даряване” на правосъдието на сграда в центъра на София и със сигурността на България в стила му „шменти капели”, който израз и до днес не е дешифриран дори от враговене на сигурността на България.

Да, той е точно такъв, Борисов, падроне от мафията. Padrone с неговата система: бащица-бос, дирижиращ приятели и родове да „движат” контролирани територии с хора. Манталитетът на преобладаващия политически елит и правителство се забелязва да е такъв от години. Борисов изразява едно вече традиционно отношение у нас в посока Власт спрямо Държава, Правосъдие и дори Общество, разбирайки ги като собственост и обект на въздействие. И тъй като властта е „справедлива”, особено Борисов, то въздействието е справедливо и резултатът е справедлив: такъв какъвто Трябва да е. Защо да има тогава голяма нужда от цивилизована, функционираща както трябва правосъдна система?

    До голяма степен запазено от комунизма, такова отношение елиминира най-необходимото отношение в посока Правосъдие спрямо Власт. И още повече, то елиминира принципа на Върховенство на закона, означаващ по-точно на Господство/Царство на закона – Rule of Law – включително законово господство спрямо правителство, общество и хора. Очевидно, човек като Борисов, с уличен манталитет на хлапак и соц-милиционер, е бил лесна плячка на внушаваните стереотипи за всеправдивоста на всяко руско и комунистическо начало. Тук влизат велики идеи, вождове, дипломати и всичко останало, докато целият останал свят е „бръкма”. Но такова ниво е ниско интелектно и бодливо-остригано като неговата глава. То става особено контрастиращо като се съберат всички водени за „партньорски” и „съюзнически” ръководители заедно, там, в оня Брюксел. Там всички говорят и публикуват все на неразбираем английски и трябва да се гласува нещо „с ръчичка” пред „началството”, докато главата на Борисов (а и п/резидента Р. Радев и повечето други) е закривена откъм врата в посока Русия. Борисов, също така, изглежда един простоват материалист, независимо, че представя да се кръсти за Великден. Той измерва размера и продължителността на успешността на себе си и правителството с размера и дължината на асфалта, при което повече километри ознавачат по-голяма работа, а и дори Промяна, Реформа! Както гласи комунистическо-материалисткото правило, „количествените натрупвания водят до качествени промени”, т.е. повече на брой километри и сгради, ще доведат според него повече реформа. Задоволство за мнозина може да доведат – но промяна по никакъв начин! Десет (10) некачествени руски касетофона не могат да подменят и един (1) японски. Десет (10) нови сгради за правосъдието и десет (10) нови справедливи смс-команди няма да го реформират. От Брюксел, колкото и да говорят на Борисов, той едва ли ще се промени.

    Отношението Правосъдие спрямо Власт е което трябва да господства царски в нашата България. Не става въпрос да вадим тук базисните концепции в европеизма, началàта за обща Европа, произтичащи от Джон Лок и Шарл Монтескьо (http://bit.ly/2qtzm3N). Това са идеите, свързани с гражданско общество (Civil Society), разделение на власти (Division of Powers), Спирачки и равновесия (Checks and Balances) и нататък. Но очевидно е необходимо такива властници да бъдат барабанени с тях по главите всеки ден, а по-реалистично казано, да усвоят основното в тях още като неулични деца. Защото те все още предпочитат да се съобразяват с утаилите се в главите им руско-феодални началà, които са и тези на политическата и останалата олигархия. Борисов като премиер е длъжен да има европейските идеи като структури, закрепени в съзнанието си. Но очевидно, още при чуването им, той се обърква и потапя за по-лесно като руска подводница в собствения си, охранителен сос на величие за Живков и КГБ, докато за интелектуален щит употребява все същи, сложно-лингвистични понятия от типа на „парко-място”.

    За съжаление, и сред мнозина българия такъв манталитет е харесван. И те избират подобни представители на народа, докато мястото им е в затвора.Поради това, крайният резултат 30 години е вече да Няма реформа в правосъдието, тъй като навик е по-труден за изкореняване от борба за промяна. И протестът за Еврореформа е невъзприет от правителството, наречен от неговите медии „фарс”. По същия начин, през 2013 г. бе отхвърлен масовият протест за промени в посока „повече ЕС”. Промяната е повече мразена, докато не-реформата е повече харесвана. “Батета”, “вратлета”, борисовски анти-батмани, скоро след 1990 г. станаха нашите царе и герои.

    Що се отнася до знаменателния “Сухопътен” момент, засегнат от Борисов, премиерът е отново категорично неправ, некомпетентен.

    „Сухопътното” наследство е също част от руското (и подобно културно-стратегическо) военно наследство, според което сухопътните сили са основните сили спрямо въздушните и морските, и е валидна максимата”Където стъпи ботуша на войника, а не подмине самолета и кораба, там става твоя земя”. Да, това е вярно, но за онези големи армии на цяря на Русия, на Наполеон и Блюхер. Вярно е също за нашите Балкански и други войни. То бе пренесено в руската комунистическа армия, воюваща навсякъде, особено в Източна Европа, което пък за русофилието е „освобождение”. И сега то е запазено до голяма степен в Русия, поради което тя нахлува из Грузия и Украйна, правейки си „свои” земи. И би нахлула още, в Балтика или Казахстан, ако може, а и на Балканите, показвайки го при Черногорски ни приятели как отвъре я гори: http://politi.co/2qQXeSV.

    Сега България няма къде да „нахлува”, освен в общи сухопътни контингенти в Афганистан и на други места, или пък в такива в Източна Европа, ако трябва. Но и трябва да поддържаме ниво и самочувствие като нация, имаща своя армия, наред с другите си атрибути.

    Днес на преден план, включително в НАТО, са самолети и кораби. Не казвам да се въоръжаваме до зъби с тях, но да отговорим поне на минималния призив за тях. С думите си сега, Борисов не само лъже, отклонява от авиация и флот, но и подвежда, че току-виж, модернизирал сухопътните сили, където руската зависимост е оставена най-голяма. По никакъв начин не бива да настъпва отклоняване от парещата актуалнст на въздушния и морския компонент на външната граница на България и НАТО. Точно такова внимание имат всички останали, не само „началниците” в Брюксел, но включително румънци, гърци, турци, които са наши съседи по НАТО. Те са също допрени в различна степен до новата Руската империя. Такива като борисовци провалят реалното ни участие в съвместни усилия, докато иначе го гласуват в Брюксел-НАТО. Руски самолети прехвърчатнарочно в опасна близост всеки ден. Питайте за това още Балтийците, Поляците. Борисов, отново нискостеблено упорит, настоява за не-нетовски самолети, яхти и гугутки, накратко с прашки „да не дразним” (по ИВО), а единствено да се харесваме на Кремъл.

    Мантрата на Борисов издава и друг манталитет от Русия и комунизма, свързан с цялостната представа за сигурността. Това е виждането, че КГБ/КДС стоят преди армията. Че тяхната “сигурност” за държавата е по-голяма ценност от сигурността на армията за държавата. Най-типичният пример е разстрелването на руската армия, в гърба, от КГБ, през великите чистки и по време на сраженията във Втората световна война. Както историците казват “руските войски вървяха през полето срещу германците, а след тях вървяха дивизиите на НКВД и стреляха срещу тях със своите картечници по гърбовете им да продължава настъплението”. Това го няма никъде по света. Но такъв вид разбиране и такива практика не са се появявали два-три пъти досега. Шеф на КГБ стана вожд на съветската държава, Ю. Андропов, както такъв е и сегашният шеф на руската държава, В. Путин, докато военен никога не е допускан до връха.

    Във всички цивилизовани страни армията е поставена преди полицейщината и тя е респект и гордост на държавата, обществото, хората. Държава се гордее навън не с полицейщина, а с армия. Когато Доналд Тръмп стана президент, на четвъртия му ден една от първите му заповеди като главнокомандващ бе да замрази увеличенията на заплатите в правителствения сектор, но единствено в армията да ги остави да могат да растат: http://cnn.it/2qthEgL. Роналд Рейгън редовно се появяваше с шапка на главата си не от полицията, а шапка от армията. И остана едно от многото му заковани на място изказвания, за морските пехотинци, че „животът им може да осмисли дори човешки живот”: http://bit.ly/2qlvSVX. Затова и един от най-големите американски самолетоносачи бе наречен приживе не на друг министър, а „Роналд Рейгън”: http://bit.ly/2rIfmz8.

    Културата на отношение към цялостната сигурност в България остава закривена, затова смехории отново и отново се повтарят. Не само Борисов се гордее често, че е „от МВР” и разказва за борба срещу „10 милиона бежанци”. Стискайки руската мантра за ръка, „бланкетната” некомпетентност отказва да приеме реалности, и премиер като Г. Близнашки, иначе „учен-юрист”, застава на страната на руската съвременна война срещу България: http://bit.ly/2qlINa9. В същото време, такива като Трайчо Трайков, Стефан Тафров, Велизар Шаламанов, Тодор Тагарев, които трябва с десетилетия да са наши министри и премиери, са натирени в сянка, но и неизбрани.

    Отново го споменавам: не става въпрос да сме въоръжени със самолетоносачи, нито пряко да пренасяме американския пример, но да виждаме положителното, поне насоката на посланието, което и по никакъв начин не е задължаващата руска заповед от Варшавския договор. И да правим поне минималното, запазвайки и достойнство на българи, държава и съюзници, което последно понятие е очевидно и то закривено с руска окраска. Споменавам американските примери, защото са повече открояващи се и всички по света ги знаят. Но и посланието, че през Първата световна война България е можела да участва с 800-хилядна армия при 4,5 млн население, е повече от многозначително. То показва не само правителствено разбиране и отношение, включително за необходимо снабдяване, а и за състояние на страна, водена от същото правителство. Може ли борисовци за миг да си помислят какво означава то за нормално функциониране при постигнато напрягане в България на всичките „ресурси”, както обичат те да се изразяват пак на руски език?

    Същевременно, разбира се, и полицията не трябва да се омаловажава и оставят назад нейните задачи. Няма кой да изпълнява нейните функции в отново критични за вътрешната сигурност времена.

    Но къде армията застава в цялата тази схема на сигурността? Пак се повтаря съотношението, наследено от руско-комунистическия свят. Фактите говорят за себе си и за цялата картина. Няма нужда от огромна армия с огромно въоръжение, но дори и 30-хилядна, десетократно смалена от комунистическо време (заедно с вътрешни войски, войски на МВР и други, общата численост е била над 300 хил.), 30 години все „няма пари” за нея и остава умишлено неприведена по необходимите стандарти, без закупени няколко самолети, докато и президентът се бие по гърдите колко много е „от НАТО”. Оставайки най-наситена с руско и „варшавско” наследство, по „бланкетна” вина на такива като Борисов и Радев, тя е доведена до най-ниска оперативна съвместимост в алианса, при непрекъснати призиви на ръководтвото на алианса и по-важно на заплахата, говорят едно и също. В същото време, „другата” сигурност е с растяща тежест. Полицията с над 60 хиляди личен състав, но недоказана ефективност, е навярно най-голяма в Европа на 10 хиляди души от населението. Според публикации, ДАНС има (известни) 3,5 хиляди души личен състав, при 6-7 милиона България: http://bit.ly/2s6bxAr. В същото време, МИ-5 на Великобритания има 4 хиляди души при 60 милиона население на страната: http://bit.ly/2s6gMQx. В Германия BfV, има под 3 хиляди души състав, при 82 милиона население!: http://bit.ly/2qudN3d. В Турция МИТ има обявени 8 хиляди, при почти 80 милиона население и съседство до врящия Близък Изток: http://bit.ly/2qp2iuJ.

    Кой кого храни в България – и за какво? Нали има и дублираща специализирана полиция, БОПовци и хиляди подобни на тях. Безкрайните бюлетини по радиото, че са „отцепени” градове, заловени престъпници, пресечени канали, не могат да убедят безброй разочаровани граждани с криминално нападнати коли и домове, останали безрезултатно неразследвани. Огромният апарат „на сигурността” праща България навярно и на първо място в Европа в света в това отношение, но оставя впечатление в обществеността за социално изхранване, а и рекетиране заедно реалните рекетьори, при размита граница между тях. Каква „сигурност” осигурява ДАНС когато всичките й ръководители, демонстриращи като президента Радев в биографии „под прикрития”, че имат курсове „от САЩ” и „от НАТО”, прикриват отдавнашната си руска линия? Каква друга сигурност те осигурават, освен сигурността на беззаконието, на всичко дотук изброено, включително на поруската олигархия, на проникването на Русия чрез президент, правителство и представители, редовно срещани от служители на КГБ, на иделози-русофили, олигарси и съмнителни бизнесмени, потънали и подпомагани от руски мрежи? Не осигуряват ли те включително сигурността да няма промяна в системата на правосъдието и вътрешните работи? Хилядите служители, заедно с десетките хиляди периферни кадри, милионен бюджет и непресъхващо снабдяване, не осигуряват ли криворазбраната система на Бълтария за „сигурност” в противовес и на европейските центости, на нашето партньортво в ЕС и НАТО, откъдето в крайна сметка и в полза на Русия?

    Докато в България правителството не вземе в ръка правосъдие, и в случая и армия и сигурност по европейски и други цивилизовани стандарти, нещата ще продължават да вървят по руско-комунистическия им път, единствено в полза и радост на Москва. За Русия, ако може, не само България е добре да се върне обратно при нея, но, ако може, и нейните нови членства, и самите съюзи, да се провалят и разпаднат изцяло.

    България демократична и свободна, правова и законна – това не означава нищо за Русия. Но дали то означава нещо за справедливостта на Борисов, и целия скачен съд борисовци – Русия?

 

Share on Facebook

Някои от най-добрите съвременни европейски книги за деца и тийнейджъри – на щанда на „Ергон“

http://azcheta.com/nyakoi-ot-naj-dobrite-savremenni-evropejski-knigi-za-detsa-i-tijnejdzhari-na-shtanda-na-ergon/

Вече няколко години издателство „Ергон“ събира и издава на български някои от най-пленяващите съвременни детски и тийнейджърски романи от европейски автори. Поредицата излиза с подкрепата на програма „Творческа Европа“ на Европейския съюз, а всяка от книгите можете да откриете на щанда на издателството на Пролетния базар на книгата – №321 на третия етаж на НДК....

Пролетен базар на книгата 2017: Ден шести

http://azcheta.com/proleten-bazar-na-knigata-2017-den-shesti/

Дълго чакахме Базара на книгата, пък той така неусетно отмина! Надяваме се, че тази година изложението ви е донесло хубави емоции, вдъхновяващи разговори и още много, много книги. Не забравяйте, че неделя е последният ден на Базара, но и днес автори и издатели са се погрижили да има срещи и представяния, които не са за пропускане:...

Страници: 1

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване