07/03/17 09:45
(http://ivo.bg/)

Руската уседналост в Несебър

Както всяка краста, която не среща противодействие, така и думата “уседналост” се разраства из българското публично пространство. Тогава да я употребя и аз по отношение на пълзящата руска анексия на цели български селища. При това не какви да е, а като древния Несебър, известен още и като най-богатата в наши дни община в България поради приходите от туризма на глава от населенеието ( вероятно по тази причина една местна глава упорито си плащаше години наред за билборд с образа на Тодор Живков, който да приветства щастливите да попаднат в този все по-русифициран анклав пришълци).

Руската уседналост е особено крастава по Черноморието ни. То е най- старата цел на руските попълзновения. Първите руско-български контакти- разбирай сблъсъци по време на руски грабежи при набезите им към богатия Константинопол, датират от 866 г. Ето един цитат от книгата на историка Б. Петвеков “Историята на Източния въпросъ преди освобождението на България”.

“Нещо преди хиляда и повече години ( 866) , по времето когато Дунавските Българи при царуването на Бориса преминавали в лоното на християнската вяра, двама руски водители Асколд и Дир, веднага след установяването си в Киев, пристъпили към покоряването на българските земи, които граничели с техните владения. Руският хроникьор Нестор забележва, че Българите със своята упоритост не закъснели да ги принудят да се откажат от намерението си; те сполучили да убият синът на Асколда и този последния отложил за сега изпълнението на желанието си. Тези нападения са били съвсем на мястото си, казва Соловьов ( Сергей Солвьов, История Россiи- т. I , с. 104 ), защото Българите завземали земята, през която Русите трябвало да минат, за да могат да отидат във Византия. Упорството на Българите накарало двамата руски водители да опитат щастието си по-на юг, като оставят първите на страна. Днепър помагал на плановете им : с 200 лодки , издълбани от дънери, те слазят със своите орди  в Черно море, опленяват и опожаряват всичките му западни крайбрежия, нахлуват в Зунд ( Босфора) и обсаждат баснословната втора столица на светът, в която, според техните вярвания, златото течало по улиците.

Според както разправят гърците, патриарх Фотий облякал чудотворната риза на Влахернската св. Богородица, след което тържествено я потопил в морските води. Тутакси се повдигнала страшна буря и всичките почти руски лодки били унищожени. Византия била спасена.

По за вярвание е, че Русите са изтръгнали много скъпоценни подаръци от изплашените византийци и се върнали да се приготвят за едно второ, по-решително нападение, за да могат повече да вземат.

Такова е първото посещение, която оная част от северните варвари, известни в историята под името Русси, направили на Балканския п-ов. Тяхното слазяне до Цариград е имало чисто грабителска цел, като всички подобни нападения на другите варварски народи в ония времена. Русите опленили земите, през които минали и се завърнали на своите огнища, чакайки с нетърпение нов случай да предприемат съблазнителния си поход”. ( София, Печатница на Тане Пеевъ, 1908 г.  фототипно издание , стр. 5, 6 ).

Както се вижда от датировката на текста , по времето на българите, които са били живи свидетели на руската намеса в българските дела от края на 19 и началото на 20 век, истината за руската агресивност и опасността й за българските интереси е била споделяна без заобикалки. В днешно време русофилщината е наложила забрана да се говори и пише за “руските варвари”.

Позволено ли ни е поне да забележим, че руските апетите за контрол и “уседналост” над и в българските земи не са се променили през вековете и да хвърлим осъвременен поглед към реалностите?

Май трябва да благодарим на ЦРУ ( което е създало интернет, според Путин), че имаме все пак тази пролука в проруския фундамент на българската медийна среда.

Ето едно автентично свидетелство за галопиращата руска “уседналост” в наши дни в град Несебър. Авторът на свителството е коментатор в ivo.bg, подписан като sms:

Нещо по-ваканционно, уж разтоварващо:

(Новорусийски “пляски” 2017 от Елените, Свети Влас, Несебър, Поморие и Бургас)

Склоновете и билото на Стара планина точно над Слънчев бряг, Кошарица, руският мегакомплекс „Форт Нокс”, комплексът RYU Helios на руския олигарх от правешки произход Валентин Златев, яхтеното пристанище „Марина Диневи” в Свети Влас са странно „олисели” (видно от миналогодишните снимки) и от гори се превръщат скоростно в „пасища”, които пък могат лесно да бъдат застроени със съоръжения за ски писти, лифтове и т.н. Европейски фондове дал Бог! Само сняг откъде ще доставят общинарите все още не се знае, може би директно от Алпите?   И Аквариум щял да се строи на северния бряг на Несебърския залив, според някакъв градоустройствен план!

А За бъдещия бургаски „Океанариум”, който щял да се строи с руски инвестиции, кметът на града, Митето Николов, протежето на олигарха Валентин Златев, е харизал терен от 118 дка в Морската градина на Бургас за 35- години на концесия. Руснаците от „Обединение Мостовик Бургас”, което междувременно фалирало, вече били възобновили мегапроекта за Океанариум и най-вече строежа на модерен хотел и търговски център в парк резерват „Езеро”.

В Елените не можеш да мръднеш на 20 метра встрани от центъра, навсякъде те посрещат табели „Частна собственост”. Не влизай!

Над Свети Влас наистина се вее руски флаг, там руските туристи и собственици на имоти редовно „пляскат” българските полицаи, които си позволяват да не застанат винаги на тяхна страна, както са били „посъветвани” от най-високо място, а новата църква „Св Власии”, осветена през 2010 г., с ктитори братя Диневи и други „бизнесмени”, е обзаведена с руска утвар и килими с двуглавия мутант в едър план.

В Поморие руските кръстове тайнствено са се размножили по кубетата в манастира „Св. Георги” и в други храмове, където отците ползват по време на службите руски кръстове, вероятно щедри дарения от руски „бизнесмени”, мистериозно преобразили се в ревностни християни.

Старият Несебър от година на година придобива все по унил и неавтентичен облик, по кърпения асфалт, положен върху калдаръма , профучават „колегите” на онова дядово внуче, което преби група слепи туристи и след един ден го пуснаха от ареста, щото било много болно. Все още стърчат части от „античното” гипсокартонено скеле на амфитеатъра, поредното „гениално” хрумване на главния архитект на Несебър, град от световното културно наследство, за което вече информираха с потрес много медии.

Църквата „Успение Богородично” е все така превзета отвътре от руските двуглави мутанти, а църковният музей, с барелефите на Левски, Ботев и Стамболов, приютил демонтираната „излишна” българска вековна увар и старите български икони, продължава да е затворен. Той, според думите на един от църковните служители, никога не е бил отварян! Ами що да го отварят? Току виж, че вниманието на вярващите и туристите се разконцентрира от бутафорията с двуглавите мутанти и се насочи към несъществената българска църковна история!

На плажа, по улиците и магазините, както и в храмовете на стария град, пак се чува само руска реч на примати, които възпитават с крясъци потомството си: ” Иди сюда, садись, встань, останавись”… Вероятно по този начин (с крясъци) демонстрират трайна „уседналост” и доминиране над вече почти незабележимото туземно присъствие. Ако им направиш забележка за безпардонното поведение, основният им аргумент е, че вече живеeли тук повече от 5 години, което вероятно значи, че имат и българска лична карта, двойно гражданство и няма повече нужда да се държат възпитано, да „правят поведение” и да съобразяват с българските закони!

Там, където по рано се вееха руски знамена, сега пак се веят, но по незнайни причини в комплект с някое друго европейско знаме!

А „постоянно пребивавщите” собственици на имоти, както се казва, „Совсем обнаглели!” Освен че дръпнаха изцяло руските туристи, започнаха да приемат и българи, даже и западни туристи, без да плащат нито стотинка данъци на българската държава за практикуването на този си доходен поминък! То Лукойл нищо не внася в българския бюджет, въпреки милиардната си печалба, та те ли ?! ПатрЕотичните ни депутати не виждат ли, че има спешна нужда от промяна в данъчното ни законодателство и законодателството, свързано с получаване на българско гражданство? Местните ганьовци поглеждат удивено и завистливо целогодишния поток от „родственици” в руските недвижимости, но сами са си виновни! Нали от алчност и глупост им продадоха „много изгодно” имотите си. Сега нищо друго не им остава освен и те, и децата им да камериерстват, да чистят тоалетните в руските хотели и къщи за гости!

Вече има и много руски магазини с български персонал, но руските магазини ще ги познаете винаги и навсякъде: там стоките са скъпи и некачествени.

Митьо Очите отново броди по несебърските си заведения, все още жив, като символ на непобедимата престъпност и корупция в бедната ни страна.

Строящият се нов „Културен дом” в Несебър, станал по-известен сред несебърлии и гостите на града като „ Автогарата”, заради „уникалната” си архитектура (същата като на автогарите в някои от бившите съветски републики) се кани да приеме част от общинската администрация, така че домът очевидно ще е полукултурен или изцяло некултурен!

По време на строежа на Културната автогара в Несебър, обаче, „изчезна” войнишкият паметник в центъра на града със списъка на българските момчета, войниците ни, загинали за обединението на България във войните. Сигурно го е приютило „временно” някое буренясало кьоше, където никой няма да го открие, за да се погрижи и да почете загиналите с цветя на национални празници. А на мястото на паметника, в унисон с общинската еничарска политика, като нищо може да се издигне някой нов несебърски „альоша”, размахващ заплашително юмрук към гражданите и най-вече към зъбите им! Това ги чака, след като почитат със заря армията на окупатора, а са забравили своите синове, пожертвали живота си за България!

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване