05/29/17 09:40
(http://ivo.bg/)

Сервитьорите на Путин пак му резервират маса в България- ако благоволи да ни навести догодина

На 16 февруари 2017 г. новият руски посланик в София Анатолий Макаров, поел поста през октомври миналата година, стана първият представител на дипломатическия корпус, който избра да бъде официално приет от русофилстващия ни ( също) нов президен Румен Радев. Две седмици преди това той сподели публично, че президентът Путин вече цели 10 години не бил посещавал България ( макар да ни навести на 13 ноември 2010 г. след което си тръгна с договор за “Южен поток” и с подарено от Борисов куче). Макаров нарече “антиюбилей” тази “пропусната полза”.

Самопоканването на Путин чрез неговия посланик продължи на 5 март. Макаров беше приет от дащния ни президент, който явно не може да се насити на дружбата с Русия. Този път си поговорили 1 час. От разговора (почти) случайно, изплува договорената новина ( защото иначе Макаров не би казал и дума) за това колко “интересно и полезно” би било Путин да дойде в България тъкмо на 3 март догодина, когато се навършват 140 години от края на Руско – турската война през1878 г. Пред медиите Макаров каза следното тогава:

„Ние сме обсъждали (с Радев) бъдещото развитие на политическия диалог. Обсъждахме, че би било много интересно и полезно, като един символ на братската ни дружба и изпитанията през вековете, действително да има едно посещение на руския президент в България по случай 140-тата годишнината от Освобождението на България. Но това е само на теоретична основа. Но аз такива указания нямам. Това бяха само едни размишления какво може да се направи”, поясни Макаров. По думите на Макаров, руският президент не е посещавал България през последните десет години и това е повод за съжаление. Но не би било сериозно руският президент да пристигне и само да пие чай с българския му колега. Затова е добре да се подготви сериозна работна програма, проекти, които да бъдат обсъдени. https://www.novini.bg/news/410280-руският-посланик-обсъждахме-с-радев-визита-на-путин-догодина.html

Ето и днешното развитие на самопоканването, съобщено по партийна линия от изгрялата напоследък червена звезда на небосклона на международната политика в служебния кабинет на Герджиков, пожелана след това и от Борисов за член на неговия екип.

“Има покана и уверение, че руският президент Владимир Путин ще присъства на честванията на 140 години от Освободжението на България на 3 март догодина. Това обяви зам.-председателката на БСП Деница Златева пред БНТ, цитирана от партийния пресцентър. По думите й това можело да даде нов импулс в международните отношения. Според Златева “Русия е важен партньор в глобалния свят и трябва да има сътрудничество, особено по теми като международния тероризъм”.

Ако не намирате връзка между 19 век, днешния Путин и борбата с тероризма, питайте Деница Златева, макар тази звезда да грее твърде нависоко, че да отговаря на върпоси на простосмъртни. Тя си говори с официозни мълчаливци, които знаят какво да не питат.

През годините на руското настъпление на пропагандния фронт в България, което започна с монархо-социалистическото управление у нас от 2001 г. нататък, Путин не веднъж е бил обявяван злополучно за “сигурен” гост, обещал да уважи с присъствието си България. Обслужващият петата колона на Москва медиен антураж у нас си продра гърлото да обещава, че навръх 9 септември 2009 г. премиерът Путин лично ще открие руския анклав в резервата Камчия, замаскиран като “детски санаториум”. Вместо него това направиха премиерът Борисов и кметът на Москва Лужков, който броени след това беше прогонен от поста си от същия този Путин и от президента Медведев в съвместна акция срещу третия по властова тежест в страната политик, обвинен в престъпна дейност ( не и по отношение на нахлуването му в един български резерват, защитен на хартия от закона, но на практика прегазен от булдозерите по руска заръка и осветен лично от новопокръстения бос на България Борисов в самото начало на неговото първо царстване).

За идването на Путин в България се напреварваха да лъжат рупорите на петата колона и по-рано същата година по повод злополучния енергиен форум, обявяван от президента Първанов първоначално като   “световен” ( и пловдивски), оказал се на финала през април 2009 г. регионнален и маргинален, претупан в София. Но без участието на Путин, който, ако се вярваше на “Труд”, “24 часа”, “Стандарт” и прочее сервитьори на мазни порции проруско подмазвачество щял да се разхожда под тепетата в Пловдив под ръка с Хилъри Клинън.

Както вече любознателните българи са научили, Кремъл готви масирана пропагандна атака за още по-всеобхватно налагане на своето влияние в България във връзка с предстоящата 140 годишнина, която е точно толкова кръгла, колкото и 130-тата,  обявена тогава за “Година на Русия в България” , за да бъде превърнат триумфът от подписването на трите руски енергийни проекта в София през януари в събитие от исторически, “епохален” мащаб. За целта по бързата процедура в столицата на ул. “Сан Стефано” , в градинката с вече съществуващия руски Докторски паметник, беше открит още един- в част на подписванто на Санстефанския предварителен договор ( на което не е присъствал нито един българин).

Точно като подписващият договора Н.П. Игнатиев е уредил онова събитие през 1878 г. да “съвпадне” с юбилея от инагурацията на самодържеца Александър II , така и на 18 януари 2008 г. беше тържествено осветен новият монументален знак на руското влияние именно в деня на посещението на Путин I. За да не си мисли някой, че поводът е друг, на монумента е поставена специална обяснителна табела за връзката между откриването и посещението на Путин.

Сега мястото е превърнато в място за поклонение на руските дипломати в измисления напоследък Ден на руския дипломатически работник на 10 февруари. Самият Игнатиев е все по- рекламиран от руската дипломация за българска консумация до степен, че по заръка на Кремъл се готви книга, която да го представи догодина като “баща на българската нация”.

В помощ на безпомощните да попречат на тази вълна от задушаваща като мечешка прегръдка любвеобвилност предлагам няколко цитата от практически апокрифната в България книга “Н.П.Игнатиев. Записки (1875-1876)”, макар тя да е издадена в НРБ през 1986 г., но “кой знае защо” е неоткриваема дори и от професионални изследователи, за да (не) могат да черпят от извора какво всъщност си признава Игнатиев за истинските цели на руската политика спрямо “българското племе” като параван за руските домогвания в две посоки: завлавядавето на Проливите и недопускането на европейско развитие на балканските народи. Ето само няколко от откровенията му, събрани в 843 страници, в които говори за българските земи като за руска база, а за “българското племе” като за оръдие за постигане на руските цели. Пишейки за себе си в трето лице ( както на много други места в записките), той отбелязва:

“ Запознат по време на някогашната си работа по народното възраждане в България ( т.е. докато се борил против българското движение за църковна независимост в Цариград- бел. И.И.) с действителните нужди на създаваната държава и с умствения потенциал, който тя ще притежава, Игнатиев бе далеч от мисълта, че на народа, току-що излязъл изпод двойното иго – турско и гръцко, внезапно трябва да му бъде дадена най-либералната и разюздана конституция. Той смяташе, че е необходимо Русия да й даде само органически устав, за да може окончателната форма на управление да бъде изработена постепенно от самите българи към края на руската окупация”. ( Н.П. Игнатиев. Записки. ( 1875-1878), Издателство на Отечествения фронт, София, 1986 г., стр. 609)

Подиграващият се с “умствения потенциал” на българския народ, чиито кумир Васил Левски е бил обесен пред безучастния му поглед ( косвеното му, ако не и подстрекателстко съучастие е видно от гузното му мълчание – в огромния по обем труд в рамките на записките си той не споменава нито дума за тайно ръководения от него “процес в София” срещу Левски и не “забелязва” нито едно революционно действие на българите), признава още за какво “освобождение” всъщност става дума и защо се е борил за големи български граници: за да може завоюваната територия да служи като руска база, колкото по-голяма, толкова по-добре:

“Особено внимание ще трябва да се обърне, за да се защити граничната линия на България от такива изменения, които биха откъснали княжеството от морето, а именно от залива Кавала, залива Орфано, устията на Карасу ( Места- бел. И.И.) и особено на река Струма, където впоследствие трябва да бъде прокарана жп линия, която ще свърже българска Македония с морето; и накрая- от устието на река Вардар и част от Солунския залив, който по договора се отстъпваше на новото княжество. Българските пристанища на Черно море Варна, Бургас и Созопол, егейските пристанища на България и тези, отстъпени на Черна гора и на Адриатическо море, освен търговското си значение като експортни пристанища на най-близките области , имат особено значение за нас като бъдещи бази на руския флот, който за развитието си се нуждае от складови бази в Близост до Проливите и във водите на на Средиземно море.” ( стр. 608)

Игнатиев съветвал още освободените (  от задължението да плащат данъци на Османската империя) българи, да си плащат в бъдеще за освобождаването директно на Русия. И не просто заради ползата за руската хазна, а заради налагането на руското влияние в България:

“…на Русия трябваше да се предостави възможността да получава данъка от България.

Така Русия щеше да получи възможността да реализира в европейските банки заем от триста милиони златни рубли…Българският данък би останал на наше разположение. Така Русия щеше да си осигури претекст от икономическо естество, за да установява своето влияние за дълго време над освободената от нас страна.”( стр. 563)

IMG_6089 (1)

Още (много) за този новоизлюпен в лабораториите на Кремъл “баща на българската нация”, чрез неговите самопризнания на изнасилвач, както и за други “подробности” от руската хибридна война срещу България, читателите ще могат да намерят в следващото издание на “Течна дружба”.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване