06/26/17 20:55
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Семифредо с маскарпоне и череши

Официално е лято. Любимият ми сезон и не ме интересува, колко е горещо. Имам най-големия разкош – всякакви сочни и сладки плодове. Затова обичам този сезон. Пълен е с аромати, които се засилват от топлината на въздуха. Бих ги описала като красиви. Защото съм си аз. Романтична и безвъзвратно полудяла по вкусовете на лятото. Основното ни започва да се съставя предимно от салати, а десертът от сладоледи. И точно преди да започнем да търсим сенчести места и разхладителни коктейли, аз получавам около 10 кг череши, които веднага трябва да оползотворя.

Семифредо с маскарпоне и череши

Беше чистене от костилки, беше мармалад. Беше ядене на корем, после семифредо и проба на сладкиш с рикота и череши. Това последното все едно не съм го казала, няма да има такава рецепта в блога скоро. Накрая и няколко плика с обезкостени череши във фризера. Всичко това за два дена. Взе ми се душата, но после знам, че ще се радвам. „После“ е някъде във времето, когато ще ми трябва точно това. Сега най-се радвам на семифредото. Сезонът му е, както казах. Разхлажда, дава ти дозата сладост, а и е плодово. Даниел постоянно яде от него. Даже, май почти си го изяде сам. По-леко е от сладолед и по-добро от домашен сладолед. Защото има начин да бъде по-въздушно, някак ефирно, дори без специалната машина.

Тайната е (аз ли написах тази дума?!) в отделно разбитите и добавени белтъци в основната смес. Преди няколко години някой ми подшушна, че така става по-хубаво. И е прав, но беше необходимо сама да се уверя. Затова използвах вече познатата ми рецепта за семифредо, към която освен желаните череши добавих и известно количество разбити белтъци. Те наистина правят ледения десерт по-ефирен. Правят го и по-обемен, което си е в плюс, откъдето и да го погледнеш. Освен череши, могат да се използват и други летни плодове. Какво ще кажеш за семифредо с праскови или къпини? Затова не се бави. Лятото е вдъхновяващо и за още идеи, които може да реализираш. Аз не спирам с намеренията си да ги осъществявам.

Семифредо с маскарпоне и череши

Семифредо с маскарпоне и череши

За черешите:

  • 600 г обезкостени череши
  • 150 г захар

За семифредото:

  • 2 яйца
  • 4 жълтъка
  • 100 г фина кристална захар
  • 1 ванилова шушулка
  • 250 г маскарпоне
  • 250 мл сметана 35 %
  • 2 белтъка, със стайна температура
  • 30 г фина кристална захар за белтъците

Черешите се смилат в кухненски робот. Смесват се със захарта в касерола и се слагат на силен котлон. Когато заврат, котлонът се намалява и се оставят да се варят 15 минути. Охлаждат се. (Ако използваш други плодове, времето за варене ще зависи от тяхната сочност и зрялост. Трябва да се получи средно гъст мармалад.)

За основата на семифредото в широка купа подходяща за водна баня се смесват яйцата, жълтъците, захарта и остърганите семенца от ваниловата шушулка. Купата се слага над тенджера с къкреща вода и съдържанието ѝ се разбърква енергично с телена бъркалка. Бъркането е без прекъсване и продължава 8-10 минути докато сместа изсветлее леко и се сгъсти. Гъстотата на сместа трябва да бъде като на крем англез, смес за палачинки или когато се потопи лъжица в нея и по гърба ѝ се прокара пръст, трябва да остава отчетлива следа. Сгъстената основа се отстранява от водната баня и се охлажда до стайна температура.

В купа се разбива маскарпонето докато стане кремообразно. Към него се добавя яйчната основа и сготвените череши. Разбиват се докато се смесят хубаво.

Отделно се разбива сметаната на пухкав, но стегнат крем. Трябва да се образуват меки връхчета, които да се задържат без да падат. Сметаната се добавя на 2-3 пъти към яйчно-маскарпонената смес, като се разбъркват с шпатула.

Накрая се разбиват белтъците с 30 грама захар до степен меки връхчета. Белтъците се добавят на три пъти към горната смес, като се разбъркват внимателно с шпатула, за да не спадне обемът им.

Сместа се изсипва в подходящ съд за фризер с минимален обем 1.600л. Покрива се със стреч фолио и се слага във фризера за една нощ. Може да се съхранява добре опаковано във фризера до три месеца. След втория ден от приготвянето на семифредото, добре е да се извади от фризера десетина минути преди да се разпределят порции от него и да се сервира.

Може да се сервира самостоятелно или гарнирано с пресни череши, настърган шоколад, шоколадови бисквити или каквото друго смяташ за подходящо. В случая, на снимките за публикацията използвам пресни череши, смлян шамфъстък и тюли от шоколад с ядки (готов продукт).

Още рецепти с череши

Други рецепти за замразени десерти

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Семифредо с маскарпоне и череши е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 06/26/17 20:55 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/Si7dFpkHxjk/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване