06/10/17 08:08
(http://ivo.bg/)

Стокхолм вярва на сълзи, но за братушка има прошка

Интересен вариант на популярната игрословица по повод липсата на справедливост в правосъдието “ за кокошка няма прошка, а за милиони- няма закони” се разиграва пред очите ни и зад гърба ни тази седмица, преминала под знака на “знаковата новина” , чийто подтекст е : “ И ШВЕДИТЕ СА ИЗРОДИ, СЪЩО (като нашенци) РИТАТ ЖЕНИ”.

Няма да чукам на отворената врата на българската чувствителност и с лекота ще се присъединя към основателността на медийното любопитство към казуса с този истински нордически изрод, изритал с нищо непредизвикала го българска камериерка. И все пак, на фона на подобните случки с българско участие в Берлин и Бургас, където нашенски изроди по подобен начин не само изритаха, но и предивзикаха счупване на крайници на две жени ( германка и българка), историята намирисва на казуса в журналистиката “човек ухапа куче” , който се възприема за новина, ако не и за сензация.

И знаете ли с какво  още хиперактивността на медиите в отразяването на гадното деяние изглежда съмнителна? Ще ви кажа: с факта, че паралено в почти пълно медийно затъмнение остана друг подобен случай. Съдете сами дали не е и обществено по-опасен.

Става дума за руския гражданин Владимир Сахаров, който вилня с нож в друг български курорт, в Хисаря. Напил се ( като шведа), размахал нож в лицето на лекарка от “Бърза помощ”, която сам повикал и заплашил да я убие, когато се явила на адреса на притежавания от него имот. После направил същото ( с ножа) и по отношение на дошлите да я спасяват полицаи. Случаите са “като две капки вода”: двама чужденци с агресвно поведение в два български корорта, но единият “не е интересен” медийно.

Как ви се струва? На мен ми се струва не по-малко скандално. Или от един пиян братушка в България нещо подобно се очаква и поради това случаят не е достатъчно сензационен? Къде са снимките на руската мутра? Или не е достатъчно скандално деянието му, за да се запознаем с него в под(р)обни детайли, та трябва да гледаме само шведската мутра как плаче и се самосъжалява сега?

Оставям да юристите да преценят дали ритникът на шведа е престъпление от по-остър характер, от размахването на острие със заплаха за убийство на длъжностни лица, включително униформени представители на българската държава. Не бих се наел да правя класация. Но че е очевидно “асиметричното” медийното отразяване на престъпланията, се подписвам с цялата си клавиатура.

Намирисва на липса на желание да се открива “приятелски огън” по братушката, докато пришълецът от  Швеция отвсякъде си е за разкостване, бидейки гражданин на най-малко корумпираната държава в света, на една от страните с най-висож жизнен стандарт и традиции в пацифизма, социалната загриженост и прочее недостижими за нас образци на развитата цивилизация.

Впрочем какво да се чудя. Същото се получи и по отношение на нацистките поздрави, с които чрез стари снимки лъснаха съвременни дейци на управлението. Единият беше принуден да подаде оставка от висок министерски пост в отбраната, а другият беше хоспитализиран ( с хиперотония или нещо подобно от притеснение след като медиите го притесниха).

Същевременно от няколко дни се разчу, че съветник на русолюбивия ни президент Радев също се е превъплащавал като националсоциалист, при това в образа на самия Хитлер.

пламен узунов-нацистки поздрав_2

Работодателят на шегаджията обаче не взима отношение. А и не го питат- макар БТВ да излъчи след случая интеврю с него, в което не се намери място за подобно питане. http://clubz.bg/54931-syvetnik_na_prezidenta_se_maskiral_kato_hitler_video

Изводът, който се налага, е че да си част от петата колона на Москва или още по-добре- руски гражданин направо, е предимство в България при равни обстоятелства в евентуалното състезание за медийно внимание при една и съща база за сравнение с други, които не се радват на русолюбивото снизхождение на нашенските медии.

Брадатият виц, според който филмът се оказал не шведски, а съветски, оживява днес като доказателство, че шведският съюжет се кльопа от публиката с далеч по-голям апетит от съветския, който си го знаем и го приемаме за обикновена част от родния пейзаж с пейзаните, налазили България в особено големи количества като горди собственици на български имоти.

 

Пък и как да ни покажат плачещ и разкайващ се руснак в България. Такова чудо не е позволено да се прожектира у нас- би предивзикало масова хипетрония сред притеснените рашизоиди, на които е позволено да се сервира изобилие от шведски сълзи на разкаяние , но не и руско унижение, възприемано като лична болка от ранимите души на русолюбците, с които медиите “тактично” се съобразяват.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване