06/26/17 08:37
(http://ivo.bg/)

Великите “руснаци” в умовете и сърцата на днешните “росияни”

Поредното допитване в Русия относно класацията на най-великите руснаци в умовете и сърцата на поданиците потвърди как този народ е станал пряка жертва на политиката на реставрация на великосъветския и великоруския шовинизъм при управлението на Путин, което върна разколебания за кратко манталитет на уважението към “силната ръка” без оглед на цената за живота на “обикновения човек”. Най-големият палач на собствения народ ( като “бройка” може би само Мао Ддезудн го е задминал по този показател) , грузинецът Йосиф Джугашвили ( по-известен като Сталин) отново заема първото място в тази подреба с 38 на сто от гласовете на участнците в допитването на центъра Левада, цитирано от руските агенции.

Парадоксалното в това възхищение на руснаците е, че техният руски – да го наречем патриотизъм- е всъщност странен местен вариант на “космополитизма”, заклеймяван в чистия му западен вид като  проява на маралното разложение. Защото Джугашвили не е единственият “руснак” по произход в тази класация, а руснаците, възпитавани иначе в чуждомразие, почитат предимно чужденците, които са ги управлявали или представяли пред света.

Сред десетте фигури, събиращи най – много гласове, е германката Екатерина Велика. И Лев Толстой, потомък на русифициран немски благороднически род, също е посочен сред най-великите. Не особено руски е етническият произход и на класирания сред най-любимите личности поет Пушкин. Подобно е положението с Ленин, който поне не е претендирал да обича руснаците, калкулирайки само 10 на сто от тях да оживеят в пожара на световната революция, както си го е представял.

Точно в средата на тази “златна десетка” се намира Путин, който в нашумялата си серия от интервюта за американския режисьор Олъвър Стоун отново демонстрира “смесени” чувства към Сталин с акцент върху необходимостта той да не бъде “демонизиран”.

Казано в скоби, “сериалът” на Стоун с неговата поредица от угоднически интервюта с Путин роди следния виц:

“ Как е “полезен идиот на английски?- Оливън Стоун.

А на френски? – Жерар Депадьо”.

Според някои сведения и на Михаил Лермонтов, който е сред посочените от анкетираните най-забележителни личности, също не му е много “чист косъмът”. Имал е българска кръв. Не че това е определящо за каквото и да било, но ако е вярно, то мелезите сред 10 -те най-велики “руснаци” са мнозинство от 7 : 3.

Вместо снимка като илюстрация към темата, предлагам стих от Лермонтов по адрес на тази ,както се изразява, страна на роби и господари. Лермонтов изригва на прощаване с Русия след като бил изпратен на заточение в Кавказ, където се надявал да се скрие от “всевиждащите очи и всечуващите уши” на “пашите” на този народ. Стиховете му се оказват не моментна, а вековна снимка на онова, което през 19 в. представлявала Русия, през 20 век беше СССР и е Руската Федерация в наши дни :

Прощай, немытая Россия,

Страна рабов, страна господ,

И вы, мундиры голубы,

И ты, им преданный народ.

Быть может, за стеной Кавказа

Сокроюсь от твоих пашей,

От их всевидящего глаза,

От их всеслышащих ушей.

1841 (Лермонтов)

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване