06/02/17 17:24
(http://ivo.bg/)

Към Ботев – с лична благодарност за намесата му в моя живот

На втори юни ( откакто бунтарят Ботев е припознат у нас за велик българин), се пише и говори много. Заслужено. Какво да добавя?

Нещо лично.

Имам дълг към поета. Изглежда малко мистично, но нека споделя.

През лятото на 1975 година кандидатствах с български език и история в Софийския универститет. Падна се тема, свързана с творчеството на Ботев.

По онова време беше обичайно кандитатите за студенти да учат “теми”.  Ходеха на частни уроци. Те масово се ползваха от амбциозните родители като допълнение към образователната система, която явно не гарантираше успех в живота на любимите отрочета без допълнителното усилие в рамките на неофициално съществувщата паралелна действителност.

Моя милост реши на своя глава да постъпи нестандартно. Вместо “теми”, подготвих цитати. Стори ми се по – важно да прочета и запаметя оригиналните произведения на авторите.

“Падна” ми се Ботев. Как точно беше формулирана “темата”, не е важно.

Когато обявиха автора, написах на белите чернови куп цитати от него. После ги вградих в моята интерпретация на “темата”.

Резултатите от изпита първоначално ме смразиха. Не се виждах изобщо в списъка с издържалите изпита. Допусках да не са ми харесали “произведението”, но чак пък да съм изпаднал под чертата с двойкаджиите…

Приятелят, с когото отидохма де четем списъка на “стената плача”, в един момент се изсмя: “ не гледаш където трябва, ти си първи”.

Иначе казано, Ботев беше моят патрон, който ме изстреля в живота. Дължа му благодарността на куршум, получил ускорение и вдъхновение.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване